Garsiai pripažinti sau, kad esu fotografė, man prireikė nemažai laiko. Bėgo treti metai, kai gyvenau tik iš fotografijos, tačiau kažkodėl leidau aplinkai mane įtikinti, kad tai nėra rimtas darbas, todėl kurį laiką vadinau tai gana pelningu hobiu, sako ne tik fotografija, bet ir drąsiu gyvenimo būdu garsėjanti Greta. Manau, puikiausia mano istorijos dalis ir yra būtent tai, kad darbas užgimė iš didelės aistros šiai veiklai. Pabrėžiu, nes man labai svarbu aš niekada, net ir dabar, nedarau to tik dėl pinigų.

Fotografija Greta susidomėjo labai anksti tuomet jai buvo vos 10 metų. Mergina sako, kad tuomet namuose atsirado profesionali fotografijai skirta kamera, kuria nelabai kas mokėjo naudotis. Iš visų namiškių Greta ja susidomėjo labiausiai.

Fotografuodavau viską iš eilės futbolo varžybas, klasės draugus, eglių šakas kieme, tačiau labiausiai patiko fotografuoti žmones, nes jiems, priešingai nei šakai, galėdavau liepti kažką daryti vardan gero kadro, šypsosi 52 tūkst. sekėjų asmeninėje instagramo paskyroje turinti G. Kuliušaitė. Esu labai valdinga, tad kamera man leisdavo save prasmingai realizuoti. Tėvai manimi pasitikėjo, fotoaparatas tapo mano nuosavybe. O būdama trylikamete pabaigiau Photoshop programos kursus, tuomet pradėjau tas nuotraukas koreguoti rimčiau. Kai 14-os uždirbau pirmus pinigus iš fotografijos, į šią profesiją ėmiau žiūrėti labai atsakingai.

Greta Kuliušaitė ir jos įamžinti žmonės / Foto: Greta Kuliušaitė

Nors Gretai fotografija net mokyklos laikais sekėsi puikiai, išvykus gyventi į Londoną užsakymų gerokai sumažėjo. Tačiau mergina nepasidavė užsibrėžė tikslą, kad neieškos kitokio darbo, antraip būtų nebeturėjusi laiko kūrybiniems projektams įgyvendinti.

Kartą, kai prieš paskaitas turėjau važiuoti fotografuoti į naktinį klubą, supratau, kad manęs netenkinta nei toks kūrybos tipas, nei mokamas atlygis. Atsisėdau namuose, gerai apgalvojau, kokios realybės norėčiau ir surašiau visus savo tikslus esamuoju laiku, lyg jie jau vyktų. Rašiau, jog jau turiu užsakymų, fotografuoju kiekvieną savaitgalį, save išlaikau pati, uždirbu dvigubai daugiau, nei iš tiesų uždirbau tuo metu, keliauju į užsienį su fotografijos užsakymais. Visa tai, nors ir atrodė labai sunkiai įtikima, išsipildė per mažiau nei mėnesį, sako pašnekovė. Pradėjau giliau domėtis, kas čia per magija ir dabar skaitau knygą, kurioje moksliškai paaiškintas šitoks smegenų nuteikimas ateities įvykiams ir pasisekimui.

Greta Kuliušaitė ir jos įamžinti žmonės / Foto: Greta Kuliušaitė

Šiandien Gretai klientų toli gražu netrūksta ji jau turi prabangą rinktis, kokioje fotografijos srityje norinti darbuotis daugiausiai laiko.

Šiuo metu daugiausia dirbu su įvairaus amžiaus moterimis. Karjeros pradžioje norėjosi išbandyti viską: fotografavau šventes, renginius, rengiau šeimų ir porų fotosesijas. Per laiką supratau, kad geriausiai man sekasi atskleisti būtent moteris jų asmeninėse fotosesijose, todėl nusprendžiau nesiblaškyti ir šiuo gyvenimo tarpsniu daryti tik tai. Geriausiai išjaučiu moterų norus atrodyti kaip nuo žurnalo viršelio, jaučiu, jei jos dėl kažko kompleksuoja ir iš visos širdies stengiuosi atskleisti pačią seksualiausią jų versiją, kad padėčiau joms save dar labiau pamilti. Pastaruoju metu ėmiau atsisakyti porų fotosesijų, nes norisi daryti tik tai, kur jaučiuosi geriausiai, tikina Greta.

Pasiteiravus apie mokytojus, iš kurių per ilgą laiką teko mokytis, Greta atvirauja, kad tiesioginių mokytojų neturėjo. Ji viską sako daranti iš pajautimo, tačiau įkvėpimo kartais tenka paieškoti.

Socialiniuose tinkluose labai retai stebiu, ką veikia mano pažįstami žmonės, nes esu susikūrusi visiškai menišką ir įkvepiančią aplinką seku mane žavinčius lietuvių ir užsienio fotografus, stilistus, modelius. Kiekvienas telefono paėmimas į rankas man sukelia naujų idėjų darbams arba bent jau leidžia pasigrožėti tuo, ką sukūrė kolegos. Drįsčiau sakyti, kad mane didele dalimi įkvepia visas soc. tinklų margumynas ir informacijos srautas. Filtruojant ir tarpusavy apjungiant medžiagą, tikrai galima sugalvoti dar neregėtų idėjų, reikia tik nepatingėti ir beribį informacijos srautą pavergti savo naudai“, šypteli garsi fotografė.

Greta Kuliušaitė ir jos įamžinti žmonės / Foto: Greta Kuliušaitė

Ne paslaptis, kad išgarsėti šiame pasaulyje padeda bendradarbiavimas su garsenybėmis. Kai Gretai buvo 17, ji planavo vasarą praleisti Londone. Mergina žinojo, kad ten gyvena ir jai viena gražiausių Lietuvos moterų Grėtė Raudytė. G. Kuliušaitė sukaupė visą drąsą ir brūkštelėjo žinutę garsiam modeliui.

„Parašiau ir padėjau telefoną į šoną. Tiesą sakant, nuoširdžiai nesitikėjau, kad Grėtė bent perskaitys mano žinutę, bet atsakymą, jog žinoma, galime pasifotografuoti’, gavau maždaug per 5 minutes. Pamenu, sėdėjau savo kambaryje ir verkiau iš laimės. Puoliau skambinti tėvams jie žinojo, kaip stipriai ir ilgą laiką žavėjausi Grėte. Žinojau, kad padarysiu viską, kad tą fotosesiją įgyvendinčiau. Ir čia išgyvenau, žvelgiant iš dabartinės perspektyvos, pirmą didelę ir svarbią pamoką. Dar nė neprasidėjus karjerai supratau, jog nesvarbu, kokia neįmanoma gali kartais atrodyti svajonė – visada būtina išdrįsti ir pamėginti. Po fotosesijos Grėtė mane pavaišino arbata Starbucks kavinėje. Tą kartoninį, arbata permirkusį puodelį išsaugojau ir vis dar turiu savo namuose kaip priminimą visada siekti savo svajonių, o su Grėte prie kameros vėliau susitikome dar ne kartą“, neįtikėtina sėkmės ir nepalenkiamo ryžto istorija dalinasi garsi fotografė.

Tačiau kartais Greta susiduria su neįgyvendinamais įnoriais, kai yra prašoma atrasti žmogui laiko už didesnę pinigų sumą.

Esu susikūrusi registracijos sistemą, užsiregistruoti fotosesijai galima tik vieną dieną per mėnesį, kai paskelbiu laisvus laikus. Nepriklausomai nuo finansinio ar socialinio statuso, visiems nespėjusiems reikia laukti dar mėnesį, atvirauja mergina. Seniau dažnai persidirbdavau ir bijodavau, kad privalau apsiimti kiekvieną darbą. Dabar žinau, kad norėdama kokybiškai atlikti kūrybinį darbą privalau pasiilsėti ir gerbti save pačią. Visada atsakau, kad nėra tokios sumos, už kurią parduočiau savo laisvadienį.

Kaip ir dažnas menininkas, Greta įkvėpimo ieško aplinkoje ir detalėse nuotaikoje, energijoje, tam tikruose gyvenimo tarpsniuose, muzikoje. Naujoms idėjoms pasitarnauja ir kintantis kraštovaizdis ar nauji žmonės.

„Besilankydama Bali saloje norėjau daryti egzotiškas fotosesijas, merginas išvartyti smėlyje, ištepti juo veidą, liepti joms stotis tarp augalų, po jų šešėliais ar plūduriuoti vandenyje. Anglijoje mano fotosesijos visada griežtesnės, šaltesnės, mėgstu ten fotografuoti žmonių gatvės stilių vykstant mados renginiams. Būnant Paryžiuje traukia romantika, stilingumas, norisi kurti saldžius atvirukus, o Romos architektūra įkvėpė padaryti kadrus, primenančių įspūdingus paveikslus, – sako Delfi pašnekovė.

Greta Kuliušaitė ir jos įamžinti žmonės / Foto: Greta Kuliušaitė

Šiuo metu Greta su bičiule lankosi JAV. Mergina sako, kad ši ne vieną mėnesį truksianti kelionė, kurios maršruto iki galo vis dar nėra susidėliojusi, taps puikia proga išpildyti savo svajonę ir pasisemti naujų idėjų būsimiems projektams.

Turiu sugalvojusi kelis orginalius projektus, kuriems reikėtų suburti visą mano mylimiausią Lietuvos, taip vadinamą, grietinėlę, kuri prisidėjo prie mano, kaip fotografės, sėkmingo kelio. Idėją gvildenu ir po truputį morališkai ruošiuosi, nes mano asmeniniai projektai dažnai mane išsunkia labiausiai, – ateities planus išduoda G. Kuliušaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją