Prokuratūra siūlė iš M. Stonkaus dvejiems metams atimti teisę vairuoti, tačiau teismas sutrumpino šį laiką iki 1 metų ir 6 mėnesių. Tai lrt.lt patvirtino Utenos apylinkės teismo atstovė ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Rūta Miškinytė-Lančickienė.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama per 7 darbo dienas.

Delfi informuoja, kad Utenos apylinkės prokuratūros prokuroras Mindaugas Rašinskas gruodžio 7 dieną priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą ir atleisti vilnietį M. Stonkų nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Ikiteisminis tyrimas dėl vairavimo neblaiviam, kai transporto priemonės vairuotojui nustatytas didesnis nei 1,5 promilės girtumas, pradėtas po to, kai šių metų spalio 29 dieną M. Stonkus buvo sustabdytas Zarasų rajone, vairuojantis kitam asmeniui priklausantį automobilį. Vairuotojo kraujyje buvo rasta 1,63 promilės alkoholio.

M. Stonkus savo kaltę pripažino ir gailėjosi. Jo gynėjas kreipėsi į ikiteisminiam tyrimui vadovaujantį prokurorą, prašydamas vairuotoją nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti pagal laidavimą.

Įvertinęs visus ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis, prokuroras M. Rašinskas vakar priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą atleidžiant M. Stonkų nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, nustatant vienerių metų laidavimo terminą, perduodant jį artimo šeimos nario, sutikusio tapti laiduotoju, atsakomybei.

Prokuroro nutarime nurodoma, kad M. Stonkui skirtina baudžiamojo poveikio priemonė – draudimas vairuoti kelių transporto priemones numatytam laikui bei konfiskuotinas nusikalstamos veikos padarymo įrankio – automobilio „Suzuki“, ekvivalentas pinigais – 3400 eurų valstybės naudai.

Prokuroro nutarimas pateiktas patvirtinimui Utenos apylinkės teismo Ignalinos rūmų ikiteisminio tyrimo teisėjui.

Apie įvykį kalbėjo ir pats aktorius

Delfi primena, kad M. Stonkus pareigūnams neblaivus prie vairo įkliuvo spalio 29 dieną. Aktoriui, sėdusiam prie „Suzuki“ vairo, buvo nustatytas 1,67 prom. girtumas. Jam surašytas protokolas. Netrukus po to aktorių pareigūnai apklausė.

Apie įvykį M. Stonkus pranešė pats socialiniame tinkle. „Sveiki, artimiausi žmonės situaciją jau žino, o dabar noriu, kad sužinotumėt ir jūs, bet iš manęs paties.

Savaitgalį padariau taip, kaip niekada gyvenime negalvojau, kad darysiu – būdamas draugų sodyboj girtas sėdau prie automobilio vairo.

Jokios lengvinančios ir mane teisinančios aplinkybės nėra svarbios, nes pats visada atvirai smerkiau besielgiančius panašiai ir buvau įsitikinęs, kad man taip neatsitiks. Klydau.

Suprantu, kad vairuodamas girtas ne tik sukėliau riziką nukentėt niekuo dėtiems žmonėms, bet ir sugadinau gero tėvo ir vyro įsivaizdavimą savo šeimos nariams.

Prisiimsiu visą pagal rašytus ir nerašytus įstatymus man priklausančią atsakomybę. Labai atsiprašau žmonių, kurie mane gerbė ir manim tikėjo. Aš jus nuvyliau“, – feisbuke skelbė M. Stonkus.

Prieš pat ilgąjį rudens švenčių savaitgalį pareigūnams neblaivus prie vairo įkliuvęs Mantas Stonkus dar kurį laiką jaus neatsakingo poelgio pasekmes. Po šio įvykio aktorius laikėsi atstumo: su žiniasklaida nebendravo, dingo iš socialinių tinklų, nepasirodė ir savo vedamoje tinklalaidėje. Pats M. Stonkus tikina, kad jam reikėjo laiko, jog vėl galėtų grįžti į įprastas savo gyvenimo vėžes. Panašu, kad tas metas jau išaušo.

Praėjus kiek daugiau nei porai savaičių po įvykio M. Stonkus pirmą kartą apie tai prabilo savo tinklalaidės „Vėl tie patys“ kanale, kurį jis kuria drauge su Mantu Katleriu ir Rolandu Mackevičiumi. Vėlyvą vakarą „Youtube“ tinkle pasirodė epizodas, kuriame bene daugiausiai laiko skirta nemalonios situacijos aptarimui.

