Dalinamės skaitytojo laišku.

„Geriate ir net negalvojate apie atsakomybę. Kai nuo Jūsų žūsta kažkieno vaikai, tėvai, artimieji, draugai.

Dirbau policijoje. Ne kartą teko įvykio vietoje dėl girto vairuotojo kaltės forminti įvykį ir matyti kančias tų sužalotų žmonių, kuriems negali padėti, nes reikia gaisrininkų pagalbos, nes žmogus negali išlipti iš automobilio su prispaustom kojom. O šalia stovi tėvai ir nieko negali savo vaikui padėti. O tu, policijos tyrėjas, stovi ir brauki ašarą.

Nes nebuvote žiaurios avarijos vietoje ir nežinote, kaip tai yra. Kai avarijos kaltininkas girtas chamas... Jūsų atsiprašymas viešoje erdvėje yra niekinis, esate ne „piemenys“. Tiek Mildažytė, tiek kiti visuomenės „herojai“ viešai atsiprašo, bet, manau, jie nesuvokia realios jų poelgio prasmės.

Kiti juos pateisina sugalvodami visokių interpretacijų.

Bet kai tuos herojų palaikytojus pasieks, neduok Dieve, konkreti Mildažytės ar Stonkaus auka, tada į viską reaguosite kitaip. Nes nežinote, kad dėl tokių „vienkartinių“ žūsta niekuo nekalti žmonės...“, – rašo „Delfi“ skaitytojas.

Kad M. Stonkus buvo sulaikytas neblaivus, sekmadienį „Delfi“ patvirtino Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai.

„Spalio 29 dieną, 22.40 val. buvo sulaikytas neblaivus automobilį vairavęs vyras“, – neatskleisdama vyro pavardės, tačiau, kaip galima suprasti dėl sutampančios datos ir aplinkybių, apie M. Stonkaus įvykį trumpai komentavo Asta Šuminienė.

Vyrui, sėdusiam prie „Suzuki“ vairo, nustatytas 1,67 promilių girtumas.

Ar vyras įkliuvo reido metu, ar viršijo greitį, ar elgėsi kelyje neprognozuojamai įvardyti atstovė spaudai negalėjo.

Apie įvykį M. Stonkus pats pranešė socialiniame tinkle.

„Sveiki,

Artimiausi žmonės situaciją jau žino, o dabar noriu, kad sužinotumėt ir jūs, bet iš manęs paties.

Savaitgalį padariau taip, kaip niekada gyvenime negalvojau, kad darysiu – būdamas draugų sodyboj girtas sėdau už automobilio vairo.

Jokios lengvinančios ir mane teisinančios aplinkybės nėra svarbios, nes pats visada atvirai smerkiau besielgiančius panašiai ir buvau įsitikinęs, kad man taip neatsitiks.

Klydau.

Suprantu, kad vairuodamas girtas ne tik sukėliau riziką nukentėt niekuo dėtiems žmonėms bet ir sugadinau gero tėvo ir vyro įsivaizdavimą savo šeimos nariams.

Priisimsiu visą pagal rašytus ir nerašytus įstatymus man priklausančią atsakomybę.

Labai atsiprašau žmonių, kurie mane gerbė ir manim tikėjo. Aš jus nuvyliau“, – feisbuke skelbė M. Stonkus.

Gaila, bet istorijos, kuomet prie vairo sėdama išgėrus – niūri kasdienybė. Praeityje taip pat suklupo ne viena eterio garsenybė – kai kurie įvykiai baigėsi net tragiškai.

Regina Jokubauskaitė

Vieša atgaila ir atsiprašymai prieš kelerius metus išgelbėjo LRT laidos „Sveikinimų koncertas“ vedėją – Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė, kad Regina Jokubauskaitė nubausta, bet – ne griežčiausia bausme.

Byla R. Jokubauskaitei buvo iškelta po incidento 2016 m. kovo 9 d. vakarą, kai grįždama iš prekybos centro ji buvo sulaikyta neblaivi prie automobilio vairo. Policijos pareigūnų surašytame pažeidimo protokole nurodyta, kad ilgametė „Sveikinimų koncerto“ vedėja R. Jokubauskaitė į alkotesterį pripūtė 2,08 prom. Tai – vidutinis girtumas.

Televizijos žvaigždė teisme pripažino jai pateiktus kaltinimus ir teisinosi, kad tą vakarą išgėrė alkoholio tik dėl to, kad labai blogai jautėsi.

„Išgėriau dovanoto vyno, nors mano organizmas alkoholio netoleruoja, bet akimirksniu man nuėmė visus spazmus“, – sakė R. Jokubauskaitė, anksčiau bausta pora kartų už smulkius KET pažeidimus.

Diktorei buvo skirta 600 eurų bauda ir dvejiems metams atimtas vairuotojo pažymėjimas. Vesti „Sveikinimų koncerto“ Regina grįžo praėjus penkiems mėnesiams po skandalo.

Arūnas Valinskas

Tais pačiais metais pavasarinės linksmybės kitam eterio vilkui – Arūnui Valinskui – baigėsi pareigūnų automobilyje.

2016 m. antrosios Šv. Velykų dienos popietę Vilniuje policijos pareigūnai sustabdė „Nissan“ automobilį. Prie vairo sėdėjo visiems gerai pažįstamas pramogų pasaulio atstovas. Deja, po nesėkmingo pasivažinėjimo jam teko kuriam laikui primiršti vairavimą.

Po šventinių pietų vairavęs A. Valinskas su pareigūnais bendravo draugiškai ir neslėpė, kad tuomet nuotaiką praskaidrino taure vyno. Patikrinus vairuotojo blaivumą jam buvo nustatytas 0,62 promilės girtumas.

Iš pareigūnų automobilio išlipęs Arūnas grįžti namo turėjo jau keleivio vietoje. Prie vairo sėdo kartu važiavusi žmona Inga.

Dar tą pačią dieną Delfi A. Valinskas kalbėjo, kad nepagalvojo, jog po taurės vyno negali vairuoti, tačiau tikino prisiimsiantis jam skirtą bausmę oriai. Vyras nesiteisino ir nesipriešino.

Už šį KET pažeidimą A. Valinskui skirta vidutinė įstatymo numatyta bausmė – jis turėjo sumokėti 340 eurų baudą ir prarado vairuotojo pažymėjimą kiek daugiau nei vieneriems metams.

Jonas Radzevičius

Radijo bei televizijos laidų vedėjui ankstyvas 2014 m. liepos rytas tapo tragiškai lemtingas. J. Radzevičius Vilniaus centre mirtinai partrenkė senyvo amžiaus vyrą. Buvo nustatyta, kad tą rytą eterio garsenybė prie vairo sėdo neblaivus.

Po daugiau nei pusmetį trukusio proceso ir teismų durų varstymo, J. Radzevičius išgirdo sprendimą. Teisėjas paskelbė, kad 67 metų vyrą automobiliu girtas partrenkęs ir mirtinai sužalojęs J. Radzevičius gaus šansą pasitaisyti – teismas jam skyrė 5 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Kadangi baudžiamoji byla buvo nagrinėta supaprastinta tvarka (apklaustas tik kaltę pripažinęs kaltinamasis ir pagarsinta bylos medžiaga), televizijos laidų vedėjui bausmė buvo sumažinta trečdaliu, todėl jis nuteistas 3 metų 8 mėnesių laisvės atėmimo bausme, bet jos vykdymas atidėtas 3 metams. Be to, J. Radzevičiui buvo uždrausta vairuoti transporto priemones 3 metams.

Žurnalistų klausiamas, ar jo gyvenimui ir darbui nepakenks teismo skirti apribojimai, televizijos laidų vedėjas sakė: „Man atrodo, mes čia ne apie tai šnekame, čia kas man bus blogiau, absoliučiai... Čia kad man bus blogiau ar negalėsiu išvykti, patys suprantate, kad prieš tą dalyką, prieš tą įvykusią tragediją, čia aš mažiausiai...“.

Kurį laiką J. Radzevičius buvo dingęs iš viešumos, tačiau dabar žinomas vyras yra grįžęs į buvusią veiklą: vėl veda renginius ir televizijos bei radijo laidas.

Audrius Giržadas

Prieš didžiąsias metų šventes 2020 m. neblaivus vairavo ir žinomas prodiuseris bei eterio veidas Audrius Giržadas.

Reido metu Vilniaus rajone prie vairo sustabdytam žinomam vyrui nustatytas 0,92 prom. girtumas.

Žurnalistų kalbintas prodiuseris vėliau sakė, kad gailisi tokio savo poelgio.

„Tikrai tuo nesididžiuoju ir labai dėl to kremtuosi“, – tuomet prisipažino A. Giržadas.

Pasiteiravus apie įvykio aplinkybes, žinomas vyras neslėpė, kad tą savaitgalį vartojo alkoholį, tačiau tikrai nesitikėjo, kad kitą dieną po to negalės vairuoti.

„Tai labai nemalonu. Tiesiog vakare dalyvavau vakarėlyje, o iš ryto net nenumaniau, kad negaliu vairuoti. Bet nutiko taip, kad pripūčiau“, – Delfi neslėpė pašnekovas.

A. Giržado laukė ne tik bauda, bet ir nemalonumai LRT. Administracija priėmė sprendimą dėl darbuotojo padaryto darbo drausmės pažeidimo ir skyrė jam įspėjimą.

Petras Dimša

2013 m. liepą, būdamas neblaivus ir vairuodamas automobilį, garsus aktorius Petras Dimša sukėlė tragišką avariją – mirtinai partrenkė dviratininką.

Žinomam vyrui buvo nustatytas 1,67 prom. girtumas. Kaltę aktorius tuomet vertė širdies darbą gerinančiam gudobelių ekstraktui.

2015 m. metų kovą dėl šio įvykio menininkas buvo nuteistas 6 metams nelaisvės, tačiau Kauno apygardos teismo sprendimu 2018 m. buvo paleistas į laisvę.

Aktorius vaidino populiariuose televizijos serialuose, tokiuose kaip „Giminės“ bei „Dapkai ir Butkai“.

P. Dimša mirė 2020 m. rugsėjį.

Edita Mildažytė

garsi televizijos laidų vedėja bei prodiuserė E. Mildažytė policijai įkliuvo rugsėjo 19 d. Moteris vairavo neblaivi. Bausmė eterio žvaigždės dar laukia.

Alkotesteris parodė 2,36 prom. – tai vidutinis girtumas, dėl kurio 55-erių eterio žvaigždei pradėtas ikiteisminis tyrimas. E. Mildažytei teko nakvoti ir areštinėje, iš kurios ji buvo paleista po paros. Apie įvykusį skandalą ji pirmąsyk prabilo tos pačios dienos pavakarę ir viešai dėl visko atsiprašė.

Delfi primena, kad problemų vairuojant išgėrus turėjo ir kiti visuomenėje žinomi žmonės, tarp kurių – Radži Aleksandrovičius, Alvydas Duonėla, Egidijus Dragūnas-SEL, Deivydas Zvonkus, Ramūnas Rudokas, Žilvinas Žvagulis, Erika Lisauskienė bei kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (597)