„Atviras laiškas.

Vyriausiajam ginkluotųjų pajėgų vadui Prezidentui Gitanui Nausėdai;
Lietuvos kariuomenės vadui generolui leitenantui Valdemarui Rupšiui;
LR Ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei;
LR Krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui;
Lietuvos Šaulių sąjungos vadui pulkininkui Albertui Dapkui.

Mūsų šalis, pirmą kartą po Nepriklausomybės atkūrimo, susidūrė su realia karo grėsme. Jei kris Ukraina – visi suprantame, kad mes esame sekantys sąraše. Nedaugžodžiaudamas ir negaišindamas visų laiko, noriu išdėstyti 3 pasiūlymus, kurie bus itin efektyvūs šios grėsmės akivaizdoje:

1) Lietuvoje yra 30,000 medžiotojų. Tai žmonės, jau mokantys naudotis ginklu. Kiekvieną apmokyti naudotis bent pagrindine Lietuvos kariuomenės ginkluote yra kelių valandų darbas ir jį privalome atlikti nedelsiant. Agresijos atveju turėsime 30,000 civilių, mokančių surinkti, išrinkti, užtaisyti kovinį ginklą, iš jo iššauti ir pataikyti. Tai didžiulė papildoma jėga mūsų ir sąjungininkų pajėgoms. Tai privalome padaryti nedelsiant per ateinančias savaites ir šių kursų praėjimą susieti su medžiotojo bilieto galiojimu. Nori medžioti – mokėk apsiginti ir apginti savo artimą karo metu. Tikrai tikiu, kad Lietuvos kariuomenei kartu su Šaulių sąjunga tai yra įveikiama užduotis.

2) Nedelsiant pradėti registruoti ir formuoti savanoriškus savigynos būrius, juos taip pat apmokyti naudotis koviniais ginklais, perteikti reikiamas teorines žinias, paskirti būrių vadus. Visoje medijoje be perstojo turi skambėti vienintelė žinutė – Būti savanoriu yra mano garbė! Šį darbą geriausiai galėtų atlikti mūsų kariuomenė kartu su Izraelio konsultantais, nes tai tauta, dešimtmečius balansuojanti ant karo ašmenų ir visos šalies civilių parengtis yra neprilygstama. Mano draugai žydai man ne kartą yra sakę – Danieliau, Izraelis gali pralaimėti tik vieną kartą. Ir tai bus paskutinis. Todėl mes visi žinome, ką ir kaip kiekvienas turi daryti pavojaus akimirką. Kur jo dalinys ir kur jo vieta tanke. Deja, bet šiandieninė Lietuvos realybė yra labai artima Izraelio pavyzdžiui. Mes turime beveik 2 milijonus civilių, galinčių laikyti ginklą. Neabejoju, kad šios grėsmės akivaizdoje, suteikus žmonėms galimybę išmokti naudotis ginklais, ir perteikus bent bazines karinės taktikos žinias, tai beveik akimirksniu sustiprins gynybinį šalies potencialą, nes atsiras daugybė žmonių, norinčių to išmokti su profesionalų pagalba.

3) Įtraukti į vyresniųjų mokyklos klasių programas privalomąją karinio parengimo bei savigynos discipliną. Bet kuris civilis privalo mokėti naudotis koviniu ginklu, nes kuo daugiau bus tokių mokančių, tuo bus mažesnė tikimybė, kad jį reikės kažkada panaudoti.

Mūsų šalies labui tikiuosi, kad išvardinti asmenys išgirs šiuos pasiūlymus ir su visa įmanoma sparta, būtina ekstremaliose situacijose, imsis veiksmų. Tai praktiškai nieko nekainuos, bet duos milžinišką efektą šalies gynybai.

Tikiu jumis ir visais Lietuvos piliečiais. Ir tepadeda mums Dievas“, – socialiniame tinkle rašo D. Bunkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Dalintis
Nuomonės