S. Straukaitė: pirmoji ponia tikrai galėtų geriau atrodyti

Tokią savo poziciją S. Straukaitė išdėstė Žinių radijo laidoje „Greiti pietūs“.

Bendraudama su vedėju Algiu Ramanausku pašnekovė eteryje išgirdo ir laidos klausytojų klausimus. Vienas jų buvo apie prezidento Gitano Nausėdos žmoną.

„Kokia Sandros nuomonė apie pirmosios ponios aprangą?“ – teirautasi dizainerės.

S. Straukaitė buvo atvira ir nepabijojo pažerti kritikos.

„Manau, kad Diana sugadina savo figūrą, savo vaizdą su tokiais rūbais ir, manau, kad tikrai galėtų geriau atrodyti. Be to, ir šukuoseną reiktų keisti“, – tikino ji.

Sandra Straukaitė

Vedėjas A. Ramanauskas kiek nusistebėjo laidos viešnios atsakymu ir teigė, kad ši „rėžė iš peties“ bei pajuokavo, jog po eterio jai gali tekti ieškoti atsarginio išėjimo.

Tiesa, šis komentaras nebuvo paskutinis. Dizainerė taip pat teigė, kad D. Nausėdienei bei jos stilistų komandai reikėtų atidžiau sekti etiketą.

„Ir aš manau, kad etiketo žinojimas... Na, turėtų labiau pasigalvoti. Tas akibrokštas, kai Diana ir Prancūzijos prezidento Macrono žmona buvo apsirengusios ta pačia spalva, tai čia buvo nonsensas. Tikrai manau, kad jie atsiunčia ir paderina rūbų spalvą, ir negalima rengtis ta pačia spalva, nes atrodė kaip du dvyniai, negerai. Tai svarbu“, – kalbėjo pašnekovė.

G. Drukteinis – ne toks griežtas: nematau jokios tragedijos

Tiesa, su tokia griežta nuomone ne visai sutinka etiketo žinovas Giedrius Drukteinis. Pasak Delfi pašnekovo, žmonės neretai painioja žodį „etiketas“ su „protokolu“.

„Vertinant iš žmogiškosios pusės, kaip rengtis yra kiekvieno asmeninis pasirinkimas, tad kaip ir neturėtų būti svarbu, kuo vilkės kitas. Žinoma, jei viskas atitinka reikiamus standartus. Galbūt S. Straukaitė neteisingame kontekste vartoja žodį „etiketas“, kadangi jis nėra toks griežtas kaip „protokolas“. Protokolas reikalauja – tarsi šviesoforas, kuris, esant reikalui, sako „stop, negalima“, bet etiketas iš esmės nieko nedraudžia. Tai yra istoriškai susiformavusi veiksmų, poelgių visuma, kuri padeda žmonėms identifikuoti savo lygio, klasės, išsilavinimo, sluoksnio asmenis. Kaip ir nieko nesakai, bet iš jo elgesio gali susidaryti įspūdį apie žmogų. Bet tai nereiškia, kad dėl to tu su tuo žmogumi nebebendrauji. Etiketas tik siunčia signalą“, – kalbėjo jis.

Visgi G. Drukteinis sutinka, kad aukšto rango asmenų komandos turėtų tarpusavyje palaikyti ryšį ir aptarti reikiamas temas, viena jų – ir įvaizdžio klausimas. Viskas dėl to, kad būtų išvengta bet kokių nemalonių situacijų.

„Pagal idealų modelį, kalbant apie svarbius, viešus asmenis, protokolo skyriai turėtų tarpusavyje sąveikauti. Jie turėtų vienas kitą informuoti apie tai, kokius drabužius rinksis, pavyzdžiui, pirmosios ponios, kokį kostiumėlį, kokio kirpimo, spalvos suknelę ir t.t. Šis informacijos pasidalinimas turi kur kas gilesnę prasmę, nes egzistuoja įvairios spalvos, kurios kelia skirtingas emocijas. Tai itin svarbu, kai, pavyzdžiui, lankomasi istorinėse vietose. Kai kur ne toks drabužio pasirinkimas gali turėti nemalonių padarinių. Dėl to visada yra logiška pasiklausti, pasitarti, kad būtų išvengta bet kokių neigiamų emocijų.

