Legendinė Lietuvos šokių ant ledo pora M. Drobiazko ir P. Vanagas ketina pasirodyti Rusijos mieste Sočyje, nepaisant šalies pradėto kruvino karo Ukrainoje. Žinią apie planuojamą šou socialiniuose tinkluose paskelbė projekto sumanytoja, Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmona Tatjana Navka.

„Sočio „Iasberg Soči“ arenoje bus rodomas po premjeros Maskvoje didžiulio susižavėjimo sulaukęs Tatjanos Navkos projektas „Gulbių ežeras“, žiūrovams dovanosiantis specialiųjų efektų ir ledo žvaigždžių šou. Skelbiama, kad projekte dalyvauja olimpiniai ir pasaulio čempionai, tarp kurių ir lietuviškos pavardės: Viktorija Sinicyna ir Nikita Kacalapovas, Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas, Ivanas Riginnas ir Morisas Kvitelašvilis. Organizatoriai „Gulbių ežerą“, kurį Sočyje bus galima pamatyti nuo rugpjūčio 9 iki rugsėjo 18 dienos, vadina klasikinio Rusijos baleto ir dailiojo čiuožimo sinteze“, – rašė T. Navka.

LNK žiniose šį skandalą aptarė skirtingų sričių profesionalai, kurie laikėsi vieningos nuomonės – toks poros sprendimas yra akibrokštas.

„Jie yra sportininkai, atstovavę Lietuvai. Jie neabejotinai žino Lietuvos poziciją dėl karo Ukrainoje. Tai tikrai neapdairus žingsnis“, – tikino apžvalgininkas Vytis Jurkonis.

„Menininkai, sportininkai turi tam tikrą socialinį kapitalą, kai kurie – ir moralinį autoritetą, ir žmonių dėmesį, todėl jiems keliami šiek tiek aukštesni standartai dėl atsakomybės“, – pridūrė jis.

M. Drobiazko ir P. Vanagas arčiausiai olimpinės pakilos buvo 2002-aisiais Solt Leik Sityje, kuomet liko penkti. Tai – iki šiol aukščiausias Lietuvos pasiekimas žiemos olimpiadose.

Lietuvos olimpinis komitetas sako tokio akibrokšto iš sportininkų nesitikėjęs.

„Jie seniai yra baigę karjerą. Nei olimpinis komitetas, nei federacija su jais jokio ryšio neturi. Kaip ir sakiau, negaliu nei jų suprasti, nei pateisinti, nei vertinti. Iš tikrųjų esame šoke“, – teigė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė yra Lilija Vanagienė – P. Vanago mama. LNK žiniomis, ji apie sūnaus sprendimą tikino sužinojusi tik iš spaudos ir apgailestauja, kad jo pakeisti negali. Tačiau oficialiai situacijos nekomentuoja.

Maskvoje gyvenančiai M. Drobiazko 1992-aisiais išimties tvarka buvo suteikta Lietuvos pilietybė. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas sako, kad dalyvavimas Kremliaus organizuojamame ledo šou yra spjūvis Lietuvai į veidą bei jos vertybes.

„Jei žmogus negerbia tos šalies, kuri jam išimties tvarka padovanojo dovaną – pilietybę, tai, manau, dovanotojas turi teisę diskutuoti ir galvoti, ar nereikėtų teisinio mechanizmo tai dovanai susigrąžinti“, – kalbėjo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Nors kol kas teisinio pagrindo atimti iš M. Drobiazko pilietybę nėra, tačiau tokią diskusiją palaikytų Švietimo, mokslo ir sporto ministrė.

„Tapo labai liūdna ir apmaudu. Šie praeityje Lietuvą tikrai garsinę sportininkai buvo pavyzdys mūsų jaunimui, todėl man tikrai nesuprantama ir nepriimtinas toks sprendimas“, – komentavo Jurgita Šiugždinienė.

Karjeros viršūnę M. Drobiazko ir P. Vanagas pasiekė 2000-aisiais, tapę Europos ir pasaulio čempionato bronzos medalininkais. Tais pačiais metais jiedu buvo apdovanoti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu.

Svarstoma, kad iš sportininkų reikėtų atimti ir valstybinį apdovanojimą.

„Jei tai būtų tęstinė sąmoninga veikla, tada tai būtų galima svarstyti, jei tai būtų neapdairumas ar kluptelėjimas, tada reiktų sulaukti jų pačių reakcijos“, – vertino apžvalgininkas V. Jurkonis.

Tiesa, paaiškinimo iš sportininkų poros visuomenė nesulaukia. Delfi bandė susisiekti su P. Vanagu, tačiau kol kas to padaryti nepavyko. Ta pati situacija kartojosi ir LNK žinių žurnalistams.

Kilus sujudimui, M. Drobiazko šeštadienį savo instagrame pasidalijo rusų poeto eilėmis. „Pirmiausia nuteiskite patys save, išmokite tokio meno. O tik po to teiskite priešą savo ir kaimyną visoje žemėje.

Pirmiausia išmokite sau neatleisti net už vienintelę klaidą. Ir tiktai tada rėkite savo priešui, kad jis priešas ir kad jo nuodėmės sunkios.

Kaukitės su savyje – ne kitame – esančiu priešu, o kai jį nugalėsite, nebeteks niekada paikai, kvailai elgtis, nes tapsite jūs Žmogumi“, – Bulato Okudžavos žodžius citavo ji.

Ledo žvaigždžių šou bus rodomas jau nuo antradienio. Jame taip pat pasirodys ir Rusijos olimpiniai vicečempionai.