Delfi jau savaitgalį pranešė, kad verslininkas D. Bunkus, prodiuseris M. Bertulis bei jų kelionės akimirkas įamžinantis operatorius laiką leidžia Afrikoje. Tiesa, jau pirmosiomis dienomis jų išvyka apkarto – lietuviai netikėtai buvo sulaikyti vietinių pareigūnų ir nuvežti į kalėjimą, įsikūrusį stadione.

Kaip, kodėl ir už ką – į šiuos klausimus trijulei nebuvo atsakyta kone visą parą. Negana to, vyrai buvo parodyti ir per vietinę televiziją kaip galimi nelegalūs migrantai.


Apie patirtį Zambijos kalėjime, aplink sklandžiusią įtampą, baimės jausmą ir istorijos baigtį M. Bertulis bei Danielius Bunkus prabilo socialiniuose tinkluose. Necenzūruotą istoriją galite paskaityti čia:

Pirmadienį, kiek pailsėjus po šokiruojančios patirties, kelionės bičiuliai apie tai papasakojo ir LNK žiniose. Mantas ir Danielius tikino, kad esant už grotų jie patyrė ir paniką, ir įsiūtį, ir net teko veikti kaip žvalgams, kad tik išsiaiškintų, kur jie yra įkišti.

„Mus vežė vidury nakties bala žino kur. Atsiduriame už kažkokių grotų. <...> Ten buvo ir azijiečių, ir juodaodžių, ir senyvo amžiaus žmonių, net ir vietinių žmonių iš Zambijos“, – pasakojo laidų kūrėjas M. Bertulis.

Slapta situaciją fiksuoti bandęs prodiuseris buvo pastebėtas, todėl pareigūnai iš jo atėmė telefoną. Tuomet lietuviai liko be jokio kontakto. Kalbėtis apie situaciją nebuvo linkę ir vietiniai. Juoką netrukus pakeitė panika.

„Vidury nakties mus paėmė vos ne už nieką. Atėmė telefoną, nedavė jokio maisto, jokio vandens, nieko. <...> Pradėjome galvoti, kad gal esame pagrobti, svarstėme, kaip prisiskambinti iki kokios nors ambasados ar užsienio reikalų ministerijos“, – LNK eteryje pasakojo M. Bertulis.

Kiek vėliau draugai pasiskolino telefoną iš taip pat sulaikyto kino. Juo D. Bunkus susisiekė su artimu bičiuliu, turinčio ryšių Zambijoje. Išmonės pasakyti, kur jie yra tikrai prireikė.

„Šovė mintis, kad reikia eiti iki tualeto ir pabandyti žiūrėti, kad aplink yra. Supratau, kad ten yra stadionas, pamačiau užrašą ant sienos, viską parašiau ir susiunčiau tam draugui, kuris gana greitai identifikavo, kur mes esame. Surašiau visas detales, kurias mačiau pakeliui beeidamas. Visur lydi ginkluota apsauga, niekur per daug tu neprisilakstysi“, – situaciją dėstė D. Bunkus.

Verslininkas pokštavo, kad pagrobtas buvo pirmą kartą.

„Nebuvo manęs dar pavogę, jei neskaitysime trijų vestuvių“, – šyptelėjo jis.

Sulaikyti lietuviai prabuvo daugiau nei 16 valandų. Kartu su jais – dar ir apie 150 žmonių. Visi jie buvo uždaryti be maisto, be vandens, be atsakymo, tikina keliautojai.

„Buvo pyktis, buvo nuovargis, nes tie debilai juk matė, kad mes ne iš Somalio, ant veido parašyta, jog mes tikrai ne iš Eritrėjos ar Džibučio ten atsidūrėme. Visa tai jiems išsispręsti būtų užtekę kelių minučių“, – žinioms tikino D. Bunkus.

Anot verslininko, juos laikė tikrai nepavydėtinomis sąlygomis.

„Atvežė kinų porą. Moteris pradžioje dar normaliai jautėsi, po to pradėjo kristi ir alpti, ir griebėsi už širdies. Na, tikrai arba ten buvo infarktas, arba priešinfarktinė būsena. Tokiame karštyje... Juk buvo 35 laipsniai ant saulės“, – prisimena pašnekovas.

Trijulę išgelbėjo D. Bunkaus draugas, kuris nuvyko iki jų viešbučio ir pasirūpino, kad lietuvių asmens dokumentai būtų pristatyti iki sulaikymo vietos.

Nors pirmosios dienos Zambijoje keliautojams apkarto, jie tikisi, kad į Lietuvą grįš sveiki ir gyvi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)