Giedrius Drukteinis

Kalbant konkrečiai apie šią situaciją, arba tie skyriai nesąveikavo, arba atvirkščiai – nusprendė dirbtinai sukurti sutapimą, kai abi ponios vilkėjo tos pačios spalvos drabužiais, taip visuomenėje sukuriant diskusiją. Tai tikrai galėjo būti padaryta sąmoningai ir tai tikrai nieko tokio, kadangi visuotinai priimtinoms normoms nenusižengta“, – sakė etiketo specialistas.

Nors G. Drukteinis antrina, kad įprastai tokie asmenys pasikartojimo drabužiuose vengia, visgi gyvenime visada vyrauja žmogiškasis faktorius.

„Gyvenimas yra gyvenimas. Juolab, kad šioje vietoje aš nematau jokios tragedijos. Yra spalvos, kurios tinka tam tikro tipo moterims, yra jų mėgiamos ir visa kita. Jeigu pradėsi derintis prie viso pasaulio, tai bus bereikalingos pastangos. Svarbiausia, kad savo įvaizdžiu neįžeistum svečių, aplinkos ar kitų žmonių grupių.

Be to, atkreipkite dėmesį, kad dažniausiai visi tie pasvarstymai apie tai, kaip ir kas atrodė yra plačiosios visuomenės trumpalaikė pramoga. Aptarėme, parašėme komentarą ir įprastai viskas tuo pasibaigia. Nei įvyksta diplomatinė krizė, nei kažkas raunasi plaukus. Visi tie aptarinėjimai tėra labiau pramoginė forma, o ne protokoliniai reikalavimai“, – komentavo G. Drukteinis.

Mėlynas duetas dėmesio sulaukė ir anksčiau

Praėjusiais metais rugsėjį vykęs oficialus prancūzų valdžios vizitas Lietuvoje padovanojo puikią progą iš arti apžvelgti ir įvertinti pirmosios poros įvaizdžius. Kalbant apie stilių tuomet daugiau dėmesio sulaukė ne Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, o jo sutuoktinė Brigitte Macron.

Mados tendencijų analitikė Marija Palaikytė laikosi aiškios pozicijos – aukščiausio rango asmenų įvaizdis turi būti patikėtas profesionalams ir apgalvotas iki menkiausių detalių. Juk tai, ką vilki valdžios atstovai, nėra tik drabužiai, tai – galinga komunikacinė priemonė.

Vienu didžiausiu netikėtumu, kurį pirmosios Lietuvos ir Prancūzijos ponios pademonstravo oficialaus susitikimo metu prezidentūroje, tapo spalvinis drabužių sutapimas. Tiek ponia Diana, tiek ponia Brigitte pasirinko vilkėti mėlynos spalvos sukneles, tiesa, skyrėsi jų atspalviai. D. Nausėdienė pasirinko sodresnę, tamsesnę mėlyną spalvą, o B. Macron vilkėjo jos taip pamėgtos žydros spalvos suknelę.

„Mėlynos spalvos pasirinkimas yra vykęs sprendimas, nes tai – diplomatijos spalva. Vyriškus kostiumus, formalią aprangą ne be priežasties siuva iš mėlyno atspalvio audinių. Moksliškai įrodyta, kad mėlyna spalva visose kultūrose suprantama neutraliai ir nesukelia negatyvių minčių. Tai yra spalva, kuri komunikuoja patikimumą, užtikrintumą, stabilumą“, – pernai kalbėjo M. Palaikytė.

Mados analitikė pridūrė, kad mėlyna buvo oficiali 2020 m. spalva, tai paskelbė „Pantone“ spalvų institutas. O ir metų spalva ji tapo neatsitiktinai – atsižvelgiant į pasaulinę problematiką, mėlyna mums suteikia stabilumo pojūtį.

