Laidoje „Delfi diena“ kalbintas A. Užkalnis sakė, kad Karolis III savo pareigas galėtų princui Williamui perduoti bet kuriuo metu, tačiau akivaizdu, kad pasirinkęs karališkąjį vardą jis to padaryti neskuba.

„Žmonėms kartais atrodo, kad tai opcija ir lengvabūdiškas pasirinkimas, vos ne kaip krepšinio aikštelėje, ką treneris išleis į startinį penketuką. Geriau šis ar kitas sakoma: „Man, vis dėlto, geriau Williamas“, o gal kažkam Williamo vyresnysis sūnus Jurgis bus dar tinkamesnis, nors jis dar vaikas, bet kodėl ne.

Ne, taip iš tikrųjų nėra. Tai yra pareiga, darbas. Karališkojo sosto nėra atsisakoma be labai aiškios priežasties. Nėra taip, kad tu eini, neši naštą, ją meti sau į šoną, duodi kažkam kitam nešti, nes tau pasirodė sunku, arba`sakoma: „Žinai, jaunuoli, tu esi stipresnis, tu šitą pamik jau eik, o aš pagalvojau, nenoriu būti karaliumi“. Taip nebūna, nebent tik filmuose, pasakose ar meksikietiškuose serialuose“, – teigė A. Užkalnis.

Žinomam žurnalistui antrino ir G. Drukteinis. Jis svarstė, kodėl visuomenė kelia klausimą, ar Karalius III turėtų užleisti sostą kitam asmeniui. Anot pašnekovo, diskusijos užvirė su televizijos era, kuri suteikė galimybę visiems matyti karališkosios šeimos gyvenimą tarsi serialą.

„Atrodo, per tuos kelis dešimtmečius šis klausimas nusėdo žmonių sąmonėje, jis išties konfrontuoja su tuo, ką sako Andrius. Prieš šimtą metų karalienės, amžinatilsi, dėdė atsisakė sosto dėl Wallis Simpson, karalienės tėvo Jurgio labui.

Pati karalienė visą savo gyvenimą smerkė šį atsisakymą, nes monarcho vidinės vertybės reikalauja, kad jis būtų aukščiau žmogiškųjų veiksnių: meilės, sveikatos, ar žmonių kalbų, kad reiktų kažkam kitam atiduoti. Taip, tai yra pareiga ir tu privalai ją vykdyti, nepaisant to, ką apie tai kalbės Somalio gyventojai arba susėdę vilniečiai“, – įsitikinęs G. Drukteinis.

Delfi primena, kad Bakingamo rūmai apie karalienės mirtį pranešė ketvirtadienį, trumpame pranešime. Paskelbtas 10 dienų nacionalinis gedulas.

Elžbieta II sostą iš savo tėvo paveldėjo 1952 m. Ji valdė JK daugiau nei 70 metų.

Mirus Elžbietai II, dabar sostą perima jos vyriausias sūnus, princas Charlesas. Jo žmona Camilla taps karaliene konsorte.

Naujasis Jungtinės Karalystės karalius bus žinomas Karolio III vardu. Tai praneša britų nacionalinis transliuotojas BBC, remdamasis oficialiu pranešimu. Anksčiau svarstyta, kad karalienės įpėdinis gali pasirinkti kitą karaliaus vardą.

Charleso vyriausias sūnus Williamas paveldi Kornvalio kunigaikštystę ir išsaugo dabartinį Kembridžo kunigaikščio titulą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)