Fotografas G. Žilinskas ir jo sužadėtinė, vizažo meistrė Beatričė Brusokaitė išgyvena pakilių emocijų laikotarpį – jiedu neseniai tapo tėvais. Pora ant savo rankų sūpuoja sūnelį, kuriam suteikė išties išskirtinį vardą – Kosmosas.

Žinia apie aplankiusius gandrus pasidalino pats fotografas. Socialiniuose tinkluose aktyvus G. Žilinskas pasidžiaugė, kad jis su savo išrinktąja tapo tėvais.

„Tas jausmas... Tas kosminis ryšys... Meilė... Jis atėjo pas mus šįryt, mūsų Kosmosas. Be galo ir krašto dėkingas tau, Beatriče, už šį stebuklą, už nuostabiausius 9 mėnesius, kai jį auginai savyje, tai buvo pačios gražiausios akimirkos mano gyvenime... Na, va, surašiau pro laimės ašaras savo jausmus, o dabar einu plaut pirmo kakučio ir keist pampersą“, – linksmai instagrame prieš porą mėnesių brūkštelėjo žinomas vyras.

Ne visi tuomet suprato, kad mažylis iš tiesų pavadintas Kosmoso vardu. Apie tai žinomas fotografas kiek plačiau papasakojo LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“.

„Kai sužinojome, kad laukiamės, atrodė, jog tą vardą išrinksime greitai, nėra ko skubėti, nes laukė visi devyni mėnesiai. Pagalvojome, kad vardą išrinksime per daug nekeliant sau streso. Bet ėjo vienas, trečias, ketvirtas, penktas, močiutės siūlė vienaip, tėveliai – kitaip, aš vieną, Beatričė – kitą vardą, o laikas bėgo. Spaudimo nebuvo, vis tiek tas vardas ateis, o ir atrodo, jog vaikas jį turi atsinešti“, – vardo rinkimą prisiminė tėtis.

Žinomas vyras pasakojo, kad tiesiog madingo vardo savo vaikui išrinkti nenorėjo, jiedu su sužadėtine siekė, jog vardas turėtų jiems svarbią reikšmę.

„Man, pripratusiam savo darbe visur ieškoti prasmės ir vertės, neišeina savo vaikui duoti tiesiog garsą. Paskutinę savaitę praleidome Nidoje, Beatričė norėjo pabūti prie gamtos, taip pamedituoti prieš gimdymą, mes ten vaikščiojome, buvo nerealios dienos, giedros naktys ir mes kiekvieną vakarą dviese ar su draugais žiūrėdavome į dangų, skaičiuodavome žvaigždes. Ir vienas vakaras buvo toks, kad visi, žiūrėdami į dangų, ėmė kartoti: „kosmosas, kaip gražu“. Visi vaikšto ir kartoja tai. Mes tą žodį per dieną vis girdėjome. Aš atsisukau į Beatričę ir sakau: „Na, jau turime vaiko vardą“. O ji atsisuko ir, pažiūrėjusi į mane, sutiko: „Taip“, – su šypsena atviravo fotografas.

Tiesa, jis neslėpė, kad pirmosios aplinkinių reakcijos būdavo su nuostaba.

„Močiutės, promočiutės reakcijos iš pradžių buvo kiek keistos, bet po to jį priėmė ir nebėra jokių problemų, viskas yra gerai, jaučiasi, kad tai yra jo vardas“, – tikino pašnekovas.

Pirmosiomis dienomis į palatą atėję medikai tikrindavo tiek mamos, tiek mažylio sveikatą, vienas iš jų paklausė poros, kaip šie nusprendė pavadinti savo sūnų. Gydytojas, išgirdęs vardą Kosmosas, tai suprato ne iš karto.

„Aš suprantu, kad jis jums yra Kosmosas, bet koks jo vardas?“ – paklausė gydytojas. O mes pakartojome, kad jis – Kosmosas“, – prisiminė neseniai tėčiu tapęs G. Žilinskas.

Tiesa, vienas iš gydytojų poros sūnų priėmė su itin pakilia nuotaika, mat medikas savo rankose vaikelį, vardu Kosmosas, laikė pirmą kartą savo gyvenime.

Ne paslaptis, kad žmonių fantazija yra beribė, todėl Lietuvoje vardas gali būti patvirtintas, vadovaujantis keliais dalykais: gera morale, tradicija ir, žinoma, įstatymais.

VLKK sako, kad su tėvais aiškintis dėl vaikų vardų tenka retai, dažniausiai ginčytini atvejai yra tokie, kai nėra aišku, kaip tą vardą tarti, tačiau taip nutinka labai retai.

Be to, asmenys, norintys pasikeisti savo vardą, tą gali padaryti iki 16 metų su tėvų sutikimu, o po 16 – jau savarankiškai. Tiesa, dažniausiai pridedamas papildomas ar krikšto vardas, visiškai norinčiųjų pasikeisti vardą žmonių yra vienetai.

Žemiau – „Labas vakaras, Lietuva“ laida, minimas reportažas apie vardus prasideda 1:44:26 laiku:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)