„Naisių festas bus! Tai Karbauskio žodis. Paskelbtas šiandien.

O kiek mes šūdo išgrėbėme praėjusiais metais sudainavę vilties ir tikėjimo sklidiną raudą:

Oi Karbauskis vėl pasiųs
Nevažiuosim į Naisius,
Net už pinigus baisius
Nevažiuosim į Naisius...

Aš iki šiol nepagaunu kampo. Kodėl žmonės taip įsižeidė? Aš ne apie tuos žmonės, kuriai šiaip ar taip ant visų loja. Apie tikrus.

Prie manęs prieidavo, ypač mažesniuose miesteliuose ir sakydavo:

– Žinai, Stano, palaikau tave, bet su Naisiais jūs prašovėte.

Arba:

– Va, matai, kaip publika tave myli ir tau ploja. O juk čia tie patys žmonės, kur buvo Naisiuose.

Akivaizdu, kad Naisiai po praeitų metų tapo daugiau nei muzikos festivaliu. Tai dviejų pasidalijusių Lietuvų apologetas. Kur viena tautos dalis jaučiasi skriaudžiama kitos. Ir tai yra tikras, nuoširdus jausmas, kurio negalima nuvertinti.

Praėjusiais metais Tapinui viešai pagaidinus žvaigždes, kurios sutiko dalyvauti festivalyje, tos „žvaigždės“ kaip mat tepė slides. Jau tada apie tai rašiau. Tai, kad iš festivalio pasiplovė didžioji dalis populiariausių atlikėjų yra apgailėtina. Iš pradžių juk visi sutiko žinodami, kad koncertuos pas Karbauskį. Po to Tapinas biškį pabarė ir uodegas pabrukusi kariauna spruko. Ir realiai vertinant situaciją šios žvaigždės apgavo klausytojus. Na tai yra faktas. Juk pradžioje sutiko visi dalyvauti Agrokoncerno renginyje, o vėliau apsimetė šlangomis.

Mūsų tada niekas ir nekvietė. Tai ko aš čia purkštauju.

Man vakar skambino iš Agrokoncerno. Kvietė pakoncertuoti kažkur. Aš kultūringai paaiškinau savo poziciją.

Naisių festivalis – tai Karbauskio asmeninis piarinis festas. O aš nepalaikau žmogaus, kuris daro daugybę mano pasaulio suvokimui priešingų dalykų.

Viskas! Tai nieko bendro neturi su tauta ir klausytojais. Nelįstų Karbauskis ten į sceną, koncertuočiau kad ir nemokamai.

Man nėra dviejų Lietuvų. Tiesiog nenori Stanikas su Karabasu draugauti“, – socialiniuose tinkluose rašė Stanislavas Stavickis-Stano.

Pirmąjį festivalį apgaubė skandalas

Verta priminti, kad minimas „Naisių vasaros“ festivalis 2022 metų vasarą buvo atsidūręs skandalo epicentre. Liepos 8–9 dienomis Naisiuose turėjo vykti vienuoliktasis „Naisių vasaros“ renginys. Organizatoriai žadėjo pramogų gausą, pavyzdžiui, koncertą su ryškiausiomis šalies muzikos žvaigždėmis. Tačiau netrukus atlikėjai iš festivalio ėmė šalintis vienas po kito.

Dalis pasirodyti planavusių atlikėjų buvo atviri LGBTQ+ bendruomenės rėmėjai, o minimo festivalio sumanytojas ir mecenatas – R. Karbauskis – apie vienalytes santuokas ar šių žmonių grupės eitynes yra ne kartą pasisakęs iš nepritariančiosios pusės. Dėl to visuomenėje atsiradė dviprasmiškų vertinimų atlikėjų, kurie iš pradžių sutiko pasirodyti festivalyje, atžvilgiu.

Kilus sujudimui pirmieji iš renginio pasišalino grupė „jautì“, šiuo pavyzdžiu po truputį ėmė sekti ir kiti. Kaip vėliau teigė „The Roop“ ir Donatas Montvydas, žinia ir R. Karbauskio pasisakymas, kad žada kreiptis į KT dėl Vytautui Landsbergiui suteikto valstybės vadovo statuso, atlikėjams buvo paskutinis lašas, jie taip pat nusprendė nepasirodyti Naisiuose.

Netrukus paaiškėjo, kad renginio organizatoriai ir svečiai nepamatys ukrainiečių grupės „TaRūta“ narių. „Nenorime turėti nieko bendra su organizatoriais, kurie Rusijos agresijos prieš Ukrainą karo metu, palaiko net ir tarpininkavimo ryšį su šalimi agresore“, – rašė „TaRūta“.

Pagrindinę renginio dieną į kilusį skandalą sureagavo ir festivalio globėjas R. Karbauskis, teigdamas, kad atlikėjų pasitraukimas – esą kruopščiai suplanuota provokacija.

„Dabar neabejoju, kad tokia įvykių eiga yra iš anksto ir kruopščiai suplanuota provokacija, kurios tikslas – sužlugdyti festivalį ir pažeminti Naisių bendruomenę, mane bei visus tuos, kurie planavo ir tikiuosi atvyks į festivalį. Veikiama sistemingai, nuosekliai ir koordinuotai. Visa tai daroma puikiai suvokiant, kad likus mažiau nei dienai iki renginio, surasti naujus atlikėjus yra ypatingai sunku“, – savo nuomonę dėstė politikas.

Renginio metu ant scenos užlipęs R. Karbauskis pažadėjo surengti dar vieną festivalį Žolinės proga. Žolinės dieną šis renginys išties įvyko, o į jį atvyko ne tik lietuviškos muzikos atstovai, bet ir jų koncertų išsiilgę klausytojai.

Scenoje „Naisių vasaros“ metu savo pasirodymus surengė Steponas Januška su grupe „Studija“, Edgaras Lubys, Liudas Mikalauskas, Violeta ir Vilius Tarasovai, Aistė Pilvelytė, Gytis Paškevičius.

Į festivalį susibūrė nemenka minia, renginio prieigose susidarė automobilių spūstys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)