„Gyvenime jau anksčiau esu patyręs daug skausmingų akimirkų. Prieš 16 metų praradau mamą. Tai buvo ypatingai skausmingas įvykis, kurio tikrai negali palyginti su kažkuo kitu – net su skyrybomis. Tada išmokau vieną pamoką: reikia išlaukti tą laiką, per kurį sielvartautum, galvotum apie praeitį ir analizuotum. Geriau jį skirti darbams ir sau. Esu darboholikas, tad darbai mano gyvenime niekada nestojo. Šių metų įvykiai jų taip pat nepristabdė.

Vis dėlto negaliu pasakyti, kad ėmiau dar uoliau dirbti bandydamas užsimiršti. Turbūt tiesiog atsirado daugiau laiko idėjų įgyvendinimui. Pastarasis projektas dienos šviesą išvydo gerokai greičiau nei tikėjomės. Aišku, turbūt ne tik aš, bet ir kiti, kurie yra su tuo susidūrę, patvirtintų, kad užimtumas, atradimai savyje bei hobiai padeda gydyti žaizdas, pamiršti ir judėti į priekį. Svarbiausia neužsidaryti savyje ir leisti emocijoms išeiti“, – paklaustas, ar noras pamiršti po skyrybų patirtą skausmą privertė susikoncentruoti į darbą, atviravo A. Swan.


Per trumpą laiką A. Swan bei jo kolegos sukurta programėlė spėjo atsidurti pirmose vietose „Android“ ir „Apple“ mobiliųjų programų parduotuvėse tarp Lietuvos vartotojų. Dabartinis tikslas – sulaukti tarptautinio pripažinimo.

„Prieš metus su partneriu pradėjome kurti programėlę, pavadinimu „Cheat life“. Tai yra ne tik kalorijų skaičiuoklė. Ja naudojantis galima ir „sukčiauti“ – to, kalbant apie mitybą, nori dažnas. Daugiau nei 5 metus dirbu su klientais, jiems sudarinėju mitybos planus, treniruoju ir kaskart peržiūrinėdamas jų užpildytas anketas, matau neatitikimus, dėl kurių jie vis užkliūna. Suprantu, kodėl žmonės neretai nesugeba laikytis plano.

Neretai pastebiu klaidą – žmonės kalorijų skaičiavimą ar planą įsivaizduoja tarsi griežtą režimą, kurio laikantis negalima nusižengti ir leisti sau kažko skanaus suvalgyti. Visiems tai asocijuojasi su neigiama emocija. Tad mes tą neigiamą emociją su šios programėlės pagalba norime pakeisti. Norime žmonėms padėti valgyti besimėgaujant – įtraukti į savo dienos režimą kažką skanaus, bet tuo pačiu mesti, auginti ar palaikyti savo svorį.

Įsivaizduokite, sėdite su draugėmis restorane. Visos pastaruoju laikotarpiu stengiatės atsikratyti nereikalingų kilogramų. Viena sako, kad jokiu būdu negali sau leisti šampano, nes šis gėrimas turi per daug kalorijų. Na, o kita naudojasi minėta programėle ir žino – per savaitę sutaupė kalorijų, tad dar 100 jų tikrai nepakenks figūrai.

Štai tokia buvo pirminė idėja, iš kurios išsiplėtojo daug kitų funkcijų, kurios irgi yra labai naudingos. Pavyzdžiui – savaitės kalorijų planavimas. Gan įprasta žmonėms visą savaitę laikytis režimo, o savaitgalį nuo jo nutrūkti ir valgyti viską. Programėlėje gali susiplanuoti šias kalorijas į priekį ir užsikelti jų skaičių penktadieniui - sekmadieniui. Na, o programėlėje vadinamas „treneris“ automatiškai sumažins kalorijas, kurias galima suvartoti kitomis dienomis. Todėl vartotojas nenukryps nuo kelio.

Dažnai laikydamiesi dietų žmonės nežino, kaip susireguliuoti vitaminų normas. Vadinamasis programėlės „treneris“ automatiškai vis atsiųs priminimus, kokių vitaminų trūksta ir kokius produktus verta vartoti, norint, kad organizmas juos įsisavintų.

Žinoma, žmogaus režimas gali kisti, tokiu atveju siūloma nusistatyti tam tikrą dieną, kuomet būtų atliekamas patikrinimas: esamas svoris, kitos savaitės fizinis ir darbo krūvis. Tuomet „treneris“, matydamas tavo vartotojo savaitės režimą, automatiškai paskaičiuoja naujas kalorijų ir bei makro elementų normas“, – paaiškino A. Swan.

