B. Dragūnienė yra viešosios įstaigos „Idėjų logistika“ direktorė, o ši įstaiga organizuoja E. Dragūno koncertus. Vienas tokių renginių dar praėjusių metų gruodžio pabaigoje įvyko Kauno „Žalgirio“ arenoje – policijos pareigūnai nustatė, kad viešo renginio metu, kai šalyje buvo paskelbta ekstremali situacija, B. Dragūnienė, kaip SEL koncerto organizatorė, neužtikrino, jog žiūrovai dėvėtų nosį ir burną dengiančias veido kaukes.

Už tai B. Dragūnienei Kauno apskrities policija skyrė 3 tūkstančių eurų baudą. Tokią pačią baudą už ekstremaliosios situacijos metu taikomų apribojimų nesilaikymą jai yra paskyręs ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Bet skandalingojo atlikėjo motina ir jai atstovaujanti advokatė nesutiko su policijos skirta nuobauda ir ją apskundė teismui, prašė administracinę teiseną nutraukti arba skirtą tūkstantinę baudą sumažinti. Be to, ji nurodė, kad ketina skųsti ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro skirtą baudą, nes apie tai sužinojo tik padavusi skundą dėl policijos priimto nutarimo.

Tačiau nutraukti bylą arba sumažinti baudą nėra pagrindo, konstatavo jos skundą išnagrinėjęs teismas – už padarytą administracinį nusižengimą B. Dragūnienei galėjo būti skirta bauda nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. Eur, o „šiuo atveju B. Dragūnienei yra paskirta 3 tūkst. Eur bauda, kas yra kiek mažiau nei sankcijoje numatytas baudos vidurkis“.

Egidijus Dragūnas

„B. Dragūnienė dirba, per 5 metų laikotarpį administracine tvarka bausta net 27 kartus, dalis baudų nėra sumokėtos, teista, – nurodė „Idėjų logistikos“ vadovės skundą atmetęs teismas. – Nors B. Dragūnienė yra brandaus amžiaus, tačiau tai nėra išskirtinė aplinkybė, jog būtų galima jai švelninti paskirtą baudą, tuo labiau įvertinus aukščiau nurodytas neigiamai charakterizuojančias aplinkybes.“

Teismas pažymėjo, kad skiriant administracinio poveikio priemonę įstatymas prioritetu laiko visuomenės interesą, siekiant užtikrinti visuomenės saugumą, o ne asmens, kuriam taikoma sankcija, interesus.

Administracinėn atsakomybėn E. Dragūno motiną patraukę policijos pareigūnai nustatė, kad SEL koncerto metu nebuvo laikomasi reikalavimų, jog visi žmonės dėvėtų medicinines kaukes ar respiratorius, jog būtų užtikrintas saugus atstumas.

„Vaizdo įrašuose matyti, kad renginio dalyviai ilgą laiką nesilaiko saugių nustatytų atstumų, arenos koridoriuose nevaldomi renginio lankytojų srautai, organizatorius nesiima priemonių asmenis įspėti ir nutraukti netinkamą elgesį, kuris kelia realų pavojų išplisti ligai, koncerto metu asmenys tiek arenos tribūnose, tiek pačioje salėje ilgą laiką grupuojasi, susitelkę prie scenos, nesilaikydami saugaus atstumo“, – policija pažymėjo, kad B. Dragūnienė, būdama renginio uždaroje patalpoje organizatorė, turėjo imtis visų priemonių, kad nebūtų pažeidžiamos teisės normos ekstremaliosios situacijos metu, kurių nesilaikymas tiesiogiai kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai.

SEL koncertas Kaune su staigmenomis ir naujausiais technologiniais sprendimais

Policijos atstovai taip pat pabrėžė, kad prieš priimant nutarimą nubausti B. Dragūnienę įvertinta daugybė įrašų, kurie buvo daryti tiek „Žalgirio“ arenos koridoriuose, tiek pačioje koncerto salėje.