„Turėjau sunkią savaitę, bet esu pats kaltas“, – neslėpė žinomas komikas.

„Buvo blogai. <...> Pats asmeniškai save labai nusiplakiau, nes, patys žinot, kai aš turiu kokią nors krizę, ją man būna sunku išgyventi“, – savo tinklalaidės kolegoms ir žiūrovams pridūrė jis.

Nuo viešumos atitrūkęs aktorius sako laiką skyręs apmąstymams, kas ir kodėl šioje situacijoje nutiko bei savęs analizei. Sunkią akimirką M. Stonkus negailėjo gražių žodžių savo širdies draugei, aktorei Gelminei Glemžaitei, kuri buvo šalia ir padėjo susitvarkyti su užgriuvusiomis bėdomis bei emocijomis.

„Pasidariau išvadas. Gal apie jas šiek tiek anksti šnekėti dar, bet kardinaliai reikės pakeisti savo gyvenimą“, – tęsė komikas.

Eteryje aktorius užsiminė, kad minėtieji pokyčiai yra susiję su alkoholio atsisakymu ir dar aktyvesniu gyvenimo būdu.

M. Stonkus prisipažino, kad pastaruoju metu ribojo jį pasiekiančios informacijos kiekį, todėl pernelyg nesidomėjo nei žiniasklaidoje pasirodančiais straipsniais, nei kolegų įrašais, kuriuose nepraleista progos pajuokauti, nei pašiepiančiais internautų komentarais. Visgi dalis asmeninių žinučių jį pasiekė.

„Rašė labai daug žmonių, labai daug“, – pasakojo jis.

„Paskaitinėjau. Aišku, tos žinutės nėra malonios, bet ir poelgis nėra tas, už kurį reikėtų paglostyti“, – pridūrė žinomas vyras.

Kad M. Stonkus išties buvo padaręs pauzę nuo įprasto savo gyvenimo rodo ir tai, jog aktorius su bičiuliu M. Katleriu pirmą kartą po įvykio pasimatė tik tada, kai jie ėmė filmuoti naująjį tinklalaidės epizodą.

„Žinote, kodėl aš negalėjau ateiti į podcastą ir toliau šnekėti? Nes man nėra nesvarbu. Man blogai, kad taip atsitiko. Aš žinau, kokios to yra priežastys, kodėl taip atsitiko. Nuo to dar blogiau, kai tu sužinai to priežastis. Dar blogiau. Tas jau lieka kaip įvykęs faktas, bet kodėl taip buvo? Nėra įvykių, kurie atsitinka šiaip sau. Čia yra grandinė, seka. Ačiū Dievui, kad atsitiko, nes uždariau savo gyvenime vieną didelį skyrių. Blogą skyrių, kuris buvo nepasibaigęs nuo maždaug 2019-ųjų. Balaganas. Čia yra to išnaša. Taip, tai blogai, aišku, bet gerai yra tas, kad tu stovi ant žemės, tau nebereikia muistytis, ar tu jau atsispyrei, ar ne. Įvyko sukrėtimas. Po ilgo kritimo trenkiausi į žemę. Apsidairiau, kad turiu nuostabią moterį šalia savęs, ačiū Dievui, nieko neužmušiau, ačiū Dievui, vaikai mano sveiki ir gyvi, nes aš jiems pasakiau, kas nutiko“, – jausmais dalijosi aktorius.

Be baudos M. Stonkus susidūrė ir su kitomis skaudžiomis įvykio pasekmėmis: šį poelgį pasmerkė jo kuriamo švietimo projekto atstovai, bendradarbiavimą sustabdė stambus prekės ženklas. Aktorius tikina, kad bene labiausiai šioje vietoje jis baudė pats save, bet po truputį stengiasi sau atleisti ir judėti toliau.

„Suprantu, kad tai buvo labai blogas poelgis, bet jau viskas, daugiau smerkti savęs nebegaliu“, – atviravo jis.

Po pertraukos vėl į eterį grįžęs M. Stonkus internautų buvo pasitiktas palankiai – dauguma komentatorių džiaugėsi, kad aktorius vėl džiugins žiūrovus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)