Pirminiais policijos pareigūnų duomenimis, į parduotuvę antradienį, apie 15.15 val. atėjęs vyras nedėvėjo kaukės. Apsaugos darbuotojas jo paprašė užsidėti, mat toks reikalavimas galioja visiems lankytojams.

Po apsaugos darbuotojo prašymo vyras tapo agresyvus ir susigrūmė su jį sulaikiusiu žmogumi. Apsaugos darbuotojas iškvietė policiją, tačiau kaukės nedėvėjęs vyras nebuvo linkęs laukti pareigūnų ir bandė bėgti.

Apsaugininkas ėmė vytis bėglį, tačiau šis po kelių akimirkų išsitraukė ginklą ir peršovė apsaugos darbuotojui kojas.

Policijos pareigūnai sulaikė ginkluotą parduotuvės lankytoją, gimusį 1979 m. Jis išvežtas apklausai. Pareigūnai aiškinasi, ar ginklas laikomas teisėtai.

Sužalotas apsaugos darbuotojas skubiai nuvežtas į ligoninę. 1983 m. gimusiam vyrui, pirminėmis žiniomis, viena koja peršauta kiaurai, kitai kojai nustatytas kaulų lūžis.


Dienos metu vykusi drama sukrėtė ne tik parduotuvės darbuotojus ar jos lankytojus, bet ir į tokias naujienas dėmesį atkreipusius skaitytojus. Tūkstančiai jų rašė komentarus, negalėdami patikėti, kad tai – tiesa. Situacija šokiravo ir visuomenėje žinomus žmones.

„Ir tokie žmonės vaikšto laisvėje, tarp mūsų“, – stebėjosi komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis.

„Šaudo, kai kažkas nepatinka ir jiems tai yra normalu. O nepatinka įstatymai ir Vyriausybės sprendimai, mokesčiai, kainos ir šiaip – viskas. Nes įstatymai – tik silpniems. Ne, tai nėra normalu“, – pridūrė jis.

Socialiniuose tinkluose po S. Vaitulionio įrašu komentavo ir verslininkė Nora Lapinskienė. Moteris nedaugžodžiavo, tačiau, akivaizdu, šis įvykis palietė ir ją. „Dugnas“, – tepasakė ji.

Kriminalas įkvėpė pasisakyti ir tekstų autorę Faustą Mariją Leščiauskaitę. Žurnalo redaktorė ragino žmones būti neabejingais.

„Mes privalome palaikyti ir nepalikti vienų darbuotojų tvarkytis su asocialiais ir agresyviais asmenimis.

Galiu įsivaizduoti, ką šiais laikais reiškia būti padavėju, pardavėju, vaistininku, apsaugos darbuotoju ar dirbti bet ką kitą, kas reikalauja kontakto su žmonėmis. Tiksliau – kontakto su žmonėmis ir „žmonėmis“.

Esu šimtus kartų girdėjusi, kiek tiems darbuotojams reikia išklausyti – prakeikimų, grasinimų, gąsdinimų, keiksmų. Nes paprašė užsidėti ar pasitaisyti kaukę, nes paprašė laikytis atstumo, parodyti kovido testo ar skiepų įrodymą, nes pasakė, kad negali priimti.

Mes negalime jų palikti vienų. Žmogus gal ir gali tiek pakelti – žmogus pakelia neįmanomai daug. Bet palikti juos vienus yra nesąžininga ir neteisinga.

Siūlau, prašau ir raginu būti tais, kurie patys primins kitiems apie kaukes ir atstumus, apie išlindusias nosis. Būti tais, kurie apgins užsipultą darbuotoją.

Asocialams liko vienintelis pasitenkinimo jausmas – kai jų bijo. O tai ne visai tiesa. Bijoti agresyvaus durniaus normalu, bet tą baimę turi sekti normalūs gynybos būdai (pavyzdžiui, policija) ir pastovėjimas vienas už kitą. Už tą darbuotoją, kuris nenusipelno klausyti tų keiksmų.

Tiesiog gana leisti nusikaltėliams jaustis patogiai. Būkime kaip tos Amerikos kaimynystės, kur pasirodžius nematytam ar įtartinam asmeniui, visada bus kas išeis į lauką ir paklaus, ką anas čia veikia“, – skelbė ji.

Į neeilinį incidentą trečiadienį dėmesį atkreipė ir Stanislavas Stavickis-Stano. Dainų kūrėjas mano, kad tokie nusikaltimai gimsta ir tada, kai greta mūsų sąmoningai kurstoma neapykanta.

„Prisipažinsiu, mane sukrėtė žinia apie apie apsaugos darbuotoją, kuris buvo pašautas vyro, atsisakiusio dėvėti kaukę ir rodyti galimybių pasą.

Žmogus ateina į prekybos centrą su ginklu. Pradeda konfliktuoti su nieko dėtu apsaugos darbuotoju. Išsitraukia ginklą ir kelis kartus šauna į apsaugos darbuotoją.

Kam į „Rimi“ neštis pistoletą? Kad geresnes bulves gautum? Kad prie kasos pagrasinęs be eilės prasmuktum? Ar kad grįždamas namo nuo vampyrų apsaugotum savo plastikinį maišelį su jogurtais?

Viskas kaip ir aišku. Į „Rimi“ su ginklu jis atėjo jau turėdamas planą pašauti apsauginį. Sukėlė konfliktą ir įgyvendino savo planą.

Bet kaip gimsta tokios „genialios“ mintys? Kas į perkaitusią galvą visą tai sugrūda?“ – klausė atlikėjas.

Atsakymas, pasak jo, yra kituose žmonėse, kurie specialiai kursto nesantaiką ar net atvirai ragina naudoti smurtą prieš tam tikrą visuomenės grupę, pavyzdžiui, apsaugos darbuotojus.

Stano neatmeta galimybės, kad netrukus taip paveikti asmenys užsipulti gali bet kurį kitą niekuo dėtą žmogų. Pasak jo, atsakomybę už tokius įvykius turėtų prisiimti ne tik ginklą išsitraukęs vyras, bet ir tie, kurie viešoje erdvėje aktyviai dalijasi komentarais, skirtais įbauginti, sukiršinti visuomenę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)