Klientams svorio ir sveiko gyvenimo būdo patarimus dalijantis vyras ir pats viešojoje erdvėje demonstruoja kruopščiai sustyguotą gyvenimo ritmą. Tad nenuostabu, kad po internautų liaupsintos jųdviejų su Ieva santuokos griūties komentaruose pasirodė nemažai spėlionių, esą tam įtakos galėjo turėti vyro griežtumas.

„Manau, kad darbą ir asmeninius santykius reikėtų atskirti. Vis dėlto tai yra mano specialybė – padedu klientams, kurie susiduria su rėežimo problemomis. Žmonės kreipiasi turėdami viršsvorio, nutukimo ar blogos savijautos problemų. Tokiais atvejais skaičiuoti kalorijas ir galvoti, ką valgai yra privaloma. Tai yra mano duona, daug apie tai kalbu, tačiau tai nereiškia, kad mano paties gyvenime viskas vyksta taip idealiai, kaip norėčiau. Ir tai yra visiškai normalu. Dėl to ir gimė idėja naujai programėlei. Mes neturime būti idealūs ir galime sau leisti nusižengti. Žinant, ką darai, nuo rezultatų nenuklysi.

Mano santykiuose viskas buvo sveika. Tai galima pamatyti ir 4-6 metų senumo vaizdo įrašuose „Youtube“, kuriuose mudu įveikinėjome, pavyzdžiui, „McDonald‘s“ ar picų iššūkius. Jau net ten matyti, kad maistu mes tikrai mėgavomės. Bet šioje vietoje visada išlaikėme balansą. Aš esu už balansą, nes nuo jo priklauso ir emocijos. Geras, kokybiškas maistas, sportas, aktyvumas veda link geros savijautos. Vis dėlto reikia nepamiršti ir apie emociją. Jeigu norime jaustis emociškai gerai, mums reikia mėgautis tuo, kas mums patinka. Kažkam tai gali būti maistas, kažkam – savaitė poilsio ant sofos prie televizoriaus. Tačiau balansas turi būti.

Aišku, perdėtas tobulybės siekimas tikrai gali pakenkti santykiams, bet pas mus to nebuvo. Šiuo atveju buvome labai individualūs. Valgėme ganėtinai skirtingai, turėjome savo įpročius ir vienas į kito gyvenimą šiuo klausimu tikrai nelindome. Aš, kaip specialistas, padedu klientams. Tad, jei mano buvusi žmona kažko paklausdavo, aš ir jai visada mielai padėdavau. Niekada nesakydavau, kad ji privalo kažką daryti. Juk ji pati geriau žinodavo. Pagal tai, kaip atrodė ir jautėsi, galima pastebėti, kad jai tai puikiai sekėsi.

Po mudviejų skyrybų girdėjau visokių komentarų. Jeigu žmonės galvoja, kad mudviejų santykiuose buvau reguliuotojas, po skyrybų mano buvusi žmona turėjo sustambėti ir pasikeisti. Tačiau to neįvyko ir ji kuo puikiausiai atrodo iki šiol. Tai reiškia, kad ji pati puikiai mokėjo maitintis ir mes mokėjome tai suderinti šeimoje. Turėjome įprotį namuose neturėti prasto, nekokybiško maisto. Šis įprotis atėjo ne tik iš manęs, bet ir iš Ievos bei mano šeimų. Ir dabar mano namų šaldytuve yra tik gero, kokybiško maisto.

Kai sugebi atskirti kasdienę mitybą ir ne namuose ruošto maisto vartojimą, išėjimas į restoraną tampa pramoga. Puikiai ir gerai jaustis nėra sudėtinga, reikia tik atsisakyti mums įprastų tinginystės įpročių. Juk daug ką darome ne dėl to, kad taip yra geriau: sakykime, važiuojame į greito maisto įstaigą, lepinamės kruasanais ar šokoladu. Tai darome tuomet, kai patingime pasigaminti, apsimetame, kad neturime tam laiko ar pamirštame pasiruošti kažką namuose ir pavalgome greito maisto tiesiog automobilyje. Nors patys suprantame, kad darome sau žalą, visada turime pasiteisinimą. Mudu sąmoningai supratome, kad to daryti nereikia“, – kalbėjo A. Swan.


Maloniai apie buvusią žmoną atsiliepiantis Artūras, paklaustas, ar šiuo metu jiedu sutariantys, nuo atsakymo susilaikė. Tačiau mielai papasakojo apie savo savijautą ir mintis dėl santykių ateityje.

