Prieš 7 metus Ignas televizijos eterį iškeitė į savanorišką karo tarnybą. Tokį sprendimą pašnekovas vertina kaip padėkos išraišką Tėvynei: „Pajutau, kad turiu atiduoti duoklę Tėvynei, mat po studijų pavyko išvengti šaukimo į tarnybą“.

„Mintis tarnauti kariuomenėje gimė po Rusijos pradėto karo, kai buvo okupuotas Krymas ir rytų Ukraina“, – teigia aktyvaus rezervo karys.

Vyras neslepia, jog savanoriškas noras tarnauti Tėvynės labui pakeitė jo mąstymą ir perdėliojo vertybes: „Dar labiau sutvirtėjo supratimas, kodėl esame laisvi ir kaip svarbu kiekvieną dieną tai prisiminti, nuolat kovoti dėl Nepriklausomybės“.

Ignas Krupavičius

Pasak I. Krupavičiaus, net ir praėjus beveik dešimčiai metų nuo savanorystės pradžios, batalione išgirstos autentiškos istorijos atmintyje likę iki šiol: „Be teorinių paskaitų, praktinių pratybų, laisvalaikiu lankydavomės partizanų pagerbimo vietose, klausėmės gyvų prisiminimų, kariškių pasakojimų. Negaliu pasakyti, kaip dabar, bet kai aš buvau moksleivis apie Laisvės kovas nebuvo daug kalbama, tik sausai, iš reikalo, kiek išdėstyta vadovėliuose“.

Pastaruoju metu Ukrainą siaubiant karui, sujudo ir Lietuvos kariuomenė. Igno paklausus apie jo savijautą, žinant, jog bet kada gali eiti tekti kariauti, jis ryžtingai atsako: „Esu davęs priesaiką Lietuvos Respublikai. Mano pareiga aiški – ginti Tėvynę ir jos Nepriklausomybę. Kai karas vyksta už 30 kilometrų, supranti, kad dabar išaušo ta valanda, kai turime apginti Laisvę. Mes ją giname šiuo metu kitoje žemėje. Mus ir mūsų laisvę gina krūtinėmis seserys ir broliai ukrainiečiai“.

Ignas Krupavičius

„Mano šeima supranta situacijos rimtumą, jaudinasi, kaip ir visi. Žino, kas vyksta Ukrainoje ir supranta, kad sulaukęs skambučio iš vado su šeima kuriam laikui turėsime išsiskirti“ , – tęsia emocingą pasakojimą.

„Praėjusį rudenį kaip rezervo karys buvau pakviestas atnaujinti prieš penkerius metus įgytas karines žinias. Pratybos vyko, kai jau buvo pranešimai apie prie Ukrainos pasienio Rusijos ir Baltarusijos pastebimą sujudimą – karinės technikos pajėgų didėjimą. Tada buvo svarstymai mus permesti prie Lietuvos Baltarusijos pasienio padėti dėl neteisėtos migracijos iš Baltarusijos. Tačiau buvo nuspręsta, kad mes turime toliau tęsti kariškas pratybas, nes sukauptos žinios ir praktika karo atveju bus reikalingesnės. Ir dabar matome, kodėl“ , – kario patirtimi ir įžvalgomis dalinasi patriotas.

Kilus karui Ukrainoje, baimė kilo ir dėl Lietuvos saugumo. Tačiau Ignas išgąsčio apimtus tautiečius linkęs nuraminti: „Mūsų kariuomenė yra pasiruošusi, viską stebi ir mato, todėl dabar labai svarbu remtis faktų kalba, o ne nepatikrinta informacija. Galiu patarti sekti Lietuvos kariuomenės feisbuko profilį ir tikrai būsite ramesni, jei žinosite, ką daryti“.

Ignas Krupavičius Rukloje

„Delfi“ kalbintas pašnekovas atskleidžia, kad iš karo vadų kol kas jokių nurodymų dar negavo, gali laisvai keliauti, tačiau blogiausiam scenarijui yra pasiruošęs: „Kario uniforma išlyginta kabo paruošta, kaip ir išgyvenimo krepšys. Nepanikuojame, bet racionaliai esam pasiruošę kariauti, jei tik prireiks. O dabar reikia visokeriopos pagalbos ukrainiečiams. Mūsų Nepriklausomybė, mūsų Laisvė – jų rankose“ , – viltingai pokalbį užbaigia Ignas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės