LRT etikos kontrolierė, atsižvelgdama į Editos Mildažytės pateiktų klausimų pašnekovei Beatos Tiškevič turinį LRT mediatekos laidoje „Svečiuose pas Editą“, nusprendė, kad E. Mildažytė pažeidė LRT žurnalistų etikos kodekso nuostatus, rašoma LRT pranešime spaudai.

„Pripažįstu, kad šis mano darytas interviu nebuvo stiprus. Apgailestauju, jei pašnekovė jautėsi nesmagiai, tačiau noriu atsakingai pasakyti, kad jokios tyčios ar piktybiškumo iš laidos kūrybinės grupės pašnekovei nebuvo. Kita vertus, laida sukėlė daug prieštaringų nuomonių ir vertinimų, paskatino diskusiją visuomenėje ir žurnalistų bendruomenėje apie privatumo ribas bei labai skirtingus visuomenės požiūrius kai kuriais klausimais. Apie tai savo išvadas pasidariau“, – sakė laidos kūrėja Edita Mildažytė.

„LRT sau taiko aukštus žurnalistikos reikalavimus, vadovaujasi LRT Etikos kodeksu, kuris yra įsipareigojimas sau ir visuomenei. Ir nors žurnalistai užduoda aštrius klausimus, tai turi daryti neįžeisdami asmens garbės ir orumo, o nuomonę reikšti etiškai.

Tačiau reikia pasakyti, kad šioje situacijoje matome ir LRT atsakomybę. Visos netiesioginio eterio laidos yra peržiūrimos, kad atitiktų ne tik etikos, bet ir turinio kokybės reikalavimus, tačiau šįkart LRT mechanizmas nesuveikė, ir tai, kad laida pasiekė eterį, laikome klaida. Su komanda jau aptarėme, kaip ateityje išvengti tokių apmaudžių klaidų“, – sakė LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas.

Nepaisant kontroversijos, LRT administracija nusprendė laidos iš LRT mediatekos nepašalinti.

„LRT turinį iš portalo šalina tik itin kritiniais atvejais, t.y., kai patenka klaidinanti ir neteisinga informacija. Taip pat įvertinome faktą, kad dėl šios „Svečiuose pas Editą“ laidos kilo diskusijos visuomenei svarbiomis temomis, o tai teigiamas šios istorijos poveikis. Bet reikia pripažinti, kad ši situacija sukėlė minčių padiskutuoti dėl šių principų taikymo ateityje“, – sakė G. Oganauskas.

„Svečiuose pas Editą“ laida parodė, kad feminizmo, požiūrio į jį temos yra labai aktualios visuomenėje, todėl LRT ketina sugrįžti prie diskusijų apie tai.

Šį sezoną LRT mediatekos žiūrovai jau išvydo 27 laidos „Svečiuose pas Editą“ epizodus. Artimiausiu metu bus parodytos dar 9 iš anksto nufilmuotos laidos. Taip pat šiuo metu vyksta naujas LRT programų pirkimo konkursas, kurio metu bus vertinami ir atrenkami projektai naujam sezonui.

LRT Etikos kodeksas priimtas 2019 m., tais pačiais metais pradėjo dirbti LRT Etikos komisija. Nuo 2021 m. sausio 1 d. įsigaliojus naujai priimtam LRT įstatymui, LRT veikia etikos kontrolierius, kurio funkcija – užtikrinti etikos normų ir etinės atsakomybės, susijusios su LRT žurnalistų profesine veikla, taikymą. Paskelbus viešą atranką, LRT taryba pernai 5 metų kadencijai etikos kontroliere patvirtino Dainą Eleną Andrikienę.

Etikos kontrolierės sprendime nurodyti du pažeisti Kodekso straipsniai. Pirmasis yra 7 straipsnis, kuriame apibrėžiama, kad žurnalistas bendraudamas su valstybės ir visuomenės institucijomis, įstaigomis ir asmeninis privalo veikti pagarbiai, korektiškai ir dalykiškai, laikydamasis nustatytų elgesio standartų ir reikalavimų bei gerbdamas kitų asmenų teises. Bei Kodekso 45 straipsnį, pagal kurį žurnalistams draudžiama žeminti LRT vardą ir (ar) dalykinę reputaciją.

Edita Mildažytė

Apie interviu

Kaip pastebėjo laidos „Svečiuose pas Editą“ žiūrovai, pirmasis nejaukus momentas, sugluminęs ne vieną, nutiko pačioje interviu pradžioje.

„Kaip tave surado to populiariojo šou, vykusiojo LRT televizijoje, vedėja ar prodiuserė? Aš net neatsimenu, kaip tas šou vadinosi“, – taip skambėjo pirmasis Editos užduotas klausimas Beatai.

Apie tai, kad žurnalistė nėra iki galo pasiruošusi interviu bei susirinkusi visos bent jau internete viešai prieinamos informacijos apie pašnekovę, buvo galima suprasti ir klausantis tolimesnio pokalbio.

„O kiek kartų pati per savaitę myliesi vidutiniškai?“, – šis iš Editos lūpų nuskambėjęs klausimas sulaukė kone daugiausiai dėmesio socialinėje erdvėje, buvo vadinamas nepagarbiu, net akiplėšišku, provokuojančiu.

Nors Beata bandė patikinti, kad tai – asmeninis bei gana intymus klausimas, Edita nepasidavė. „Nu kodėl, juk pati apie tai kalbi kasdien“, – sakė ji.

Pašnekovė į klausimą neatsakė, bet vedėja buvo atkakli. „Tai kodėl tu apie tai kalbi?“, – klausė Edita. Klausantys ir žiūrintys laidą „Svečiuose pas Editą“ jautėsi sutrikę ir jųdviejų diskusijoje apie feminizmą bei jo esmę – čia Beatos ir Editos mintys dažnai nesutapo.

Nepaisant to, lrt.lt laidos vedėja nesibodėjo pertraukinėti viešnios ir išsakyti savo pozicijos feminizmo klausimais.

„Jei norite sužinoti, kaip nereikia bendrauti su žmonėmis, pažiūrėkite šią laidą“, – rašė nusivylimo neslepiantys žmonės.

Tuo tarpu B. Tiškevič, pasak gausiai pokalbį komentavusių žiūrovų, šiame interviu buvo itin rami, neatrodė išsibalansavusi – tai sužavėjo ne vieną, komentatoriai gyrė Beatą, tikino, kad ši atsilaikė puikiai, parodė savo išlavintą emocinį intelektą.

Beata Tiškevič

Dėl LRT portale patalpinto interviu Delfi kreipėsi komentaro ir į laidos viešnią Beatą Tiškevič, kuri neslėpė, kad pokalbis su Edita išties buvo kitoks. Moteris džiaugėsi, kad pokalbio metu jai vis tik pavyko sukontroliuoti savo emocijas ir bendravimą.

„Šis pokalbis buvo nufilmuotas 2021 m. rugpjūtį, tad nuo jo jau praėjo keli mėnesiai, mano emocijos ataušusios, dėl to ir prisiminimai gali būti netikslūs. Na, aš tikėjausi gražaus, atviro pokalbio, jaučiau didelę pagarbą Editai dar tuomet, kai pati buvau LRT laidų vedėja, ji man buvo pavyzdys. Džiaugiausi, pagaliau turėsianti progą su ja pabendrauti (anksčiau tik prasilenkdavome LRT koridoriuose).

Kai pokalbis pakrypo visai kita linkme, nustebau, bet vis tikėjausi, kad dar grįšime į vėžes. Po pokalbio kurį laiką jaučiau nuovargį, nes su tokio tipo bendravimu retai susiduriu savo gyvenime, tai likau apstulbinta. Tačiau rezultatu labai džiaugiuosi: man reikėjo pamatyti iš šalies, kaip viskas atrodė, reikėjo išgirsti žmonių nuomones, visa tai susitikrinti su savo jausmais, buvusiais interviu metu. Taip pat dar kartą supratau, kad aš negaliu sukontroliuoti kito asmens elgesio mano atžvilgiu ar jo požiūrio į mane, bet aš galiu sukontroliuoti savo emocijas, savo bendravimą ir savo pačios požiūrį į save. Tuo ir užsiėmiau to interviu metu“, – tikino B. Tiškevič.

Komentaro Delfi šįryt kreipėsi ir į LRT atstovus. Šie sutiko, kad sausio 6-ąją pasirodžiusi laida kelia klausimų.

„Praėjusių metų rudenį startavusi LRT mediatekos laida „Svečiuose pas Editą“ yra mėgstama auditorijos dėl įdomių pašnekovų, kurie atvirai leidžiasi į pokalbius su laidos vedėja Edita Mildažyte. Didelis auditorijos įsitraukimas, laidų vedėjos ilgametė patirtis neleido abejoti laidų turinio kokybe, tačiau pripažįstame, kad ketvirtadienio laida, kurioje kaip svečias dalyvavo Beata Tiškevič, kelia klausimų.

Eteryje jau pasirodžiusiose laidose svečiavosi tiek jaunesnės, tiek vyresnės kartos atstovai. Suprantame, kad skirtingi žmonės turi skirtingų matymų, tačiau LRT savo programomis siekia skatinti dialogą ir bet kokiomis, netgi aštriomis temomis, kalbėti pagarbiai ir įsiklausančiai.

Sutinkame, kad yra pagrindo klausti, ar šįkart dialogas buvo pagarbus ir įsiklausantis, todėl šios laidos turinį vertins ir išvadas LRT administracijai pateiks LRT etikos kontrolierė“, – rašoma LRT komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)