Socialinėje erdvėje pasirodė ne vienas pasipiktinimas – kodėl skėčius laiko pirmoji ponia Diana Nausėdienė ir karalienė Mathilde, o ne prezidentas ir Belgijos karalius? Delfi kreipėsi į etiketo žinovą Giedrių Drukteinį, kuris atsakė, kas šioje situacijoje iš tiesų turėjo pasirūpinti apsauga nuo pliaupiančio lietaus bei pakomentavo, kaip teisingai derėtų suprasti protokolą.

„Pagal protokolą skėčius turi laikyti kažkas iš aptarnaujančio personalo – tarkim, apsauginis, asistentas ar dar kažkas kitas. Tačiau reikia suprasti ir monarchus, ir aukštus valstybės pareigūnus, kurie visų pirma yra žmonės. Jiems patiems kartais irgi norisi pabūti elementariais žmonėmis. Pavyzdžiui, pačiam pavedžioti šuniuką po parką, pačiam palaikyti skėtį, pačiam suplauti indus, pačiam išjungti televizorių vos tik panorėjus. Todėl tokie atvejai, jeigu jie nežemina kažkurios dalyvaujančios pusės, yra visiškai toleruotini, – komentavo etiketo specialistas. – Tarkim, protokolas draudžia liesti Didžiosios Britanijos monarchą, bet yra užfiksuota, kaip Michelle Obama apkabina karalienę Elžbietą II. Niekam rankos nenukrito, visi iš to tik pasijuokė – pati Anglijos karalienė į smagią situaciją pažiūrėjo visiškai palankiai. Tad protokolą reikia mokėti naudoti. Kaip sakoma etiketo visuomenės tarpe, reikia mokėti skaityti gyvenimo knygą. Lietuvoje iš principo nėra etiketo – yra tik aplinkybės.“

Žinoma žurnalistė, rašytoja Inga Liutkevičienė užfiksavo dar vieną momentą, kuris taip pat sulaukė kritikos – nuotraukose matyti, kaip Belgijos karalienė, eidama šalia Lietuvos prezidento, buvo tarsi nustumta į nuotekų griovelį.

Tiesa, išgirdęs šią situaciją Delfi kalbintas etiketo specialistas tik šyptelėjo – G. Drukteinis patikino, kad nepagarba čia gali būti juntama nebent iš Vilniaus miesto aplinkos.

„Absurdas. Mūsų šalyje viskas darosi tokia „šventoji karvė“ – atrodo, niekas nebenori blaiviai matyti situacijų. Situacijos vertinimas pratrūksta į isteriją, – kalbėjo G. Drukteinis. – Iš esmės visas Vilnius yra ištisas minų laukas. Aptrupėję, vandalizuoti fasadai, ištepliotos sienos, neužbaigti statyti ar nerenovuoti, aplūžę pastatai, netvarkingi automobiliai – iš principo kiekvieną akimirką gali jausti nepagarbą iš aplinkos. Tai tokių momentų gali pagauti daug. Galų gale, mačiau nuotrauką, kai praeinant pro garbės sargybos kuopą Belgijos karalius tarsi žengė tokį keistą žingsnį – galėjo irgi pasirodyti, kad gal nustumtas į šoną, bet labai abejoju ir net tamsiausiose svajonėse nepagalvočiau, kad kažkas jam norėjo parodyti nepagarbą.“

Delfi primena, kad vizitas pirmadienį prasidėjo monarchų susitikimu su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda ir pirmąja ponia. Oficialioje sutikimo ceremonijoje abi poros puošėsi elegantiškai – damos nepamiršo skrybėlaičių, o prezidentas su karaliumi vilkėjo dalykiškus kostiumus.

Vėliau Belgijos karalius vyko į Antakalnio kapines, kur prie paminklo žuvusiems kovose už Lietuvos Nepriklausomybę padėjo vainiką.

Antradienį prezidentas ir karalius Philippe'as taip pat dalyvavo Lietuvos ir Belgijos verslo forume, monarchas lankėsi Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parke.

Karališkoji pora bei prezidentas su žmona Diana Nausėdiene apžiūrėjo Vilniaus senamiestį, susitiko su Vilniaus universiteto studentais.

Trečiadienį karalius Philippe'as ir G. Nausėda Pabradės poligone aplankys Belgijos karius.

Taip pat numatytas karališkosios poros bei prezidento su žmona vizitas 2022-ųjų Europos kultūros sostinėje Kaune, kur jis apžiūrės art deco architektūros paveldą ir M. K. Čiurlionio muziejaus ekspoziciją.

Tuo tarpu vizito metu karalienė Mathilde dėmesį skirs kultūrai, socialiniams klausimams.

Trečiadienį D. Nausėdienė ir karalienė Mathilde lankysis Vilniuje įsikūrusiame Ukrainos centre, susitiks su ukrainiečių karo pabėgėliais. Taip pat numatytas apsilankymas socialiniame restorane „Pirmas blynas“.

Monarchams už asmeninį indėlį plėtojant Lietuvos ir Belgijos tarpvalstybinius santykius, vystant abiejų šalių politinį, ekonominį ir visuomeninį bendradarbiavimą bus įteikti valstybės apdovanojimai – Vytauto Didžiojo ordinai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)