Delfi TV laidos „Pas Editą“ vedėja pastebėjo, kad pastaruoju metu žvelgiant į socialinius tinklus atrodo, jog daug žmonių keliauja į Balį. Tačiau, anot jos, turistų Indonezijos saloje buvo žymiai mažiau, nei prieš koronaviruso pandemiją.

„Mums atrodo, kad tai labai populiari lietuvių turistinė vieta, nes per pandemiją viena tautiečių grupė atrado šią salą, joje apsigyveno ir paskleidė žinią, kad reikia čia važiuoti. Visi, kurie atkeliauja, dar ir juos pareklamuoja.

Pastebėjome, kad Balis yra labai nukentėjęs nuo uždarymo. Čia buvo nepaprastai gerai išvystytas aptarnavimas, bet per pandemiją viskas buvo visiškai uždaryta ir beveik dvejus metus neveikė. Daug dalykų dar ir dabar neveikia. Tačiau Balis – nors ir mažas, bet patrauklus turistams, nes Indonezijoje tai yra vienintelė hinduistų sala. Visur kitur aplinkui gyvena musulmonai. Hinduistų taisyklės visiškai kitos, yra laisvė, nėra apribojimų, o tai – patrauklu turizmui. Juk ten, kur išpažįstamas islamas, su maudymosi kostiumėliu paplūdimiais nepavaikščiosi“, – Delfi pasakojo E. Mildažytė.
Editos Mildažytės atostogų Balyje akimirka

Žinoma moteris teigė mananti, kad bent kartą gyvenime apsilankyti Balio saloje yra tikrai verta. Vis dėlto nereikėtų tikėtis, jog atvykus kiekvienas turistas bus apsuptas vien prabanga, mėgausis saule ir gaiviu oru.

„Jeigu atvyksti su vaikais, įsivaizduoji, kad važinėsi motoroleriais priešinga eismo juosta nei Lietuvoje ir tau bus žiauriai faina, tai galiu pasakyti, kad oro temperatūra Balyje - virš 30 laipsnių šilumos, tu stovi didžiausiose spūstyse, kuriose dar ir saulė svilina. Kartais gali apsinuodyti smogu. Tai nėra tas variantas.

Jei norite gero oro, reikia važiuoti į Turkiją su „All Inclusive“ paketu. Žinoma, yra ir kitų vietų, tačiau žiemą saule nepasimėgausi, tai jau yra vis tiek vėlesnio laiko kelionė, tinkama maždaug nuo balandžio mėnesio pabaigos. Arba, jei norite patogumų Balyje, reikia atvažiavus išsinuomoti kokią nors vilą ir minimaliai aplink ją judėti su vaikais, džiaugtis bei būti pačiame vilos viduje. Nereikia tikėtis, kad atvažiavęs į Indoneziją turėsi aptarnavimą kaip Europos viduryje“, – teigė televizijos laidų vedėja.

Kainos nesikandžiojo

Pati žinoma moteris kartu su mylimuoju teigė apsigyvenusi labai geroje, uždaroje viloje, kurioje buvo galima pasidžiaugti ir maudynėmis baseine. Kas antrą dieną E. Mildažytė pasakojo lankiusi įvairius objektus, todėl, kad būtų patogiau keliauti, nusprendė išsinuomoti automobilį.

„Jis buvo komfortabilus, su vairuotoju, kondicionieriumi, kainavo nuo 30 iki 50 eurų per dieną. Galbūt tai yra pakeliami kaštai, jei tokiomis geromis sąlygomis Balyje gali nuvažiuoti, kur tu nori. Yra ir backpacker‘iai, kuriems patinka važinėti su motoroleriais, jie tuo džiaugiasi, jiems visiškai nekenkia tie karščiai. Galima keliauti ir kitu paros metu, anksti ryte ar vakare, nors Balyje visą laiką yra daug smogo“, – pastebėjo E. Mildažytė.

Paklausta, ar palyginus su Lietuva Balyje pajautė didelį kainų skirtumą, moteris teigė, kad Indonezijos saloje yra gerokai pigiau.

„Pakankamai geras ir komforto lygis. Tik, jeigu mes įsivaizduojame, kad ten gyvena pigmėjai, kurie mums viską turi už dyką daryti, tai ne, taip nėra.

Jei važiuoji į Indiją, o nori gyveni kaip Šveicarijoje, tai irgi įmanoma, bet nusiteikite, jog tai kainuos tris kartus brangiau nei Šveicarijoje. O jei galvojate, kad nuvažiavus į Balį su trimis šimtais eurų bus labai smagu, nebus. Lygiai kaip ir Lietuvoje nebūna labai smagu. Su tokia suma pinigų nevalgai geruose restoranuose ir negyveni penkių žvaigždučių viešbučiuose“, – šypsojosi pašnekovė.
Editos Mildažytės atostogų Balyje akimirka

Keliaudama žinoma moteris pasakojo, kad visada stengiasi kiek įmanoma daugiau pažinti, aplankyti, todėl turistinių vietų niekada nevengia.

„Žinoma, mums nebe tiek metų, kad išsižioję ir iškišę liežuvius važiuotumėme pasižiūrėti kiekvieno naujo akmens. Jeigu pamatai dvi ar tris pagrindines šventyklas, daugiau tų šventyklų kaip ir nebereikia.

Man labai juokinga, kai žmonės nuvažiuoja ir sako: „Mes tai norėjome pamatyti tą neturistinį Balį“, juk tai yra tas pats, kaip noras pamatyti neturistinę Lietuvą. Važiuok tuomet į Valkininkus, prie geležinkelio stoties, atsisėsk ir su dviem alkoholikais išgerk vyno. Tai bus neturistinė Lietuva, nes kitokios tiesiog nėra“, – pastebėjo E. Mildažytė.

Nustebino maloni staigmena

Kelionės metu žinomai televizijos laidų vedėjai didelį įspūdį paliko Balio gyvūnija, žmonių geraširdiškumas ir kultūra. Ji pasakojo susidraugavusi su vairuotoju bei masažistėmis, todėl, kai paskutinę kelionės dieną jau reikėjo palikti vilą, kartu su Sauliumi Pilinkumi sulaukė netikėtos staigmenos.

„Atsiskaitėme su jais, tačiau turėjome dar šiek tiek laiko iki skrydžio. Nenorėjome jo praleisti šiaip sau, todėl nuvažiavome apžiūrėti „Kempinski“ viešbučio, kuriame vyko G20 susitikimas, į kurį Putinas bijojo skristi, o Lavrovas išsidūrė. Kai grįžome atgal į viešbutį pasiimti savo lagaminų, pamatėme, kad moterys prikepusios duonos, sausainių, pyragų. Labai draugiškai ir su didžiausia meile atsisveikinome“, – šypsojosi pašnekovė.
Editos Mildažytės atostogų Balyje akimirka

Tiesa, ji atkreipė dėmesį, kad saloje vietiniai gyventojai patenkinti ne visais atvykusiais turistais. Anot E. Mildažytės, rusai ir ukrainiečiai iš jų atima verslo plėtojimo galimybes, neturi reikalingų licencijų.

„Balis – maža sala Indonezijoje, bet jie labai saugo savo turizmą, todėl, manau, įdės visas pastangas, kad būtų skiriami veiklos apribojimai. Jie visiškai nesidžiaugia tokiais atvykėliais. Lygiai, kaip ir lietuviai nesidžiaugia, kai atvažiuoja kažkas, sėdi prie taksi vairo, ir neaišku apskritai, ar turi leidimą dirbti“, – teigė E. Mildažytė.

Didelį įspūdį E. Mildažytei paliko ir žmonių religingumas.

„Važiavome per provinciją, matėme, kaip moterys eina pasipuošusios nuostabiomis palaidinėmis iš gipiūro, o vyrai su galvos raiščiais, visi važiavo į ceremoniją. Klausiau gido, kodėl jis neatvyksta į Europą. Sakė, kad, pirma, nelabai turi pinigų, o ir negali, nes pas juos visą laiką vyksta ceremonijos, turi dalyvauti hinduistų religiniame gyvenime“, – Delfi pasakojo E. Mildažytė.

Šiukšlės Balio paplūdimių pakrantėse – ne be priežasties

Tiesa, socialiniuose tinkluose pastaruoju metu buvo galima pastebėti ir žinomų žmonių istorijų apie netvarką Balyje, didelius, netvarkomus šiukšlių plotus. Anot pašnekovės, lietaus sezono metu Indijos vandenyno srovės meta visas šiukšles į krantą. Kadangi visuomenė pila atliekas į upes, natūralu, kad jos visos atsiduria bene didžiausiame Balio paplūdimyje – Džimbarane.

„Kai srovės pasisuka, žmonės išrenka, išvalo visus paplūdimius. Matosi, kaip visa tai keičiasi akyse, sutvarkoma, net išsijojama. Bet kol srovės meta ir meta šiukšles, nėra prasmės nieko tvarkyti, nes kitą dieną būna tas pats. Viešbučiai ir kavinės viską aplink save apsitvarko, o kur niekam nepriklausanti teritorija, ten niekas jos ir neprižiūri. Balyje paplūdimiai priklauso valstybei, jie negali būti privatūs, todėl viešbučių teritorijos nesiekia pakrantės.

Švaru yra ne ten, kur nešiukšlina, o ten, kur valo. Kadangi esu buvusi Indijoje, puikiai žinau tų žmonių mentalitetą. Pas hinduistus yra taip – viskas, kas atėjo iš gamtos, į gamtą ir grįžta. Lapus jie ramiausiai mesdavo po kojomis, tuomet atėjusios ožkos ar karvės viską suėsdavo. Kadangi dabar atsiradę daug plastiko, tas plastikas ir nesuyra. Žinoma, išmetama daug medienos, kokosų, kitokių dalykų, visa tai rūšiuojama ir tvarkoma, bet yra periodas, kai neverta nieko tvarkyti. Riksmas toks – viena ranka mušame, kita glostome. Jei priimtų kokį nors užstato įstatymą, su jų pragyvenimo lygiu visi išrinktų iš pliažų tą plastiką“, – pastebėjo žinoma moteris.
Editos Mildažytės atostogų Balyje akimirka

Kita vertus, anot E. Mildažytės, dauguma žino istorijas, kaip žmonės atrūšiuoja šiukšles ir parduoda įmonėms, kurios jas tvarko, tuomet nuveža į Indoneziją ir išverčia į vandenyną.

„Čia nėra jokia naujiena, visokios JAV kompanijos taip daro. O yra ir valstybių, kurios apskritai priima šiukšles, jas suverčia į gamtą“, – teigė E. Mildažytė.

Apgaulės pinigų keitimo punktuose išvengė

Dar viena problema, kuri visai neseniai buvo garsiai aptariama – apgavystės vietinių gyventojų pinigų keitimo punktuose. Anot žinomos moters, kelionėje ji pati keitė juos automatinėje keitykloje, todėl nepatyrė ir jokių nesklandumų.

„Viskas ten yra labai gerai, išskyrus tai, kad saloje kartais automatai neduoda tiek pinigų, kiek nori. Kai rasdavome pilną aparatą, kuris pakeisdavo tiek, kiek reikėdavo, tai išsiimdavome daugiau. O šiaip aš jokių apgavysčių nepastebėjau.

Kas yra socialiniai tinklai? Jei vienas žmogus parašė, kad čia yra labai gražu ir daugybė žmonių nusekė paskui jį, įvyksta bizonų bandos efektas. Ieškodami unikalumo, tą unikalumą ir sunaikiname. Pažiūrėkime, į ką dabar panaši Phi Phi sala Tailande. Turiu nuotrauką, kurioje įamžinta, kaip brendu ten iš vandens, o dabar joje net išlipti neleidžia, nes visiems taip reikia į tą Phi Phi salą. Jeigu kas nors nuvažiavo ir pasakė, kad Balyje yra labai smagu ir gražu, tai kitas turi nuvažiuoti bei paneigti tai, nes jis gi turi turėti savo nuomonę ir ką nors pasakyti“, – juokėsi E. Mildažytė.
Editos Mildažytės atostogų Balyje akimirka

O tiems, kurie ateityje planuoja aplankyti Balį, E. Mildažytė pataria atkreipti dėmesį į tai, kuriuo sezonu ketinama atostogauti. Kai sušyla oras, kyla ir kainos, turizmo pikas – rudenį, kai į Balį atvyksta daug žmonių iš Vakarų Europos.

„Tam irgi reikia pasiruošti. O tada, kai važiuojate pigiau, turite susitaikyti, kad bus gana prastas oras. Jei planuojate pasivažinėjimą su keturračiais ar išvyką prie krioklių, supraskite, kad šios vietos yra paruoštos turistams. Neįmanoma įsivaizduoti, kad nekenčiate turistų ir važiuojate į turistines vietas“, – šypsojosi žinoma moteris.

Editos Mildažytės ir Sauliaus Pilinkaus atostogų Balyje akimirkos – galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)