Brigitte Macron ir Diana Nausėdienė

Nors abi damos pasirinko panašius atspalvius, akivaizdu, kad pasirinkus skirtingą stilių gaunamas skirtingas rezultatas. Tai, anot mados žinovės, galėjo priklausyti tiek nuo šalies kultūrinių ir estetinių normų, tiek nuo asmeninio pirmųjų ponių požiūrio į madą, formalios aprangos taisykles bei individualų stilių.

„Prancūziška estetika – lengvesnė, trumpesnio silueto suknelė, nors trumpesnės nei virš kelių tradiciškai nėra rekomenduotinos. Mūsų pirmoji ponia įprasmina santūrumą, kuklumą, minimalizmą“, – kalbėjo M. Palaikytė.

Aptardama B. Macron įvaizdį, mados ekspertė pastebėjo, jog prancūzė liko ištikima savo stiliui, pasirinko drąsesnį drabužio ilgį. Amžiuje, kai taisyklės vis dažniau laužomos, o individualumas griežia pirmuoju smuiku, pirmosios ponios vis dažniau peržengia aprangos protokolo ribas. Ir nors mados analitikė užsiminė, kad pirmosios ponios makiažas galėtų būti ne toks ryškus, subtilesnis, bendras Brigitte įvaizdis išliko nuosaikus ir elegantiškas.

Vienintelis klausimas, kurį tuomet kėlė M. Palaikytė, – kodėl pirmoji Prancūzijos ponia nenusivilko palto būdama uždaroje patalpoje?

Vertindama mūsų šalies pirmosios ponios įvaizdį, mados žinovė pasidžiaugė puikiai pasirinkta suknelės spalva ir oficialiu, protokolinę aprangą atitinkančiu ilgiu. Pasak jos, D. Nausėdienė išlaikė savo minimalistinį įvaizdį, atrodė solidžiai ir užtikrintai.

Vienas iš dalykų, kuriuos M. Palaikytė būtų rekomendavusi pakeisti, – batelių spalva. Esą jie labiau derėjo prie Lietuvos prezidento kaklaraiščio nei prie prezidentienės suknelės.

Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė

Dar viena pastaba, kurią išsakė ekspertė, – pasirinktas netinkamas drabužio siluetas. „Drabužio siluetas suteikia galimybę optiškai keisti savo figūros proporcijas. Manau, pirmosios ponios atveju ši drabužių magija nėra išnaudojama. Viršutinė suknelės dalis, nors ir yra modernaus kirpimo ir kūrybiško sprendimo rezultatas, vizualiai platina siluetą. Galbūt gyvai drabužis atrodo puikiai, bet nėra tinkamas fotoobjektyvui“, – kalbėjo M. Palaikytė.

Kadangi E. Macronas, nusileidęs lėktuvu, aprangos nepakeitė, M. Palaikytė tik papildė savo įžvalgas teigdama, jog vienspalvis derinys – sveikintinas sprendimas, net prezidento kaklaraiščio spalva beveik identiškai atkartojo kostiumo spalvinę gamą.

„Vis dėlto trijų dalių kostiumas nėra ypač formalus pasirinkimas, be to, yra papildomų kišenių. Stebėtinai laisvamaniškas pasirinkimas ruošiantis tokiam formaliam susitikimui“, – teigė mados tendencijų analitikė.

Tuometiniam susitikimui Lietuvos prezidentas pasirinko klasikinį, užtikrintą įvaizdį, o marškiniai su sąsagomis kostiumą pakylėjo į šventiškesnį lygį. M. Palaikytė gyrė prezidentą už tinkamai sustyguotą įvaizdį, kuris, kaip rodo pasaulinė praktika, aukšto rango politikams ne visuomet perprantamas. Ir rankovių, ir kelnių ilgis – viskas, anot ekspertės, buvo tinkama.

Daugiau įvaizdžio įžvalgų, skambėjusių iškart po oficialaus Prancūzijos pirmosios ponios vizito, galite skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (700)