Performansus kūrėja yra pristačiusi Didžiojoje Britanijoje (Londono „D Contemporary“ galerijoje), Vokietijoje (Berlyno „Burster“ galerijoje), Olandijoje, Vengrijoje ir kitur. Darbų yra įsigijęs MO muziejus.

Daugiausia sėkmės M. Dirsytei atnešė performansas „Aš – tavo saulė“, už kurį meno mugės „ArtVilnius’15“ lankytojai ją išrinko geriausia mugės menininke.

Renginyje apsilankė itin gausus įvairių sričių žinomų žmonių Lietuvoje būrys: maestro Donatas Katkus, Artūras Zuokas, Erica Jennings, Agnė Kuzmickaitė, Vaiva Abromaitytė, Daiva Lialytė, Karolina Liukaitytė, Aistė Mažutytė, Saugirdas Vaitulionis ir kiti.

Parodos autorė renginio svečius pasitiko pjaustydama duoną ir vaišindama visus savo mėgiamu patiekalu – duona su sviestu ir druska.

„Visus dešimt metų pasitikėjau savo vidiniu balsu. Dešimt metų kūrybos ir dešimt metų meno. Patirtys man parodė, kad menas iš tikrųjų neturi ribų. Ir jį „vartoti“ gali visi – kaip kad valgome kasdienę mūsų duoną. Menas man yra prabanga, o dar didesnė prabanga man – žmogaus siela. Kiekvienam linkiu sava siela pasirūpinti ir niekuomet nepamiršti bendražmogiškų vertybių. Apie tai nuolatos kalbu savo performansuose,“ – dalinosi mintimis Monika Dirsytė.

Paroda iš tiesų itin tiko galerijos „Meno niša“ erdvei.

„Džiaugiamės, kad prisidėjome prie Monikos kaip performanso menininkės karjeros nuo pat pradžių. Matėme jos raidą, kartu vykome į meno muges ir parodas užsienyje; ne vienerius metus ją pristatėme ir meno mugėje „ArtVilnius“, kurioje menininkė ir įgyvendino savo sėkmingiausius performansus – šiandien visi kartu matome 10 metų kūrybinio darbo rezultatus,“ – teigė Vilniaus miesto galerijos „Meno niša“ vadovė Diana Stomienė.

Svečiai parodos atidarymo metu susipažino su svarbiausiais ir įdomiausiais Monikos Dirsytės kurtais performansais, kurie dokumentuoti skaitmenoje.

„Kai paklausiau Monikos, ką ji atsakytų tiems, kas vertina tik „išliekamąjį“ meną drobėse ir materijoje – ji net nesusimąsčius man atsakė: „prisiminimai juk lieka, na o mano menas dabar jau kaip ir prisiminimai gali lengvai būti užfiksuotas skaitmenoje“.

Dirbti su Monika ne tik pasiutusiai įdomu, bet ir prasminga. Ji drąsi, gili, bet tuo pačiu metu – nepaprastai žaismingas ir kupinas šviesos žmogus. Būtent dėl šios energijos su ja norisi būti, kurti, padėti ištransliuoti jos nuostabų meną. Dėkoju visiems, kas prisidėjo prie šios parodos atidarymo. Įmonėms: „Tymo turgus“ ir duonos kepėjams Alvydui ir Jūratei Čižiams, „Mineraliniai vandenys“, interjero detalių prekės ženklui „Iittala“, „Taurakalnis“, „Dalinuosi.lt“. Ypatingas dėkui VILNIUS TECH Kūrybinių industrijų fakultetui, botaninių kompozicijų autorei Agnei Stirnei, OKT teatrui už visą suteiktą paramą ir pagalbą. Kai renginiuose sutinki tokius savanorius, Monikos studentus kaip Aleksandrą Astrauskaitę, Eveliną Bogdan ir Rapolą Nalivaiką – darosi ramiau dėl Lietuvos ateities,“ – kalbėjo renginių organizatorė Agnė Grigaliūnienė.

Monikos Dirsytės paroda „Dirsytė“ Vilniaus miesto galerijoje „Meno niša“ veiks iki gegužės 27 dienos. Galerijos „Meno niša“ rėmėja – Vilniaus miesto savivaldybė. Parodos partneriai: renginių ir komunikacijos agentūra „OLIVE. Gyva komunikacija“ agentūra ir Vilnius Tech Kūrybinių industrijų fakultetas. Ši retrospektyvinė menininkės paroda tuo pačiu pavadinimu iki birželio 4 dienos veiks ir Klaipėdoje, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją