Į Jungtinėje Karalystėje vykusį istorinį renginį atvyko ir Lietuvos prezidentas G. Nausėda su žmona Diana. Apie apsilankymą ceremonijoje prezidentas pranešė socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, kur taip pat pridėjo nuotrauką su pirmąja ponia.

Iš nuotraukos galima pamatyti, kad D. Nausėdienė pasirinko subtilų įvaizdį.

„Šiandien su Diana dalyvavome Karaliaus Karolio III ir Karalienės Kamilos karūnavimo ceremonijoje.

Britų karališkoji šeima visada buvo stabilumo simbolis tarptautinėje politikoje, išsiskiriantis tvirtu vertybiniu pamatu. Tikiu, kad Karalius Karolis III, kaip ir velionė Karalienė Elžbieta II, sieks puoselėti ryšius su Lietuva, o mūsų šalys ir toliau sėkmingai bendradarbiaus įveikdamos transatlantinei erdvei kylančius saugumo iššūkius ir grėsmes“, – socialiniame tinkle rašė Lietuvos prezidentas G. Nausėda.

Delfi primena, kad kaip ir televizijos žiūrovai, taip ir tiesiogiai ceremoniją stebėję svečiai pamatė, kaip Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby ant Karolio III galvos uždėjo auksinę Šv. Edvardo karūną, abatijoje skambant šūksniams „Dieve, saugok karalių“.

Tai pirmoji karūnavimo ceremonija Didžiojoje Britanijoje per 70 metų, ji vyko praėjus aštuoniems mėnesiams po to, kai, sulaukusi 96 metų, mirė karaliaus motina karalienė Elžbieta II.

Šventės išvakarėse paskelbtame pranešime aukštas dvasininkas sakė, kad karūnavimas yra „ryškus atspindys ir šventė to, kas mes esame šiandien, su visa mūsų nuostabia įvairove“.

Renginyje dalyvavo apie 100 valstybių vadovų, karalių ir karalienių iš viso pasaulio, įžymybių, kasdienybės herojų, karališkosios poros šeimos narių ir draugų.

Tarp kviestinių svečių buvo Davidas ir Victoria Beckhamai, muzikantas Lionelis Richie, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Nyderlandų karalius Willemas-Aleksandras ir karalienė Maxima, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishis Sunakas ir JAV pirmoji ponia Jill Biden.

Šią dieną buvo daug pompastikos ir iškilmingumo, o šalies ginkluotosios pajėgos parengė „įspūdingą“ renginį, kai karalius ir karalienė važiavo sostinės gatvėmis.

Šis renginys yra didžiausia kariuomenės paradinė operacija nuo karalienės Elžbietos II karūnavimo dienos 1953 metais, joje dalyvavo 9 000 karių, o 7 000 iš jų atliko ceremoninius ir pagalbinius vaidmenis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)