O skandalingojo atlikėjo motina aiškino, kad ėmėsi visų priemonių, jog renginio metu būtų užtikrintas privalomų reikalavimų vykdymas: „Tiek viešai skelbiamoje informacijoje iki renginio, renginio bilietuose buvo aiškiai nurodytas reikalavimas koncerto metu dėvėti kaukes, į koncertą buvo įleidžiami tik tie asmenys, kurie dėvėjo kaukes, tiek prie įėjimo į patalpas, tiek ir renginio patalpose buvo iškabų su informacija viso renginio metu dėvėti kaukes ir laikytis saugaus atstumo, renginį saugojo ir kontrolę vykdė apsaugos darbuotojai.“

Anot jos, koncerto metu televizoriaus ekrane nuolat pasirodydavo įspėjamieji ir informacinio pobūdžio pranešimai, kuriais buvo nurodoma dėvėti veido kaukes.

„Renginyje dalyvavo apie 13 tūkst. žmonių, tuo metu jokių kitų apribojimų ar kokių nors papildomų (specialių) reikalavimų renginiams su dideliu žmonių kiekiu uždarose patalpose nebuvo“, – B. Dragūnienė aiškino, kad prie kiekvieno lankytojo nebuvo įmanoma pastatyti po apsaugos darbuotoją, o ji, kaip organizatorė, ėmėsi visų priemonių, jog renginio metu būtų užtikrintas privalomų reikalavimų vykdymas.

Teismas sutiko, kad suvaldyti apie 13 tūkst. žmonių minią yra sudėtinga, tačiau pažymėjo, jog dar koncertui neprasidėjus, kai žmonių kiekis buvo gerokai mažesnis, renginio organizatorė nesiėmė jokių priemonių daromiems pažeidimams pašalinti.

„Renginio organizatoriui, kuris, suprasdamas renginio apimtis bei riziką plisti ligai, susirinkus dideliam skaičiui žmonių, privalėjo numatyti savo veiksmus ir priemones ne tik asmenis įleidžiant į areną, bet ir viso renginio metu; akivaizdu, kad dar koncertui neprasidėjus koridoriuose, prie rūbinės ir prie barų esančiose erdvėse daromi asmenų pažeidimai buvo toleruojami ir nebuvo siekiama asmenis drausminti dėl daromų pažeidimų“, – pažymėjo teismas.

Į skandalą, kai arenoje daugybė žmonių buvo be kaukių, po koncerto sureagavo ir pats SEL atlikėjas E. Dragūnas.

„Ne pirmą dieną susiduriame su pandemija. Visi viską puikiai žino. Nepriraginsiu žmonių. Kas kaip suvokia, tas taip ir elgiasi. Tačiau jeigu yra išrasta vakcina, išduodami galimybių pasai ir žmonės į koncertus ateina sveiki...“ – atlikėjas pasiūlė pasižiūrėti prieš kelerius metus nufilmuotą buvusio sveikatos ministro Aurelijaus Verygos interviu, kuriame jis, kaip vėliau pripažino, klaidingai teigė, jog kaukės nuo šios infekcijos neapsaugos, esą tiesiog vertėtų dažniau plauti rankas.

„Noriu pasakyti tiek, kad valstybė leido rengti renginius ir visi viską puikiai supranta. Buvo užtikrintos visos reikiamos sąlygos, visi 15 tūkst. žmonių įleisti su galimybių pasais, tikrinama temperatūra. Taip pat tarp kėdžių buvo tarpų. Viskas čia truputėlį perspausta. Aš irgi esu dalis visų tų žmonių. Taip, jie nusiėmė kaukes, bet aš negaliu atsakyti už visus. Žinoma, mes jaudinamės dėl visų žmonių. Bet juk renginių vyko ir Vilniuje, ir Klaipėdoje...“ – sakė E. Dragūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)