„Kol Ukraina ginasi nuo Rusijos, Lietuva ginasi nuo vidinių prorusiškų jėgų.

Seimo narė A. Širinskienė pateikė pasiūlymą išbraukti partnerystę iš Seimo darbotvarkės. Jei antradienį Seimas pritars Širinskienės siūlymui atidėti partnerystę, kitas šansas greičiausiai bus 2028 metais.

Tad antradienį Seimo narių rankose atsidurs rimtas, geopolitinio lygmens sprendimas“, – skelbė pilietinės akcijos organizatoriai.

Kvietime siūlyta burtis visiems LGBT nariams ir šios bendruomenės palaikytojams, skatinta susivienyti už partnerystę bei lygiateisiškumą.

„Visi vienodai mylime Lietuvą, Laisvę ir palaikome Ukrainą kovoje su „rašistais“. Visi esame žmonės, norintys elementarių teisių.

Mes raginame palaikyti europietišką, o ne putinišką šeimos sampratą. O Kremliaus melagienas apie LGBT „grėsmę šeimai ir visuomenei“ drauge su homofobija siunčiame paskui rusų karinį laivą!“, – skambiai buvo rašoma kvietime.

Organizatoriai visiems, norintiems palaikyti šią akciją, siūlė burtis su vėliavomis, plakatais ir šiuo metu pasaulį itin vienijančia pilietiškumo dvasia.

„Jau 16 Europos valstybių įteisino tos pačios lyties asmenų santuoką. Ne „antrarūšę“ teisę – partnerystę, o santuoką. Tai Airija, JK, Prancūzija, Vokietija, Belgija, Olandija, Liuksemburgas, Austrija, Islandija, Suomija, Švedija, Danija, Norvegija, Ispanija, Portugalija ir Malta.

32 metai – pakankamas laiko tarpas Lietuvai šviestis, laukti, metas veikti“, – buvo rašoma kvietime.

Renginio „Už Partnerystę ir Lygybę visiems Lietuvoje!“ organizatoriai – Elžbieta Latėnaitė ir Jonas Valaitis.

Akcijoje dalyvavo ir žinomi žmonės, aktoriai Elžbieta Latėnaitė, Edgaras Bechteris, nuomonės formuotojas Naglis Bierancas, fotografas Lukas Gricius, vestuvių planuotoja Laura Vagonė, modelis Justina Jarutė, atlikėja Erica Jennings ir kiti.

Raskevičius: visuomenę priešina ne Partnerystės įstatymas, o Širinskienė

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius mano, kad visuomenę priešina ne Partnerystės įstatymas, o Seimo narė A. Širinskienė, inicijavusi šio įstatymo išbraukimą iš Seimo pavasario sesijos darbų programos. Politikas dėl A. Širinskienės veiksmų, kaip buvo skelta kovo 17 d., kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją akcentuodamas, kad tokie parlamentarės siūlymai riboja jo kaip Seimo nario mandatą.

„Prasidėjus karui Ukrainoje, Laisvės partija sąmoningai neeskalavo savo planų dėl Partnerystės įstatymo projekto, nors tai ir yra vienas iš esminių mūsų politinės programos punktų. Puikiai suprantame, kad prokremliškoms jėgoms taip ir niežti išnaudoti žmogaus teisių klausimus vidinėms nesantaikoms ir suskaldymui didinti. Bet čia į sceną žengia ponia Agnė“, – feisbuko paskyroje rašo T. V. Raskevičius.

Seimo narys piktinasi A. Širinskienės siūlymu iš pavasario sesijos darbų programos išbraukti Partnerystės įstatymą, argumentuojant tuo, kad karo kontekste nereikia skaldyti visuomenės.

„Nepaisydama sudėtingos geopolitinės ir ekonominės situacijos, ponia Š. registruoja pasiūlymą Seimo pavasario sesijos darbų programai, siūlo Partnerystės įstatymą braukti нахуй. Tipo ne laikas, susiskaldymas, visuomenė nepritaria, reik susiturėti. Per visus kanalus ištransliuoja, kaip čia ji gudriai sugalvojo, renka Seimo narių parašus, Raskevičių viešai lygina su Leninu, ugnies į žibalą įmeta ir Ramūnas, kuris ne taip jau seniai agitavo referendumui prieš NATO“, – teigia politikas.

„Maršistai klykia, rašo elektroninius laiškus Seimo nariams, eina ir sms‘ai į tarnybinius telefonus. GRĖSMĖ NACIJAI – viskas pagal pilną programą. Tuo tarpu rusai Mariupolyje subombarduoja teatro pastatą, kuriame slepiasi 1200 civilių. Prie teatro baltom raidėm ant asfalto užrašyta „дети“ – kad iš lėktuvo matytųsi. Negelbėja“, – taip pat pažymi jis.

T. V. Raskevičiaus teigimu, kartais atrodo, kad Agnei partnerystės reikia labiau nei Laisvės frakcijai.

„Nei ji, nei jos rinkėjai įstatymo teikiamomis galimybėmis nepasinaudos, bet „neliečiamųjų“ bus sočiai. O gal Agnė tiesiog siekia nukreipti dėmesį nuo paramos ir palaikymo Ukrainai, nuo Kremliaus agresijos ir karo?“, – svarsto jis.

Todėl Žmogaus teisių komiteto pirmininkas informuoja dėl A. Širinskienės veiksmų kreipęsis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

„Manau, kad tokie Seimo narės veiksmai yra mažų mažiausiai neetiški, todėl dėl to kreipiausi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. Manau, kad Širinskienės siūlymai išbraukti mano teikiamus projektus iš Seimo sesijos darbų programos riboja mano Seimo nario mandatą ir kliudo man dirbti mano tiesioginį darbą. Būtent, darbą, kad Lietuvoje būtų daugiau laisvės ir mažiau putiniškos ideologijos ir kremliaus propagandos. Pažiūrėsim, kas iš to išeis“, – savo feisbuko paskyroje rašo jis.

Primename, kad A. Širinskienė iš Seimo pavasario sesijos darbų programos pasiūlė išbraukti Partnerystės įstatymo projektą ir lydinčius teisės aktus. Pasak pasiūlymo autorės A. Širinskienės, reprezentatyvios apklausos rodo, kad bandymai sureguliuoti partnerystės teisinius santykius poliarizuoja ir priešina visuomenę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)