Savo patirtimi apie pogimdyvinę vyrų depresiją T. Vidmantas pirmą kartą pasidalijo su sekėjais socialiniame tinkle.

„Sūnus auga puikiai, yra sveikas, aukštas, daug žvengia, burbuliuoja. Jau valgo bulves. Žodžiu, viskas jam gerai. Linai irgi neblogai, tik pavargus. O man jau gerai. Pasirodo, pogimdyvinė depresija vyrams nėra retas dalykas. Tik nedažnas apie ją kalba, nes matai gi, bl*t, „nevyriška“. Kentėt tyliai vienam ir įsivaryt širdies ligą arba kilnot balsą namie yra vyriškiau. Žodžiu, išbuvau, pasveikau“, – savo įraše teigė T. Vidmantas.

Apie savo patirtį režisierius sutiko daugiau papasakoti Delfi. Žinomas vyras sakė, kad gimus sūnui pajuto, jog jo emocijos neatitinka įvykių, kilo įvairūs klausimai, pavyzdžiui, kodėl liūdna, jei su žmona susilaukė sveiko, linksmo, gražaus vaiko, kodėl taip lengvai supyksta dėl menkniekių, kodėl nesinori dirbti.

„Iš pradžių būdavo tik kelios tokios dienos per savaitę, paskui dažnėjo ir galiausiai atėjo laikas, kai linksma, šviesi, pozityvi diena tapo retenybe. Tada ir supratau, kad turiu kažką daryti. Man nebūdinga taip ilgai ir taip blogai jaustis (apie 3 mėn.). Buvau net išsigandęs, kad nelikčiau toks amžinai“, – sakė T. Vidmantas.

Apatija, liūdesys, pyktis. Pasak T. Vidmanto, pradėjo dominuoti tokios neigiamos emocijos, o jų priežastis – gedėjimas prarasto laiko su žmona Lina ir buvusio gyvenimo.

„Man atrodė, kad mano sūnus atėmė iš manęs mano geriausią draugę, mūsų laiką, keliones kartu... Tokios ir panašios šūdinos mintys lindo į galvą ir trukdė gyventi“, – atvirai Delfi sakė režisierius.

Paklaustas, kaip bandė kovoti su tokiais jausmais ir kokių svarbių patarimų tai išgyvenęs galėtų dabar duoti su panašiomis emocijomis susiduriantiems vyrams, T. Vidmantas sako visų pirma galintis juos nuraminti – tai praeina.

„Kad ir koks slogus jausmas tai būtų, žinokit, kad jis laikinas. Nėra lengva tai iškęsti, nėra lengva šeimai iškęsti jus su tomis emocijomis, bet nuraminkit ir juos, kad tai praeis.

Žmonai ir taip daug naujų atsakomybių, neužkraukit savo naštos jai. Leiskit jai žinoti, kad jums sunku, bet kuo anksčiau kreipkitės pagalbos iš šono“, – patarė T. Vidmantas.

Anot žinomo vyro, svarbu dažniau kalbėti su draugais, pasipasakoti, kaip jaučiatės, nes draugai tam ir skirti. Galiausiai, jei nepavyksta susidėlioti minčių, reikėtų kreipti į specialistą.

„Neseniai išgirdau labai taiklią citatą – „Vaikai sugriauna gyvenimą, bet pastato geresnį“. Laiko sau rasti privaloma, nes du pervargę ir neišsimiegoję tėvai anksčiau ar vėliau pradės pyktis. Moteris tampa mama labai anksti, o vyras tampa tėvu palaipsniui. Bent jau pas mus taip. Vieniems tas pokytis būna lengvas, kitiems sunkus. Aš, deja, šitoje loterijoje išsitraukiau blogą bilietą“, – šypsojosi režisierius.

Anot jo, padėti sau tokiu atveju yra būtina: „Alpinistas niekada neties pagalbos rankos kolegai, kol pats nėra tvirtai prisirišęs virve. Pagalbos yra dabar daug ir įvairios, reikia tik mokėti (kai kuriems ir išdrįsti) ja pasinaudoti. Manau, kad silpnas yra ne tas, kuriam blogai, o tas, kuris renkasi nieko dėl to nedaryti.“

T. Vidmantas sako, kad kiekvienam reikia žinoti, kad toks dalykas, kaip pogimdyvinė vyrų depresija, irgi egzistuoja, nusiteikti, jog gimus vaikui gali pasidaryti liūdna, baisu, pikta.

„Nemiga irgi nepadeda... Bet tyliai kentėti nėra nei vyriška, nei didvyriška. Šeimai esi reikalingas geriausios savo formos, o ne toks, kuris tranko durimis, kilnoja balsą arba geria. Jeigu tapai tėvu, nebėra kitos išeities – teks pilnai suaugti ir prisiimti atsakomybę už save ir už naują žmogų. Bet nereikia tikėtis, kad tai gausis savaime, kad bus lengva ar kad išvis įmanoma tą padaryti vienam“, – Delfi sakė T. Vidmantas.

Jis teigė, kad pats, pajutęs vyrišką pogimdyvinę depresiją, apie tai kalbėjo su visais draugais. Anot žinomo režisieriaus, išgirdę tokią temą jie nepasimesdavo, reaguodavo labai normaliai.

„Nes su visais esu tame santykyje, kai galim drąsiai rodyti savo emocijas ir sakyti kaip jaučiamės. Kiekvienas toks pokalbis padėdavo nusimesti bent po mažą akmenį nuo krūtinės. Taip pat grįžau pas savo terapeutę. Dabar jau jaučiuosi puikiai, džiaugiuosi, kad iš šitos klampios balos išlipau. Be to, kai ateityje reikės filmui ar spektakliui sukurti personažą su depresija, žinosiu, kaip tą padaryti“, – teigė jau šį mėnesį naują teatro komediją kartu su Inga Valinskiene „Buvusi Milijonieriaus Žmona“ pristatantis T. Vidmantas.

Pagalba vyrams
Adresas Specializuotas pagalbos centras Kontaktai
Gėlių g. 7, 01137 Vilnius VIEŠOJI ĮSTAIGA VYRŲ KRIZIŲ IR INFORMACIJOS CENTRAS El. paštas: vkrizes@gmail.com arba labas@pagalbavyrams.lt Tel. +37067446813
Drobės. g. 27, Kaunas, 45189 Vyrų krizių centras El. p. info@vyrukrizes.lt Tel.: (8 662) 26770
K. Donelaičio g. 33-515, Kaunas (išsikėlė iš A. Juozapavičiaus pr. 77, Kaunas) Kauno apskrities vyrų krizių centras info@vyrukrc.lt 8 636 81621
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją