Trečiadienį daugybę žmonių nustebino Žvėryne, šalia Rusijos ambasados raudonai nusidažęs tvenkinys. Kaip vėliau paaiškėjo tai – protesto akcija, kuri suderinta su gamtos apsauga.

Netrukus, socialiniuose tinkluose pasklidus neįprastos spalvos tvenkinio nuotraukoms ir vaizdo įrašams, tokiai akcijai neliko abejinga ir Lietuvos olimpietė Rūta Meilutytė. Jos instagrame pasidalintos akimirkos, kuriose sportininkė įamžinta plaukianti per tvenkinį.

„Performansas „(iš)plaukti“ – tai raginimas veikti remiant Ukrainos žmones, susiduriančius su Rusijos vykdomu genocidu.

Svarbu nepamiršti baisių masinių ukrainiečių žudynių ir jų skausmą rodančių vaizdų. Nesibaigiantis siaubas, kurį Rusija daro Ukrainos žemei, neturi tapti norma. Kai tokios šalys kaip Vokietija nestiprina ir neskiria adekvačių sankcijų agresoriui – renkasi pinigus, o ne žmones, sunku išlaikyti viltį. Todėl labai svarbu ir toliau veikti – skleisti teisingą informaciją, savanoriauti, protestuoti, aukoti ir spausti mūsų vyriausybes imtis veiksmų.

Kruvinas tvenkinys simbolizuoja Rusijos atsakomybę už karo nusikaltimus ukrainiečiams. Plaukimas, kurį atlieka Lietuvos olimpietė Rūta Meilutytė, simbolizuoja nuolatines pastangas ir būtinybę kovoti.

(Tvenkinys priešais Rusijos ambasadą Lietuvoje buvo nudažytas ekologiškais dažais, kurie yra draugiški aplinkai ir plačiai naudojami biologiniuose moksliniuose tyrimuose.)

Idėja ir vykdymas: Berta Tilmantaitė, Neringa Rekašiūtė, Rūta Meilutytė, Aurelija Urbonavičiūtė“, – rašoma oficialioje Rūtos Meilutytės instagramo paskyroje.


Delfi primena, kad Vilniaus apskrities policijos atstovė spaudai Julija Samorokovskaja BNS informavo, kad tai yra protesto akcija, kuri suderinta su gamtos apsauga, o dažai yra nekenksmingi.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Paulius Vaitekėnas BNS paaiškino, kad raudonai nudažytas vanduo – meninis performansas, skirtas atkreipti pasaulio dėmesį į Rusijos karo nusikaltimus. Jis taip pat patvirtino, kad dažai, kuriais tvenkinys nudažytas, yra analogiški tiems, kuriais dažoma Vilnelė per šv. Patriko dieną.

Prieš daugiau nei mėnesį Rusijai įsiveržus į Ukrainą ir pradėjus karą daugybė žmonių buvo nužudyta, milijonai buvo priversti palikti šalį. Šiuo metu vis dažniau pranešama apie rusų karių nukankintus civilius, rašo BNS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)