Taikūs protestai prasidėjo tylos minute ir Ukrainos himnu už tragiškai žuvusius per Rusijos brutalią invaziją į Ukrainos teritoriją, rašoma pranešime spaudai.

Iniciatorės dėkojo susirinkusiesiems ir daljosi palaikymo Ukrainos moterims žinutėmis.

„Esu mama ir man plyšta širdis matant, kas vyksta. Šiandien būtina ne tik palaikyti ukrainietes moteris, bet ir apeliuoti į Rusijos moterų širdis. Jūs galite sustabdyti šią beprotybę. Tereikia išeiti į Rusijos gatves ir pasakyti garsiai: nenorime kariauti, nenorime laidoti savo vaikų”, – sakė žurnalistė Daiva Žeimytė – Bilienė.

Laidų vedėja Živilė Kropaitė – Basiulė įsitikinusi, kad moterys gali būti nesuvokiamai stiprios, tačiau palaikymas joms labai svarbus.

„Ukrainos moterys savo vyrus, sūnus, brolius ir tėvus turi išleisti į karą, kurio nei jos, jei jie nenusipelnė, nepradėjo, blogiausiam sapne nesapnavo. Norime parodyti joms, kad tai suprantame ir darysime viską, ką galime, kad suprastų ir visas likęs pasaulis“.

Anot jos, tampa akivaizdu, kad susiprantančių, koks baisus agresorius yra Putinas, pasaulyje kasdien vis daugiau.

"Mes matome, kaip apšaudoma vaikų onkologinė ligoninė, kaip kūdikis gimsta šaltame metro, šalia aidint sprogimams ir šūviams. Koks didžiulis skausmas paimti ant rankų ką tik gimusį kūdikį ir negalėti jam pasakyti, kad pasaulis yra saugus. Aš tikiu, kad pasaulis gali būti saugus, mylintis. Neužsimerkime, girdėkime, veikime, būkime kartu. Kiekvienas iš mūsų galime būti simbolis šviesos".

Kooperuotis ir bendradarbiauti Lietuvos ir pasaulio moteris, žmones kvietė Inga Jablonskė, moterų universiteto „WoW University“ įkūrėja ir vadovė.

Emocijomis po renginio dalijosi reklamos specialistė Dovilė Filmanavičiūtė, primindama socialiniuose tinkluose paplitusį epizodą, kai narsi bėginklė ukrainietė, stovėdama prieš rusų karius, sakė: „Vaikinai, paimkit saulėgrąžų į kišenes, bent tiek iš jūsų išaugs, kai mirsite šioje žemėje“.

Filmanavičiūtės požiūriu, pasaulio galingieji taip pat pamažu bunda.

„Tikiuosi, kad mūsų taikus atsistojimas Lietuvoje pabudins ir Rusijos moteris. Jei tik iki jų mūsų žinia nueis“, – sakė ji.

Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė teigė, kad ukrainiečių pavergti neįmanoma, o priešintis Putino režimo nusikaltimams labiausiai reikia Maskvoje.

„Ukrainos žmonės labiau už viską myli laisvę ir savo valstybę. Iš ten grįš karstai, o ne Rusijos mamų sūnūs“.

Ji pabrėžė, kad apie 40 procentų Rusijos gyventojų tai žino ir nepritaria karui prieš Ukrainą. „Rusijos agresijai turime priešintis Vilniuje, Berlyne, Romoje, Niujorke, bet labiausiai – Maskvoje”, – mintimis dalijosi Jūratė Juškaitė.

Renginių ir komunikacijos agentūros „Olive. Gyva komunikacija“ bendraturtė Agnė Grigaliūnienė dėkojo Lietuvos moterims, kurios šianden parodė, kiek galime kartu.

„Šis protestas taikus, bet ne saldus. Panašu, kad Rusijos žmonės dėl režimo nusikaltimų ir savo tylos privalės rinktis – gyventi toksiškoje valstybėje ir izoliacijoje nuo likusio pasaulio, ar garsiai siekti laisvės ir taikos. Tai pareikalaus gyvybių, bet kitas – tylos kelias – kiekvieną minutę sėja mirtis Ukrainos žemėje. Ir už tas mirtis dabar jau atsakingas kiekvienas Rusijos žmogus”, – teigė Grigaliūnienė.

Protestas sulaukė ne tik tūkstančių Lietuvos žmonių, bet ir Lietuvos bei užsienio žiniasklaidos dėmesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją