Albertas II iki Šiaurės ašigalio rogėmis nusigavo per keturias dienas. Kaip anksčiau pranešė kunigaikštystė, šios jo kelionės tikslas - atkreipti dėmesį į pasaulinį atšilimą.

Anot princo, šiltėjančio klimato padariniai aiškiai matyti - netoli ašigalio kai kurios properšos vos užšalusios.

„Privalome rasti sprendimo būdų, aišku, kartu su mokslininkais, tačiau individualiame lygmenyje, - tvirtino 48 metų Albertas II. - Manau, kiekvienas tinkamai elgdamasis gali įnešti mažą indėlį į šią pasaulinę ir ypatingą veiklą".

Kitas princo kelionės tikslas - pagerbti savo prosenelio princo Alberto I, vieno iš šiuolaikinės okeanografijos pionierių, atminimą. 1898-1907 metais Albertas I keturis kartus nukeliavo į Norvegijoje esantį Špicbergeną.

Albertas II išstudijavo prosenelio paliktus užrašus. Jo bendravardis niekada nebuvo nusigavęs iki ašigalio, tačiau tyrinėjo Arktį vasaros mėnesiais.

„Jis sakydavo, kad ledu yra nuėjęs labai toli į pietus. Ledas prasidėdavo kur kas anksčiau, ties 81-ąja ar 82-ąja paralele. Manau, dabar jis prasideda kažkur ties 86-ąja. Ledo įskilos ir properšos pasirodo gana anksti. Kelerius metus pastebima, kad pavasaris ateina vis anksčiau ir anksčiau", - aiškino jis naujienų agentūrai AFP.

Iš Rusijai priklausančios meteorologinės stoties „Barneo" šešeriomis rogėmis, kurių kiekvienas traukė šeši šunys, į 91 kilometro kelionę ledu Albertas II leidosi ketvirtadienį.

Tačiau, anot princo, atsižvelgiant į tai, jog reikėjo aplenkti ledo iškyšas, iš tikrųjų sukartas atstumas siekė kone 150 kilometrų. Ašigalį princas pasiekė 15 val. 45 min. vietos (ir Lietuvos) laiku sekmadienį.

„Įspūdis - fantastiškas. Kelionė buvo fiziškai sunki, nes maršrutas nebuvo tiesus. Kai ledo luitai daužosi vienas į kitą, jie atrodo kaip išties įspūdingos mažos kalvelės, į kurias norisi įkopti", - sakė princas.

Kai kurių ledo lyčių aukštis siekė 10 metrų.

„Komanda buvo puiki, o šunys - ypatingi, viskas klojosi puikiai", - prieš pakildamas nuo ledo sraigtasparniu sakė Albertas II.

Šaltiniai Monake teigė, kad antradienį princas atvyks į Maskvą, kur susitiks su prezidentu Vladimiru Putinu.

Anot Monako kunigaikščio rūmų, Alberto II kelionė buvo sunki. Apskritai pirmąsias tris dienas keliauti buvo ypač sunku dėl ledo properšų ir sangrūdų. Per pirmąją dieną princas sukorė 20 kilometrų.

Antrąją dieną, pablogėjus matomumui ir ledo pravažumui, grupei pavyko įveikti vos 17 kilometrų.

Šeštadienį orai pasitaisė, ir ekspedicija nukeliavo daugiau kaip 35 kilometrus. Į paskutinę, 20 kilometrų ilgio atkarpą iki ašigalio, keliauninkai leidosi sekmadienį 9 val. 15 min. vietos laiku.

"Susijaudinęs ir įkvėpimo pagautas kunigaikštis sakė, kad būtinai toliau bendradarbiaus su kolegomis rusais šioje srityje, ir eilinį projektą nori realizuoti po dvejų trejų metų, Antarkties pusiasalyje", - pirmadienį pranešė Rusijos Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Leonidas Sluckis, organizavęs ekspediciją į Šiaurės ašigalį.

Pasakodamas apie paskutinįjį jos etapą, jis pranešė, kad poliarininkus pasitiko į ašigalį sraigtasparniu atskridę Rusijos ryšių ministras Leonidas Reimanas, Federalinės pasienio tarnybos direktorius Vladimiras Proničevas, kiti atsakingi pareigūnai.

Paskui visi sraigtasparniais nuskrido į Rusijos poliarinę stotį "Borneo", o iš jos - į Špicbergeną, kur kunigaikštį pasitiko jo draugai, sukviesti šia iškilminga proga.

Antradienį ryte Monako kunigaikštis iš Špicbergeno išskrenda į Maskvą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją