Pagal individualios veiklos pažymą Lietuvoje dirba apie 200 tūkst. žmonių– tarp jų ne tik fotografai, bet ir atlikėjai, kirpėjai, grožio specialistai, taksi vairuotojai ir dar daugelis kitų. Pristačius reformos planą paaiškėjo, kad mokesčiai didėtų būtent jiems.

„Individualioje veikloje yra daug taip vadinamo „gyvulių ūkio‟, kur aukštas pajamas gaunantys asmenys moka santykinai daug mažesnius mokesčius negu darbo santykiuose‟, – savaitės pradžioje argumentavo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Į tokį G. Skaistės pasisakymą dar šios savaitės pradžioje sureagavo ir Stano. Įrašu jis sutiko pasidalinti su Delfi.

„Tai labuka, Gintare Skaiste.

Čia aš, iš gyvulių ūkio. Šiandien taip Gintarė Skaistė apibūdino visus, dirbančius pagal individualią veiklą. Nuo architekto ar atlikėjo iki korepetitoriaus ar taksisto. Mes visi esam gyvuliai, o ji šito ūkio vadas.

Tai mums, gyvuliams, vadas nusprendė padidinti mokesčius. Ir taip normaliai padidinti, kad galutiniam variante individuali veikla nesiskirtų nuo darbo santykių.

Bet Gintare!!!

Juk tai skirtingai uždirbamos pajamos: vienu atveju tu turi visas garantijas, kad turėsi nenutrūkstamą veiklą, o individualioje veikloje žymiai daugiau rizikų ir asmeninės atsakomybės. Kitaip sakant – dirbant individualiai tu neturi ir negali turėti jokių garantijų dėl savo darbo ir tai yra normalu. Jokio darbdavio, jokių ilgalaikių sutarčių. Dėl to ir vadinasi INDIVIDUALI veikla. Ji NEGALI būti tapatinama su darbo santykiais.

Kad gyvuliai būtų savo vietoje ir nesipainiotų po kojomis, štai dar toks pakeitimas ne gyvuliams – mažesni mokesčiai laaaaabai daug uždirbantiems. Būtent! Net nepatikėjau perskaitęs.

Uždirbantiems nuo 100.000 iki 190.000 eurų mokesčiai mažėja GPM nuo 32 iki 25 proc. Jei į mėnesį uždirbi 16.000 eurų, tai privalai mokėti mažiau mokesčių. Vardan socialinio teisingumo.

Nors skelbiama, kad yra siekiama išnaikinti lengvatas, bet kinui paliekamas lengvatinis GPM. Kodėl kinui?

Yra ir gerų dalykų. Specialios sąskaitos, palengvinančios administravimą. Mažiau uždirbantiems (iki 10.000 eur) – mažesni mokesčiai. Ilgas pereinamas laikotarpis.

Žodžiu, vėl tas pats. Visiška tyla, rinkimai, paslaptys ir... Iššoka su didžiule mokesčių reforma. Niekas nekalbėjo, niekas nederino, niekas neklausė, kaip geriau. Perskaitė Orvelo knygą ir nusprendė imtis reformos.

Aš tikiu, kad lygindama mus su gyvulių ūkiu, ministrė nesiekė tiesiogiai įžeisti. Taip jau gavosi.
Dažnai tik taip gaunasi...“, – rašė Stano.

Tuo tarpu penktadienį garsus vyras pasidalijo dar vienu įrašu. Čia jis teigė, kad mokesčių reformos esmė – išnaikinti individualią veiklą.

„Savaitei einant į pabaigą ir celofanui išsiviniojus iš kaliuzės, dauguma jau suprato, kad mokesčių reforma yra kakutis, švelniai tariant. O aš prisiminiau Orvelo "Gyvulių ūkio" pabaigą – gyvuliai užėmė šeimininko trobą.

Ramiai stebėdamas visų pusių reakcijas pagaliau supratau, kokia mokesčių reformos esmė. Kaip visada – tiesa per daug akivaizdi, kad galėtum ja patikėti.

Reformos esmė – išnaikinti individualią veiklą.

Kam? Nejaugi mes, gyvuliai, tokie reikšmingi biudžetui? Visas mūsų kultūros sektorius net šalia nestovi kokių nors, pvz., statybų, teisininkų, notarų...

„Žinai, kas stato tą dangoraižį?“ – paklausė manęs pažįstamas architektas, mostelėdamas ranka į pakrantę. O pasirodo, net ir dangoraižius miesto centre stato individualios veiklos ir patentų savininkai. Taip pat ir prekyboje vyksta. Arba teisėje. Arba notariate.

Vyriausybė mato tai ir nusprendžia visus velniop nugalabyti.

Lygiai tas pats buvo 2008 metais, kai „panaikino“ autorines sutartis (dabar autorinė sutartis apmokestinama virš 55 proc.). Tada mokesčius iki dangaus pakėlė, nes pagal autorines sutartis dirbo mūrininkai, turgaus prekeiviai ir net furų vairuotojai, sudarinėdami maršrutą, naudojosi autorine sutartimi. Vat tokie autoriai.

Bet negalima naikinti individualios veiklos!!! Tai vienintelė likusi forma, pagal kurią legaliai gali dirbti menininkas (kalbu apie menininkus, nes pažįstu vieną netalentingą menininką Deivydą Zvonkų).

Juk menininkas negali atidaryti UAB, nes jam atėjo įkvėpimas ir nutapė genialų paveikslą.

Kompozitorius negali uždaryti UAB, nes po trijų metų simfonijos rašymo reikia atokvėpio.

Tautodailininkas negali išskaptavęs rūpintojėlį atsidaryti UAB, norėdamas savo kūrinį parduoti savivaldybei.

Tam ir reikalinga individuali veikla!

Baisiausia šitoje reformoje yra nesupratimas. Sakoma, kad individualios veiklos mokesčius reikia prilyginti darbo santykiams. Mat čia tas pats velnias. Nesąmonė!

Patys pažiūrėkite:
1. Individualioje veikloje (toliau IV) tu pats turi pasirūpini savo darbo vieta, priemonėmis, medžiagomis, kabinetu, šildymu, telefonais, mašinom ir t.t. Darbo santykiuose (toliau DS) visą tai gauni.

2. IV tu prisiimi visas rizikas. Teismai, skundai, rizikos, fondų kritimai, krizės, pandemijos, karai – visa tai gula tik ant tavo pečiu. DS tai tavo vadovo rūpestis ir galvos neskauda.

3. IV privalai susirasti sau darbo pats. Tik tu atsakingas, ar bus klientų, ar bus darbo, ar bus naujų užsakovų, ar bus pajamų, ar jų užteks ir t.t. DS tau dažniausiai reikia tiesiog dirbti tai, ką pasako.

4. IV tu neturi jokių garantijų dėl savo ateities. Nėra darbo sutarties, tu pats esi sau vadovas. Nėra jokių atostoginių ar atostogų. Nėra tėvo ar motinos dienos. Nėra NIEKO, ką garantuoja DS ir darbo kodeksas.

5. IV dirbantys nesukurs profsąjungų, nes nėra menamo darbdavio (patys sau vadovai), todėl ir profsąjungos jų neapsaugos. kaip DS.

6. Dirbdamas pagal IV, viršijęs PVM ribą, automatiškai tampi PVM mokėtoju. DS nors milijoną užsidirbk PVM mokėtoju netapsi.

Tai gal kalbam?“, – diskusijai kvietė muzikos autorius ir atlikėjas.

Kiek anksčiau finansų ministrė ramino, esą mokesčių didinimas nukreiptas į didžiausias pajamas iš individualios veiklos gaunančius asmenis.

„Apie 75 proc. individualia veikla besiverčiančių asmenų situacija iš esmės nesikeistų‟, – tikino G. Skaistė.

Individualią veiklą vykdantiems asmenims siekiama palaipsniui didinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą. Šiuo metu jis siekia 15 proc., tačiau per artimiausius trejus metus padidėtų iki 20 proc. Visa apimtimi GPM tarifas taikomas tiems, kurie per metus uždirba apie 35 tūkst. eurų arba beveik 3 tūkst. eurų per mėnesį su mokesčiais. Tačiau mokesčiai didėtų ir mažiau uždirbantiems: siūloma mažinti sąnaudoms skirtą dalį nuo 30 proc. iki 20 proc. Tokia tvarka įsigaliotų nuo kitų metų.

Kitąmet individualiai dirbantiems numatoma ir nauja įmoka „Sodrai‟, tektų mokėti 1,31 proc. nuo apmokestinamųjų pajamų. Aiškinama, kad taip atsirastų galimybė gauti nedarbo išmoką, nors neatskleidžiama, kokio dydžio ji galėtų būti. Bet tai dar nėra visi siūlymai mokesčių reformoje.

„Šiuo metu skirtingose veiklose apmokestinamoji bazė taikoma skirtinga, nuo 50 proc. iki 100 proc., tai siūloma visoms veikloms suvienodinti ir skaičiuoti socialinio draudimo įmokas nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų‟, – LNK sakė G. Skaistė.

GPM keistųsi ne tik vykdantiesiems individualią veiklą: prie įprastų 20 proc. siūloma pridėti papildomą 5 proc. apmokestinimą per metus uždirbantiems nuo 100 tūkst. iki 200 tūkst. eurų. Tiesa, tokiu atveju daliai tokių gyventojų mokesčiai net sumažėtų.

Uždirbantiems daugiau nei 200 tūkst. eurų per metus būtų taikomas papildomas 7 proc. GPM tarifas, nepriklausomai nuo to, kaip pajamos buvo gautos.

„Visos jos sumetamos į vietą ir tuomet jau pagal jų dydį taikomas mokesčių tarifas‟, – sako „Swedbank‟ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Tiesa, šimtus tūkstančių eurų per metus Lietuvoje uždirba tik 1 proc. Pasak N. Mačiulio, Finansų ministerijos siūlymai geri ir socialiai teisingi.

„Pagrindinė turbūt kritika, kad mokesčių reformos autoriai nesijaučia labai drąsiai, bijo kritikos tiek iš opozicijos, tiek iš visuomenės, dėl to didelė dalis tų pakeitimų, siūloma, kad įsigalios 2025–2026 metais. Iškyla rizika, kad naujas Seimas galbūt turės kitokių vizijų‟, – sakė N. Mačiulis.

Tačiau verslas mokesčių reformą kritikuoja.

„Be abejonės, tai turės mūsų investicinei aplinkai neigiamų pasekmių, tiek ir šešėliui, nes jau dabar tikriausiai matote dalį įmonių, kurios rodo labai mažus pelnus, o dar didesnis apmokestinimas skatins dalį judėti į šešėlį‟, – sakė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

Finansų ministerija numatė pokyčių ir pagal verslo liudijimus dirbantiems: tie, kurių pajamos siekia daugiau nei 20 tūkst. eurų per metus arba 1,7 tūkst. eurų per mėnesį, privalėtų išsiimti individualios veiklos pažymėjimą ir mokėti atitinkamo dydžio mokesčius. Dabar tokia tvarka taikoma tik nuo 45 tūkst. eurų per metus.

„Aš asmeniškai norėčiau matyti šį paketą kaip paketą – tam tikrų nedidelių pataisymų tikrai gali būti, laukiame visų suinteresuotų pusių pasiūlymų, dabar duodame derinti su visuomene, lauksime reakcijų‟, – sakė G. Skaistė.

Finansų ministerija taip pat siūlo atsisakyti GPM lengvatų ilgalaikio gyvybės draudimo įmokoms. Nuo ateinančių metų siūloma iš pajamų leisti atimti įmokas tik į II pakopos pensijų fondus, tačiau šiuo metu veikianti lengvata galiotų gyvybės draudimo ir III pakopos sutartims, sudarytoms iki šių metų pabaigos, bet ne ilgiau 10 metų.

Finansų ministrė skaičiuoja, kad valstybės biudžetui šios lengvatos per metus atsieina 44 mln. eurų. Vietoj lengvatų siūloma investicinė sąskaita, kurią galėtų atsidaryti kiekvienas gyventojas.

Tarp siūlymų – ir tam tikro dydžio dovanų apmokestinimas, taršos ir nekilnojamojo turto mokesčiai. Tikimasi, kad po trejų metų tokia mokesčių sistemos pertvarka valstybės biudžetą leistų papildyti beveik 500 milijonų eurų. Šie siūlymai po kelių savaičių bus teikiami Vyriausybei, o vėliau – ir Seimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)