Ant Galvės ežero kranto įsikūręs restoranas „Apvalaus stalo klubas“ prieš kelerius metus pradėjo vadovautis tvarumo filosofija „0 km linija“. Jos tikslas – atrasti dar neatskleistus „skonio perlus“ iš lietuviško daržo, miško ar ežero ir svečius pažindinti su tvarumu kulinarijoje. Pasitelkiant modernias gamybos technologijas, net ir pažįstamų produktų skoniai virsta netikėtais gastronominiais deriniais lėkštėje. Svečius pasitiko ir atsinaujinęs restorano interjeras.

Vakarienės restorane nepraleido išskirtiniams patiekalams neabejingi žinomi žmonės: Erika ir Merūnas Vitulskiai, Jogaila Morkūnas, Edita ir Darjušas Lavrinovičiai, Diana Dargienė, Vidmantė Martikonytė-Medišauskienė su vyru Pauliumi, Laura Vagonė su kolege, Edvardas Žičkus su bičiule, Viktorija Jakučinskaitė su vyru Vitalijumi Jančenkovu, Kristina ir Vygintas Kaikariai su dukra Kriste, Saugirdas Vaitulionis ir kiti svečiai, rašoma pranešime spaudai.

Restorano įkūrėja Rasa Šnaiderienė teigė, kad atnaujintame meniu vyrauja ateities mityba – kuo daugiau augalinio maisto. Tačiau tai nereiškia, jog mėsos ar žuvies mėgėjai liks nuskriausti. Virtuvės komanda galvoja ir apie alternatyvą, gamtą mažiau teršiančius sveikesnius baltyminius produktus – kanapes, svirplių baltymus. Todėl restorane galima paragauti keletą patiekalų su svirpliais, užkariaujančiais garsiausių pasaulio restoranų virtuves.

„Jau kurį laiką pati krypstu į augalinį, praturtintą skaidulomis, fermentais maistą. Renkuosi žemo glikeminio indekso produktus, vengiu glitimo, genetiškai modifikuoto maisto. Tvarus pasaulis – ateities pasaulis“, – įsitikinusi verslininkė.

Po dvejų metų ieškojimų į restoraną grįžo gastronominiais eksperimentais garsėjantis virtuvės šefas Edgaras Rutkauskas. Profesionalas pasirūpino penkių patiekalų pavasariška degustacine vakariene. Publika įvertino žemės gėrybes, burokėlių ir ožkų sūrio kremo duetą, troškinį pagal specialų restorano receptą bei elnienos nugarinę. Desertui laukė aviečių putėsiai su šviežiomis avietėmis. Ruošiant restorano patiekalus, kiek įmanoma naudojami vietiniai produktai, kurių nereikia vežti iš toli. Stengiamasi juos išnaudoti maksimaliai – „nuo galvos iki uodegos“. Tvarus, subtilių skonių, tačiau kartu ir provokuojantis meniu sulaukė svečių pagyrų.

Pačioje Trakų širdyje priešais istorinę pilį įsikūrusį „Apvalaus stalo klubo“ svetingumo kompleksą, kuris veikia daugiau nei 28 metus, sudaro „Apvalaus stalo klubo“ restoranas, viešbutis, „Bona picerija“ ir „Bona ežero terasa“.

Renginyje kalbinta E. Lavrinovič juokėsi, kad gaminti maistą nėra jos aistra, tačiau turint didelę šeimą nėra kito pasirinkimo ir tenka gaminti kiekvieną dieną, todėl valgyti kitur moteriai – šventė.

„Pusryčiams valgome košes, omletus, granolą, kartais karštus sumuštinius. Pietums ruošiu kotletus, lietinius... Mano vyras neišrankus, ką pagaminu, tas gerai. Makaronai su vištiena jo mėgstamiausias patiekalas“, – atviravo E. Lavrinovič.

Renginio viešnia didelį dėmesį skiria maisto tvarumui. Todėl Lavrinovičių šeimos krepšelis kiekvieną kartą beveik toks pats, o patiekalai kartojasi kas savaitę. Taip lengva susiplanuoti išlaidas maistui ir produktų sąrašą. Šeimai labai svarbu ekologija, todėl šaldytuve daug produktų, atsivežtų iš tėčio.

„Mūsų namuose tik naminiai kiaušiniai. Taip pat užsiauginame pomidorų bei agurkų šiltnamiuose. Mano tėtis labai mėgsta sodininkystę ir daržininkystę. Ir mane to moko“, – kalbėjo trijų vaikų mama.

E. Vitulskienė pasakojo, kad žodis „tvarumas“ nuolat sukasi jos galvoje. Mados namus turinti moteris kaip įmanydama stengiasi laikytis tvarios mados taisyklių. E. Vitulskienė pasidžiaugė, kad tvarumas atkeliavo ir į maisto pasaulį.

„Į parduotuvę stengiamės eiti kartą per savaitę. Labai vengiu plastikinių maišelių. Pasiimu daugkartinio naudojimo krepšį, o jei pamirštu, nešu rankose tiek, kiek galiu panešti“, – kalbėjo E. Vitulskienė.

Ant Vitulskių šeimos stalo dažniausiai būna žuvis ar jūros gėrybės, taip pat – daržovės. Moteris džiaugėsi liofilizuotų produktų mada ir nauda organizmui.

„Mūsų šeimoje gerbiamas maistas, neišmetame produktų. Labai svarbu apgalvoti savaitės meniu. Praalkus ne užsisakinėti maistą į namus, o pasigaminti iš to, kas šaldytuve. O jei matote, kad maisto lieka ir nespėsite jo suvalgyti, pavaišinkite kaimyną“, – šypsojosi E. Vitulskienė.

Kauno priemiestyje gyvenanti K. Kaikarienė kai kuriuos maisto produktus stengiasi pirkti iš netoliese gyvenančių senjorų. Moteris labai mėgsta kepti pyragus, kuriais mielai pasidalija su vyro kolegomis.

„Mėgstu gaminti, man virtuvė yra meditacija. Mano vyras ir dukra mėgsta mėsos patiekalus, valgome tai, ką ir visos lietuvių šeimos. O planuojant produktų kiekius visada praverčia ilgametė patirtis renginiuose“, – šypsojosi K. Kaikarienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)