„Atvirai pasakysiu, supratau vieną dalyką – savo asmeninio gyvenimo daugiau nebenoriu viešinti. Jau seniai nustojau apie tai kalbėti ir socialiniuose tinkluose. Todėl turbūt daug kam susidaro įspūdis, kad mano gyvenime egzistuoja tik sportas ir sveika mityba. Aš stengiuosi atskirti viešą ir asmeninį gyvenimą, kurį labai reikia branginti. Manau, kad tai yra daugelio žmonių greito populiarėjimo klaida.

Ar mano gyvenime kažkas keičiasi? Ne, aš jaučiuosi puikiai ir šiuo metu džiaugiuosi tuo, kas vyksta, nenoriu greitinti įvykių. Manau, kad nereikia būtinai dabar kažko ieškoti ir iš karto pulti į santykius. Tai turi ateiti natūraliai. Dabar yra puikus metas, kuomet aš metus laiko kūręs didelį projektą, pagaliau jį „pagimdžiau“. Taip pat dirbu ties ankstesniu savo projektu – „Motyvuoti atletai“, užsiimu savimi, prisižiūriu ir stengiuosi judėti į priekį. Na, o kas gyvenime bus – parodys laikas. Specialiai nevaikštau ir antros pusės neieškau. Tikiu fortūna: tinkamas žmogus ateis tinkamoje vietoje ir tinkamu metu“, – tikisi A. Swan.

Nors Artūras naujų santykių kurti sako neskubantis, jo buvusi žmona jau kurį laiką neslepia jausmų naujam mylimajam – teniso treneriui Simui Kučui. Pora nevengia publikuoti meilių nuotraukų socialiniuose tinkluose. Pasiteiravus, kaip jaučiasi matydamas šiuos įrašus, A. Swan neslėpė – anksčiau tokie vaizdai trikdydavo.

„Meluočiau, jeigu sakyčiau, kad kartais tų nuotraukų nepamatau. Tikrai pastebiu, bet, tiesa pasakius, dėl darbų gausos nelabai turiu laiko sėdėti ir stebėti kitų žmonių socialines medijas. Stengiuosi riboti laiką socialiniuose tinkluose, kadangi supratau, kad buvau užmiršęs tėvus, draugus, pradėjau daugiau laiko skirti realiam bendravimui.

Tad tų nuotraukų pamatau retokai. Iš pradžių jos, aišku, trikdė. Tačiau dabar, praėjus jau beveik pusei metų... Kaip ir minėjau anksčiau, stengiuosi į praeitį nežiūrėti su graužatimi. Gyvenime buvau patyręs kur kas skaudesnių dalykų.

Žinoma, tai buvo 7 metai draugystės, santuokos. Baigėsi, kaip baigėsi, tačiau gražių akimirkų irgi buvo – to nenubrauksi. Pasaulyje ir taip labai daug neapykantos, piktdžiugiškumo. Tad galime į tokį atvejį žiūrėti arba su liūdesiu, arba iš kitos, gerosios emocijos ir stengtis nepulti į skausmą ir blogą nuotaiką. Skatinu tai daryti ir kitus. Net savo piktdžiugiškiems „heiteriams“ sakau, kad reikia daugiau investuoti į save, skirti daugiau dėmesio šeimai, kad neliktų laiko blogoms emocijoms, kurios atsiranda iš neturėjimo ką veikti“, – įsitikinęs pašnekovas.


Pasiteiravus, ar buvo kažkoks ypatingas įvykis, privertęs suvokti artimiesiems skiriamo dėmesio stygių, A. Swan prakalbo apie karantino įtaką.

„Karantino metu buvo suvaržytas bendravimas tiek su artimaisiais, tiek su draugais ar pažįstamais. Žmonės nustojo eiti į darbovietes, vakarėlius, restoranus ir labai atitolo. Tad po skyrybų ir tuomet, kai atlaisvėjo visos galimybės, susijusios su karantino suvaržymais, supratau, kad reikia kurti gyvus santykius. Labai daug į tai investavau. Nesakau, kad dalinau save į kairę ir į dešinę, bet labai įvertinau senus draugus. O labiausiai – savo šeimą.

Stengiuosi dabar bent 2-3 kartus susitikti su tėvuku, kuris jau nėra pačios jaunystės. Jam jau 71-eri. Manau, kad tai yra labai svarbu. Kai mano mama paliko šį pasaulį, galvojau apie tai, kodėl aš tiek pykausi ir tiek mažai laiko su ja praleidau? Man nesinori kartoti šių klaidų. Noriu išnaudoti gyvenimą maksimaliai, skiriant laiką svarbiausiam dalykui“, – jautriai pokalbį užbaigė A. Swan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)