Utenos rajono savivaldybės socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje buvo patalpintas kvietimas, kuriame balandžio 24 dieną miestiečiai bei svečiai, šeimos su vaikais kviečiami į Atvelykio šventę, kurioje turi pasirodyti atlikėjai Romas Dambrauskas bei Viktoras Malinauskas.

Delfi primena, kad atlikėjas R. Dambrauskas pastaruoju metu vertinamas itin prieštaringai po Didžiojo Lietuvos gynimo maršo, kai jis sukūrė maršo himnu tapusią dainą „Kelkis, Lietuva“, taip pat po „antivakserinių“ pasisakymų televizijų laidose, atlikėjo populiarumas sumenko. Abejota, ar žmonės rinksis į atlikėjo koncertus, vykusius kituose miestuose.

Pamatęs tokią Utenos kultūros centro skelbiamą informaciją, Utenos rajono savivaldybės tarybos narys Marijus Kaukėnas socialinio tinklo paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame pasipiktino kvietimu.

„Na, štai. Pagaliau su vaikais turėsime ką veikti Utenoje per vaikų Velykėles. Pats tas su mažaisiais bus pasiklausyti Dambrausko ar Malinausko dainų. Juk ne tiek ir daug visoje Lietuvoje atlikėjų ar kolektyvų, kurie tiktų vaikų šventei, o čia dar tokie muzikos estrados grandai. O kur dar p. Romo gebėjimai sekti pasakas. Septynmečiui turėtų labai patikti. Dėl tokio šou negaila net laimingų uteniškių mokesčių mokėtojų pinigų“, – rašė M. Kaukėnas.

Po šiuo politiko įrašu kilo aršios diskusijos ir nemenkas jį sekančių žmonių palaikymas.

„Manau, viena priežasčių dėl ko pasirinktas šis atlikėjas vaikų šventei, yra gebėjimas sekti pasakas“, „Niekur nebeima, net kaimai atsisako jo, o pas mus kaip tik… Žiauru tiesiog“, „Vaikų gal neveskim, bet patys nueikim ir iškėlę rankas, draugiškai parodykim pirštą. Gal ne tik Dambrauskui, bet ir užsakovams“, – rašė komentatoriai.

Kilus tokioms diskusijoms Delfi dėl komentaro susisiekė su Utenos kultūros centro direktoriumi Eriku Druskinu. Paklaustas, kodėl koncertuoti Atvelykio šventėje pakviesti prieštaringai šiuo metu vertinami atlikėjai, jis teigė, jog negalima smerkti ir išsižadėti kitaip mąstančių visuomenės narių.

„Galime pasidžiaugti, kad Delfi redakcijos žurnalistai stebi Utenos rajono tarybos narių feisbuko paskyras, tačiau daugumai kultūros darbuotojų dažnai apmaudu, kad nėra matomi gražūs kultūros puoselėtojų darbai, kuriuos daro kasdien ne tik kultūros centrų darbuotojai, bet ir kitų kultūros įstaigų darbuotojai už sostinės ribų.

Bet tai būdinga ir politikams – jie taip pat dažnai nepastebi mūsų darbų (gausybės puikių renginių, kolektyvų programų, įdomių sumanymų), išskyrus tada, kai artėja rinkimai ir politikai strimgalviais pradeda varžytis dėl matomesnės vietos renginyje. Kultūros sektoriaus darbuotojai prie to priprato. Jie priprato, kad dažnai politikai nemato ir kultūros sektoriaus problemų, todėl ir mūsų kultūros centras stengiasi pakankamai savarankiškai atnaujinti savo techninę bazę, kitą inventorių.

Pripratome ir, kad jūsų paminėti politikai neišmoko padėkoti ir pasveikinti kultūros darbuotojų su jų profesine švente, o eilinį kartą bando gauti dėmesio artėjant savivaldos rinkimams. Šiais metais priešrinkiminį politikavimą pastebime stipresnį, aršesnį. Bandoma sukelti daugiau priešpriešos visuomenėje už kitokias politines, religines ar gyvenimo būdo pažiūras. Jei nebūčiau socialdemokratinių pažiūrų, manau, kad į mūsų įstaigos veiklą gerokai kitaip reaguotų kai kurie ir vietos politikai.

Tik skirtingai nuo jų aš bendradarbiauju su visų politinių pažiūrų (konservatyvių, liberalių, socialdemokratinių ir kt.), skirtingų religinių įsitikinimų bei įvairaus gyvenimo būdo menininkais, kūrėjais, kultūros darbuotojais, visuomenės nariais. Todėl ir rinkdamiesi atlikėjus renginiams mes nevertiname atlikėjų pagal jų įsitikinimus, jei atlikėjai nėra uždraustų organizacijų nariai, neveikia prieš Lietuvos valstybę“, – Delfi komentavo E. Druskinas.

Jis sakė, kad daugiau nei dešimt metų organizuoja pilietinio ugdymo renginius, skleisdamas rekordines Lietuvos, Ukrainos, Sakartvelo vėliavas, bendradarbiaudamas su Ukrainos bei Sakartvelo nevyriausybinėmis organizacijomis, valstybinėmis institucijomis. Todėl pilietiškumas jam ypatingai yra svarbus.

„Tačiau pilietiškumas yra ir pagarba Lietuvos valstybei bei įstatymams. Nemanau, kad jūsų minėtas politikas supranta apie pilietinę visuomenę ir piliečių teises, kurios mums suteikia teisę ir į savo asmeninius įsitikinimus, politines pažiūras.

Jei piliečiai pažeidžia įstatymus, Lietuvoje yra pakankamai teisėsaugos institucijų, kurios gali vertinti netinkamus piliečių veiksmus ir už pažeidimus bausti. Liūdna, kad politikai, siekdami didesnio dėmesio ir susidoroti su oponentais pradeda organizuoti sovietinius metodus primenančius liaudies teismus, naudojantis visuomenės emocijomis Ukrainos karo fone bei pandemijos valdymo priemonių naudojimo pasekmėmis. To puikus pavyzdys yra jūsų minima Utenos rajono politiko pozicija, kurią pastebėjote politiko feisbuko paskyroje. Jūsų pastebėjimu vienas Utenos miesto politikas pasipiktino dėl ateinantį savaitgalį mieste planuojamų Atvelykio šventės atlikėjų Dambrausko ir Malinausko. Mane stebina tokia politiko pozicija“, – toliau mintis dėstė Utenos kultūros centro vadovas.

E. Druskinas minėjo nematęs, kad atlikėjas Viktoras Malinauskas yra abejotinos reputacijos žmogus.

„Mūsų Atvelykio šventėje šis atlikėjas dalyvaus su jauna atlikėja, parodydami gražų kelių kartų bendravimą. Ar tai yra nusikaltimas? Ar graži jaunų atlikėjų globa yra nusikaltimas? Ar dėl to, kad atlikėjas yra vyresnio amžiaus jis tampa prorusišku? Iki kokio idiotizmo reikia nueiti kai kuriems politikams?

Taip pat paminėtas atlikėjas Romas Dambrauskas, kuris kai kuriems politikams yra nepriimtinas tik dėl to, kad nesiskiepija nuo COVID-19 ir sukūrė dainą Šeimų maršo renginiui.

Kažkodėl nemačiau, kad tas pats vietos politikas piktintųsi valstiečių ar darbiečių partijų nariais, kurie aktyviai agitavo dalyvauti Šeimų maršo renginiuose. Taip pat tas pats rajono politikas nesipiktino ir nesmerkė, nevadino prorusiškais kitų mūsų rajono politikų, kurie dalyvavo Sausio 13-osios mitinge prie Seimo, trukdydami minėjimui“, – teigė E. Druskinas.

Vyras toliau pasakojo, kad pats yra pasiskiepyjęs nuo koronaviruso, pasisakė prieš kai kuriuos Šeimų maršo renginius, tačiau tai, anot jo, nesuteikia teisės pradėti engti kitus Lietuvos piliečius dėl jų pasirinkimų.

„Ir Utenos kultūros centre yra ir nepasiskiepijusių darbuotojų, ir įvairių politinių pažiūrų. Mes negauname jokių draudžiamų atlikėjų sąrašų ir tokių nėra parengusi nei Vyriausybė, nei Kultūros ministerija, nei rajono taryba. Jei jūsų minėtas rajono tarybos narys mano, kad tokie sąrašai turi būti ir jie nepažeis Lietuvos įstatymų, jis gali inicijuoti rajono taryboje tokio sąrašo patvirtinimą.

Mes visi prisijungėme prie atlikėjų Selo, G. Paškevičiaus pasmerkimo. Bet tai nereiškia, kad jie negali pasikeisti. Visose situacijose turi būti vadovaujamasi įstatymais. Jei politikai mano, kad yra spragų, jie turi teisę įstatymus tobulinti“, – sakė E. Druskinas.

Delfi paklaustas ar politiko M. Kaukėno teiginys apie mokamus honorarus iš mokesčių mokėtojų pinigų yra teisingas, ir kokios sumos bus skiriamos už pasirodymus Atvelykio šventėje pasirodysiantiems atlikėjams, E. Druskinas sakė, jog jos nėra didelės, o kokios tiksliai – konfidencialu.

„Tokios informacijos pateikimas gali pakenkti įstaigai, derinant paslaugų kainas su atlikėjais. Savivaldybės audito įstaigos bei kitos institucijos įstatymų nustatyta tvarka visada tokią informaciją gali gauti. Utenos kultūros centras renginius įgyvendina iš savivaldybės asignavimų.

Yra rajono tarybos patvirtinta renginių programa, kuri skirta įgyvendinti pagrindinius rajono renginius. Taip pat prie kai kurių renginių prisidedama ir rėmėjų lėšomis bei Utenos kultūros centro gautų pajamų lėšomis. Visos ataskaitos ir planavimo dokumentai yra pateikti rajono savivaldybei įstatymų nustatyta tvarka“, – toliau pasakojo E. Druskinas.

Tiesa, po tokių neigiamų žmonių pasisakymų apie atlikėjus, nebus svarstoma jų nekviesti į koncertą, nes, anot E. Druskino, su jais yra sudarytos paslaugų sutartys.

„Šiandien nėra teisinio pagrindo nutraukti paslaugų sutarčių. Dėl koncerto yra ir teigiamos visuomenės nuomonės. Daug rajono gyventojų laukia suplanuotų koncertinių programų“, – Delfi sakė Utenos kultūros centro direktorius.

Paklaustas, kaip jis vertina tokias žmonių pastabas dėl organizuojamo koncerto, pašnekovas minėjo, kad demokratija visiems suteikia teisę pasakyti savo nuomonę.

„Liūdna, kad politikai nebando gerbti visų Lietuvos piliečių ir jų teisių, skatindami ir atskirus visuomenės narius gerbti kitų teises, o bando sutelkti savo elektoratą prieš nuolat ateinančius rinkimus. Šiandien vis dažniau nuomonė tampa asmens persekiojimo ir susidorojimo instrumentu, o nevienodas tokių pat visuomenės narių veiksmų vertinimas jau tampa politiniu standartu. To puikus pavyzdys už šimtą eurų kyšio atimta mediko licencija ir nenuteisti asmenys už šimtatūkstantinę paskolą „MG Baltic“ byloje.

Jei Utenos kultūros centras gautų informacijos (diktatoriškų režimų palaikymas ir kita antivalstybinė veikla) apie kokius nors atlikėjus, kurie veikia prieš Lietuvos valstybę, tokiu atveju su atlikėjais nebūtų sudaromos arba būtų nutraukiamos paslaugų sutartys. Visais atvejais būtų vadovaujamasi Lietuvos įstatymais. Tikimės, kad įstatymų leidėjai ir atsakingos institucijos laiku imsis priemonių sustabdyti antivalstybinei veiklai, pateiks laiku informaciją apie galimas rizikas“, – sakė E. Druskinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)