Socialiniuose tinkluose ėmė plisti Ž. Trato vardu parašytas komentaras. Jame autorius atsakinėja į kito internauto žinutę, kuris baisisi žiniose pamatytais vaizdais, kuomet rusų armija ėmė atakuoti net gimdymo namus.

„Panašu, kad fake. Kad buvo namai buvo uždaryti kovo 2 dieną, ir paversti į Azov būstinę. Pasirodo, nuotraukos profesionalaus fotografo, o jose garsios blogerės ir t.t. Jau niekuo nebetikiu...“ – skelbiama Ž. Trato vardu parašytame komentare-atsakyme.

Žilvinas Tratas ir jo komentaras

Tokia žinutė greitai sulaukė internautų vertinimų. Kritikos žinomam aktoriui negailėjo ir kolegos, taip pat besisukantys šou versle.

„Aš tikiuosi, kad Tratas jau baigė savo karjerą Lietuvoje?“ – brūkštelėjo viena viešųjų ryšių specialistė.

Tai pro akis neprasprūdo ir kitiems internautams, kurie suskubo dalintis minėtuoju aktoriaus komentaru. Pyktį sukėlė tai, kad tokiu būdu platinama rusų propaganda, kitaip tariant – netikra informacija.

Pats Ž. Tratas minėtąjį komentarą ištrynė. Portalui žmonės.lt jis pripažino, kad tąkart tenorėjo padiskutuoti ir paprasčiausiai neteisingai išsireiškė.

„Turėjau omenyje tai, kad aš abejoju, ar tai tiesa, ar netiesa. Neturiu šimtaprocentinės nuomonės šiuo klausimu, todėl, kad kai pradėjau sekti karo veiksmus, supratau, kad labai daug fake naujienų – ypatingai daug iš Rusijos pusės, tačiau nemažai ir iš Ukrainos pusės“, – minėtam portalui komentavo jis, pridūręs, kad, jo nuomone, dažnai nėra vienos tiesos.

Mariana Višegirskaja

Paskleidė propagandą

Rusijos ambasada Jungtinėje Karalystėje socialiniame tinkle „Twitter“, neturėdama jokių įrodymų, teigė, kad gimdyvės nuotraukos, išplitusios po pasaulį, nuotraukos – sufabrikuotos. Neva moteris, nufotografuota su kraujuojančiomis žaizdomis ant veido, tebuvo aktorė, suvaidinusi traumas bei išgąstį.

Negana to, Rusijos ambasados įraše, kuris netrukus buvo pašalintas iš socialinio tinklo, buvo teigiama, jog ligoninė „ilgai neveikė“, tačiau ja naudojosi „neonacinis“ Ukrainos karinis batalionas, kuris anksčiau buvo pašalinęs personalą.

Vienoje iš tviterio žinučių rašoma, kad moteris, kurią jie pavadino Marianna Podgurskaya, naudojo „labai tikrovišką grimą“, kad atrodytų, jog ji buvo sužalota.

Didžiosios Britanijos parlamento narė Nadine Dorries socialiniame tinkle „Twitter“ šiuos teiginius pavadino melagienomis.

Tviteris netrukus pašalino nebūtus kaltinimus Marianai. Daugiau apie gimdybės istoriją ir likimą galite skaityti kitame Delfi straipsnyje.

Mariana Višegirskaja

Susprogdino ne vienus gimdymo namus

Jungtinių Tautų agentūra pranešė, kad prieš Rusijos pajėgų surengtą Mariupolio ligoninės bombardavimą buvo sugriauti dar dveji gimdymo namai Ukrainoje.

Mariupolio ligoninė „nėra vienintelė“, nukentėjusi per ataką, sakė už reprodukcinę sveikatą atsakingo Jungtinių Tautų gyventojų fondo (UNFPA) atstovas Ukrainoje Jaime Nadalis.

„Žytomyre gimdymo namai buvo visiškai sugriauti. Saltivkoje gimdymo namai taip pat sugriauti“, – sakė pareigūnas, su žurnalistais Niujorke kalbėjęs vaizdo ryšiu.

JT pareigūnas tiksliai nenurodė, kiek per šias atakas nukentėjo žmonių.

Propagandos skleidimas – draudžiama veikla

Pagal Visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnio 1 dalies 1 punktą draudžiama skleisti dezinformaciją, karo propagandą ar kurstyti karą.

Už viešą pritarimą karo nusikaltimams numatyta ir baudžiamoji atsakomybė. Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalis numato, kad tas, kas viešai pritarė LR ar ES teisės aktais arba įsiteisėjusiais LR ar tarptautinių teismų sprendimais pripažintiems genocido ar kitiems nusikaltimams žmoniškumui arba karo nusikaltimams, juos neigė ar šiurkščiai menkino, jeigu tai padaryta grasinančiu, užgauliu ar įžeidžiančiu būdu arba dėl to buvo sutrikdyta viešoji tvarka, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tokius ar panašius pažeidimus pastebėję piliečiai yra raginami informuoti ŽEIT bei Lietuvos policiją.

Delfi primena, kad neseniai neigiamo visuomenės dėmesio dėl viešų pasisakymų karo tema taip pat sulaukė ir kiti žinomi žmonės bei jų aplinka – Darius Mickus, Egidijus Dragūnas, Juozas Statkevičius bei Gyčio Paškevičiaus sūnus.

Kėlė klausimą dėl karjeros Rusijoje

Prasidėjus Rusijos karo Ukrainoje veiksmams žinomas lietuvių aktorius Ž. Tratas socialiniuose tinkluose sulaukė klausimų ir dėl karjeros Rusijoje. Anksčiau šioje šalyje gyvenęs ir dukrelės su buvusia Rusijos milijardieriaus Nikolajaus Sarkisovo žmona Julija Lubichanskaja susilaukęs aktorius atsakė: „šioje šalyje nebedirbu jau ketverius metus galimai dėl to, kad filmavimo metu atsisakiau pasakyti vieną frazę ir užsitraukiau prodiuserių nemalonę.“

Įrašą Ž. Tratas pasidalino socialiniuose tinkluose, juo sutiko pasidalinti ir su Delfi.

„Visiems, kurie nežino/nesupranta, aiškinu: Rusijoje nedirbau nuo 2018 metų ir jokių pinigų iš tos šalies negaunu! Paskutinius kelis metus pagrinde dirbau UKRAINOJE. Tarp 2019-ųjų ir 2021-ųjų ten praleidau beveik metus. Tik nesėkmingo kastingo dėka (negavau vaidmens) šiuo metu nesu ten…

Niekada nepalaikiau ir nepalaikysiu nei Putino režimo, nei karo. Apskritai jokio karo! Jei kas nors suras bent vieną mano postą ar pasisakymą su palaikymu jam, aš asmeniškai įteiksiu medalį!

Maža to, mažai kas žino, kad Rusijoje nedirbu tikėtina dėl to, kad filmo “3 Sekundės” filmavimo metu atsisakiau sakyti frazę „за родину играли” (už tėvynę žaidėm), nes mano gimtinė nėra SSRS ir manau, kad mano vaidinamas personažas taip pat nebūtų to pasakęs. Taip užsitraukiau prodiuserių nemalonę.

Viešai nepilu srutų ant Rusijos ir rusų, nes mano dukra gyvena ten. Ji kitais metais eis į mokyklą…Turiu daug draugų ir net tolimų giminaičių Rusijoje. Didžioji dalis NEPALAIKO ir niekada nepalaikė Putino režimo. Kiti rizikuodami savo gerove buvo ir yra aktyvūs jo kritikai. Rusija – nėra Putinas. O dal*a*obų yra kiekvienoje šalyje, įskaitant ir Lietuvą, ir net Ukrainą. Nuo jų atsiribojau.

Dar kartą linkiu visiems nepasiduoti emocijoms, mąstyti kritiškai ir tikrinti visus šaltinius. Stiprybės Ukrainai ir jos žmonėms“, – rašė Ž. Tratas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės