Anot jo, tai, kad pasiplaukiojimas banglente svečioje šalyje vos nevirto didele nelaime, lėmė vienas klaidingas sprendimas.

„Į Maroką vykome pirmą kartą, nepažinojome tos šalies krantų, vandenyje besiformuojančių srovių. Deja, bet prieš išplaukdami į vandenyną neįsigilinome į situaciją ir pervertinome savo jėgas. Net ir šiandien prisiminus šį incidentą užplūsta tądien patirta baimė ir jaudulys. Tai buvo pamoka mums visiems. Todėl dabar prieš lipdamas ant banglentės visuomet atidžiai stebiu vandens paviršių“, – pranešime spaudai sako dainininkas, šią vasarą prisijungęs prie vandens sportą puoselėjančios įstaigos „Spotas“ ir skolinimosi internetu platformos „Vivus Finance“ organizuojamo socialinio projekto apie saugumą vandenyje „Saugi banga“.

Jau daugiau nei dešimt metų banglenčių sportu užsiimantis J. Jarutis yra išklausęs aukščiausios kategorijos Tarptautinės banglenčių asociacijos (ISA) ir Tarptautinės gyvybės gelbėjimo federacijos (ISL) kursus bei išsilaikęs ISA pirmojo lygio trenerio sertifikatą.

„Nelaimingi atsitikimai dažniausiai ir nutinka tuose vandens telkiniuose, kurių nepažįstame. O kai suprantame, kokios bangos bei srovės formuojasi, atsiranda pasitikėjimas savimi ir sumažėja rizika nuskęsti. Kadangi kiekvieną vasarą plaukioju banglente Baltijos jūroje ir bent kartą metuose stengiuosi nuvykti į užsienį, kur bangos daug didesnės, norėjau išmokti daugiau apie saugų elgesį vandenyje. Tarptautiniuose kursuose įgytos žinios man padėjo ne tik geriau pažinti vandenyje kylančius reiškinius ir pastebėti pavojingas situacijas, bet, prireikus, padėti skęstančiajam“, – dalinasi J. Jarutis.

Atlikėjas juokauja, kad dabar gaudydamas bangas jaučiasi lyg savo dainoje – ramus ramus.

Saugus – ir nemokėdamas plaukt

Tarptautinės banglenčių asociacijos akredituotas lektorius, Lietuvos banglenčių sporto čempionas, sertifikuotas gelbėtojas Girmantas Neniškis sako, kad srovės vandenyje įtraukia tuos žmones, kurie neįvertina aplinkybių ir nežino, kaip teisingai elgtis.

„Bene dažniausia poilsiaujančiųjų prie jūros klaida – lipimas tiesiai į pavojingiausią vietą jūroje, ten, kur bangų nėra. Tačiau iš tiesų bangos lūžta ten, kur seklu. Todėl prieš lipdami į vandenį pirmiausia pažiūrėkite į bangų aukštį ir maudykitės toje vietoje, kur jūra banguoja. Būtent ten yra sekluma“, – pataria specialistas, pristatęs penkių dalių edukacinių vaizdo pamokų ciklą.

Anot jo, norint išvengti pavojų vandenyje svarbu laikytis kelių paprastų, bet labai svarbių taisyklių.

„Didžioji dalis incidentų nutinka išėjus pabraidyti ar pašokinėti per bangas. Tad jeigu esate prie vandens, visuomet būkite pasiruošę plaukti. O jeigu plaukti nemokate, nepamirškite giliai kvėpuoti. Mūsų kūnai yra sutverti taip, kad patys galime reguliuoti, ar kylame į vandens paviršių, ar grimztame gilyn. Kai žmogus įkvepia, jis pasidaro žymiai plūdresnis ir išsilaikyti vandens paviršiuje yra lengviau“, – sako G. Neniškis.

Specialistas prideda, jog susidūrus su pavojumi svarbu siekti kranto, o ne dugno: „Dažniausiai nelaimės vandenyje įvyksta tada, kai nuo kranto nutolęs žmogus bando pasiekti dugną. Pradėjus grimzti, skęstantysis iš paskutiniųjų stengiasi irtis aukštyn ir gaudyti orą, o tai tik dar labiau pablogina situaciją. Todėl svarbu giliai įkvėpti ir laikantis vandens paviršiuje laukti pagalbos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)