Sapiegų parke įsikūrusioje naujoje „Tech park“ erdvėje ketvirtadienio vakarą rinkosi sostinės gyventojai ir miesto svečiai. Kviestinės publikos būryje buvo matyti ir žinomi žmonės, tarp kurių – ir dizainerės vyras Saulius Prūsaitis su dukra, Agnė Jagelavičiūtė su mama, Diana Vapsvė, Saugirdas Vaitulionis, Kristina Kaikarienė, Karolina Meschino, Katažina Zvonkuvienė, Milita Daikerytė, Gražina Baikštytė bei daugelis kitų.

Iškilmingą vakarą podiumu žengė naujausios, jau devintosios asmeninės A. Kuzmickaitės prêt-à-porter kolekcijos modeliai.

A. Kuzmickaitė be abejonės yra viena garsiausių ir bene aktyviausiai kuriančių šalies drabužių dizainerių, kuri savo kolekcijas kasmet pristato užsienio mados savaitėse ir Lietuvoje.

Ši drabužių kūrėja ir kostiumų dailininkė neretai tituluojama drugelių karaliene, mat jos pagrindiniu simboliu tapęs drugelis – jau lengvai atpažįstamas gatvėje.

Be to, dizainerė gali didžiuotis ir pelniusi tarptautinį pripažinimą mados pasaulyje – jos kurtais drabužiais puošėsi pasaulinio lygio žvaigždės: Rita Ora, Noah Cyrus, Sabrina Carpenter ir kitos garsenybės.

Kolekcijoje – trys kryptys

Pagrindinėje Londono mados savaitės programoje kolekcija buvo palankiai įvertinta tarptautinės mados bendruomenės, tačiau gerbėjai Lietuvoje išvydo kur kas daugiau – pusšimtį moterims bei vyrams skirtų drabužių modelių.

Kolekcijoje plėtojamos trys, pasitelkiant scenografiją, stilizavimą ir garso takelį, į vieną kompoziciją konceptualiai sujungtos kryptys. Kolekcijos stiliste ir pristatymo koncepcijos bendraautore šįkart tapo jaunas talentas Karina Panina.

„Šioje kolekcijoje šiuolaikiniai drabužiai miksuojami su barokiniais siluetais, taip sukuriama istorinio laikmečio ir šių dienų koncepto sinergija. Dabar toks laikas, kai viskas keičiasi ir sunku nuspėti, kas mūsų laukia netolimoje ateityje, tačiau, kilus abejonei, visuomet galime atsiremti į istorinę patirtį ir iš jos pasisemti įkvėpimo. Siekdama nepaskęsti kasdienybėje, aš interpretuoju, improvizuoju ir šį kartą kviečiu prisiminti istorinius laikus bei tų laikų siluetus adaptuoti dabartiniam laikmečiui, taigi ši kolekcija skirta ne tik gražioms, bet ir protingoms ir nors iš pirmo žvilgsnio kolekcija gali pasirodyti eklektiška, tačiau būtent eklektika šįkart yra koncepto dalis“, – pasakojo drabužių dizainerė.

Pirmojoje kolekcijos dalyje dominuoja akį traukianti ir šį sezoną dominuojanti žalia spalva bei linijas pabrėžiantys siluetai: glaustinukės, aptemptas kombinezonas, suknelės, marškiniai, suvarstomi ilgaauliai, pirmu numeriu ant podiumo pademonstruotas modernizuotas istorinio silueto sijonas ir kiti drabužiai, kurie puikiai atspindi tarp seksualumo ir konceptualumo laviruojančią kūrybos liniją, taip pamėgtą drąsių ir stilingų Agnės klienčių. Dizainerė pasakoja, kad efektyvių drabužių modelių raštas gimė eksperimentuojant su drugelio proporcijomis bei masteliu, taip išgaunant dar nematytą, akiai apgaulingą optinę iliuziją.

Kita kolekcijos dalis „Rainbow“ – dar viena kūrybos skiriamojo ženklo drugelio improvizacija. Šį kartą už įkvėpimą kūrėja dėkinga dukrai Leonardai: būtent jos pieštos vaivorykštės tapo inspiracija sujungti Leonardos pamėgtas spalvas ir drugelius – taip gimė džiaugsmingos vaivorykštinės uniformos margintos juodais drugeliais konceptas, kuris galiausiai buvo išplėtotas ir įgijo kombinezono, bomber tipo striukės, džemperio, kelnių, glaustinukės bei aksesuarų pavidalus. Šis raštas taip pat buvo adaptuotas ir lietuviškiems orams – A. Kuzmickaitė sukūrė ir minkšto audinio šiltesnius drabužius bei aksesuarus žiemai.

Drabužių dizainerei Agnei Kuzmickaitei taip pat svarbi šiuo metu ypač aktyviai plėtojama ir aktuali ekologijos tema bei tvarumas, taigi trečioji kolekcijos dalis gimė bendradarbiaujant ir antram gyvenimui prikeliant tarptautinių siuntų, kurjerių paslaugų ir transportavimo įmonės „DHL“ kurjerių aprangas. Dizainerės talento ir fantazijos dėka darbo drabužiai buvo transformuoti į figūrą pabrėžiančią suknelę, korsetą, liemenę, istorinio silueto sijoną, šortus, stilingą švarką ir įspūdingus ekstravagantiškus aukštakulnius. Apskritai, didžioji dalis kolekcijos avalynės buvo sukurta specialiai šou.

Finaliniu kolekcijos modeliu tradiciškai tapo vestuvinė suknelė – šįkart ji minimalistinė, o efektą įvaizdžiui suteikia nuometas bei aksesuarai. Tiesa, tai ne vienintelis baltas drabužis dizainerės kolekcijoje – ant podiumo taip pat buvo galima išvysti ir drugeliu puoštų baltų marškinių liniją, kurie tapo tarsi jungiamuoju kolekcijos koncepto simboliu – juk būtent klasikiniai marškiniai nepaiso sparčiai besikeičiančių tendencijų bei yra aktualūs įvairiuose istoriniuose mados kontekstuose.

Faktai apie A. Kuzmickaitę

  • 2008 metais, Berlyne vykusiame tarptautiniame drabužių modeliuotuojų konkurse Agnė nurungė tokias dizaineres kaip Simone Rocha bei Iris Van Herpen ir už kolekciją „Shopaholic“ buvo apdovanota jaunojo dizainerio prizu. Apdovanojimo statulėlę kūrė žymus britų skulptorius Tony Cragg.
  • Prieš mokydamasi drabužių modeliavimo, A. Kuzmickatė dvejus metus studijavo architektūrą.
  • Dizainerė yra sukūrusi kostiumus daugiau nei dvidešimčiai operų ir dramos spektaklių.
  • Agnės tėtis Bronislovas Juozas Kuzmickas yra Nepriklausomybės Akto signataras, o mama Leonarda Jekentaitė-Kuzmickienė – viena pirmųjų Lietuvos televizijos diktorių, vėliau pasirinkusi akademinį kelią ir tapusi filosofijos mokslų daktare.
  • A. Kuzmickaitė – pirmoji ir vienintelė Lietuvos dizainerė, kurios drabužių kolekcijos buvo pristatytos oficialioje Londono mados savaitės programoje.
  • Dizainerės prekės ženklas yra daugiausia kolaboracijų sukūręs mados prekės ženklas Lietuvoje.
  • Agnė – pirmoji ir vienintelė Lietuvoje aktyviai kurianti drabužių dizainerė, pelniusi mokslinį daktaro laipsnį.
  • Drabužių kūrėjos darbai ne kartą buvo pastebėti ir publikuoti populiariausių tarptautinių mados žurnalų. Vienas jų – „VOGUE Portugal“.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)