Ne vieną didelį skandalą šiemet išgyvenusi garsi TV laidų prodiuserė bei vedėja dar pavasarį neteko laidų vedėjos kėdės – tąkart influencerė darbą prarado po prisipažinimo apie įtartinus karantino taisyklių pažeidimus ir keliavimą galimai sergant COVID-19 infekcija.

„Gerbiame laidos vedėjos sprendimą, kurį ji priėmė po konsultacijų su televizija. LNK ragina šioje jautrioje situacijoje visus ne tik laikytis oficialių epidemijos valdymo taisyklių, bet ir išlikti morališkai atsakingais ir nekurstyti visuomenėje nereikalingos įtampos sudėtingu šaliai metu“, – tuomet sakė televizijos atstovas.

Nepaisant to, vos prieš kelias dienas buvo pranešta, kad vis tik nuomonės formuotoja laidą naujojo sezono metu ves ir toliau.

Tačiau į vedėjos kėdę grįžusi žinoma moteris ir vėl dalinasi žinutėmis, kurios specialistų vertinamos gana kontraversiškai.

„Nesu pasiskiepijusi, nes daug keliauju, greičiausiai nuolat susiduriu su viruso nešiotojais ir organizmas labai daug antikūnų prigamina“, – socialiniuose tinkluose rašė vienoje klinikoje apsilankiusi ir COVID-19 testą prieš kelionę pasidariusi žinoma nuomonės formuotoja.

„Delfi“ komentaro dėl tokio drąsaus 163 tūkst. sekėjų turinčios influencerės ir laidų vedėjos pareiškimo kreipėsi į virusologijos profesorių Saulių Čaplinską.

„Jei ji tikrai turi daug antikūnų ir yra žinoma influencerė – tegul įdeda savo testo rezultatus ir parodo, kad tikrai pas ją jų daug prisigamina, – „Delfi“ komentavo S. Čaplinskas. – Žinoma, organizmas gamina antikūnus ir jos minėtu būdu. Tačiau o kas, jei imunitetas vieną dieną ims ir nesusitvarkys? Galima labai sunkiai susirgti. Medicinine prasme jos įvardintas faktas yra teisingas, bet rizikingas.“

S. Čaplinsko teigimu, rizikuoti savo ir kitų sveikata būtų klaidingas žingsnis, o ypač – viešai būriui sekėjų išsakyti savo ne visai teisingą poziciją.

„Tai nėra priežastis nesiskiepyti. Koronavirusu persirgusiems žmonėms siūloma, jeigu imunitetas išblėso – o su laiku jis tikrai išblės – pasiskiepyti viena doze, – sakė profesorius. – O tokį pavyzdį, kokį pateikia žinoma nuomonės formuotoja, rodyti kitiems tikrai nėra gerai.“

Anksčiau pažeidė karantino taisykles

Delfi primena, kad anksčiau dėl galimo karantino taisyklių pažeidimo priekaištų sulaukusi influencerė sekėjams socialiniuose tinkluose šių metų balandį nusprendė viešai prisipažinti, jog, bijodama skandalų, beveik pusmetį slėpė apie persirgtą COVID-19 infekciją. Pasak jos pačios pasakojimo, liga užklupo netikėtai – tuo metu su draugais ji ilsėjosi užsienyje. Negana to, klausimų sukėlė ir kitos istorijos detalės – ar galėjo būti, kad net ir jausdama tipinius pavojingos ligos simptomus, TV laidų vedėja, kaip reikalaujama, nesiizoliavo ir net rizikavo kitų žmonių gyvybėmis skrisdama lėktuvu atgal į Lietuvą?

Spalio mėnesio pabaigoje, kuomet mergina su bičiuliais išvyko atostogauti, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) ragino gyventojus laikytis maksimalios higienos, išlaikyti rekomenduojamą atstumą, informuodami, kad dalyje savivaldybių netrukus bus paskelbtas lokalus karantinas. Žmonės buvo raginami atsisakyti ir nebūtinų kelionių.

Tačiau tuo metu atostogauti išvykusi influencerė pačios filmuotame vaizdo įraše, kurį įdėjo į „Instagramą“, teigė, nors ir sulaukusi NVSC atstovų prašymo paskleisti sekėjams žinią apie rekomendacijas karantino metu, tačiau ji pati neva negalinti atsisakyti kelionių. Beje, šie trumpi vaizdo įrašai netrukus buvo ištrinti.

„Šiandien gavau laišką iš visuomenės sveikatos centro su prašymu paraginti savo sekėjus nekeliauti, atsisakyti vakarėlių, atsisakyti nebūtinų susibūrimų. Bet negaliu nebūti savimi“, – instagrame kalbėjo žinoma nuomonės formuotoja ir iš balkono rodė sekėjams puikius atostogų vaizdus.

„Na, kaip gali atsisakyti tokio grožio? Nerealu, man kelionės tai yra kažkas tokio“, – spalio mėnesį atostogų metu pasakojo žinoma influencerė.

Tiesa, kiek vėliau ji dėl savo neapgalvoto elgesio sekėjų atsiprašė.

Po pusmečio – istorijos tęsinys

Tačiau, praėjus beveik 6 mėnesiams po kelionės, influencerė nusprendė atskleisti tikrąją istoriją, nutikusią minėtųjų atostogų metu – pasirodo, kaip pati spėja, greičiausiai ji koronavirusu užsikrėtė dar pačią pirmąją kelionės dieną.

„Aš sirgau korona. Tai buvo prieš pusę metų, – „Instagramo“ vaizdo įrašuose sekėjams pati prisipažino mergina. – Sirgau labai labai sunkiai. Užsikrėčiau kelionėje – kelionėje prasirgau.“

Pasak moters, pirmiausia ji pajuto tipinius COVID-19 simptomus: dingo uoslė ir skonis. Nepaisant to, temperatūra pakilusi nebuvo iki tol, kol minėtas asmuo grįžo į Lietuvą.

„Tai nutiko per mano pirmąją karantino kelionę, per mano gimtadienio kelionę. Man atrodo, kad aš užsikrėčiau pačią pirmą dieną, vos atvykusi. Viskas prasidėjo nuo to, kad dingo kvapas. Atsimenu, buvome kavinėje, atnešė mano maistą. Visi giria, kaip kvepia, o aš nieko nejaučiu. Ragauju – nėra skonio. Dedu citriną, pipirą, druską – nėra skonio. Iš pradžių galvojau – gal aš įsijaučiau?, – savo paviešintame video kalbėjo influencerė. – Ten buvo, kad ateini ir visur matuoja temperatūrą – nieko nerodo. Nuėjau į sporto klubą, ten, kur jau pridėjus matuoja – irgi nerodo. Bet jau jaučiausi labai prastai. Kai jau grįžau į Lietuvą, pasimatavau – buvo 39.5. Temperatūra nekrito visą savaitę. Šeštą dieną aš, netikinti Dievu, pradėjau melstis, nes galvojau, kad tikrai numirsiu”.

Pasakodama istoriją ji prisiminė ir laišką, gautą iš NVSC, kuriuo buvo prašoma paskatinti sekėjus elgtis atsakingai ir nekeliauti.

„Kai aš išvažiavau atostogauti, buvo ta dramatiškoji savaitė. Kai išvažiavau, buvo gal keliasdešimt susirgimų per dieną. Kai grįžau, buvo jau tūkstantis ir sparčiai kilo aukštyn. Aš važiavau atsipalaiduoti, švęsti savo gimtadienio. Aš net neskaičiau naujienų. Pamenu, gaunu laišką iš NVSC – per savo gimtadienį – saulė leidžiasi, aš balkoniuke, tikrai man ne iki koronos buvo. Ir dar su didele draugų kompanija. O ten – prašymas paraginti sekėjus nekeliauti, nesusitikinėti su draugais, nešvęsti švenčių. Galvoju – na, kaip aš dabar galiu taip sakyti? Kaip galiu apgaudinėti save ir kitus žmones?“ – sakė ji.

Žinoma moteris įvardijo ir tikslią priežastį, kodėl iki šiol nesidalino informacija apie susirgimą koronavirusu.

„Įsivėliau į žiaurų skandalą. Kai grįžau su ta savo korona, aš taip bijojau, kad tai paaiškės ir tas skandalas pasieks neregėtas dausas. Įsivaizduokit, man jau krito kvėpavimas, nebegalėjau įkvėpti. Skambino gydytoja, sako – tau reikia ventiliuoti plaučius. Sako, tu nebegali gulėti namuose, tau reikia į reanimaciją, – apie sunkią ligos eigą pasakojo moteris. – Niekam nieko nesakiau, nes bijojau pasmerkimo.“

Iš pačios influencerės paviešinto video galima daryti prielaidą, jog net ir įtardama, jog serga koronavirusu bei jausdama simptomus, ši galimai ignoravo itin svarbų reikalavimą nedelsiant izoliuotis. Negana to, laidų vedėja ir toliau lankėsi viešose vietose, pavyzdžiui, oro uostuose, skrido lėktuvu su kitais keleiviais, taip sukeldama grėsmę pavojinga COVID-19 infekcija užkrėsti nieko apie tai nenutuokiančius aplinkinius žmones. Paviešintuose video ji neužsimena ir nepasakoja, kokiu būdu iš atostogų grįžo į Lietuvą, tačiau prierašuose prie jų pridėjo komentarus apie tai, jog jos elgesys platinant žinutę apie NVSC raginimus paisyti ribojimų, nors tuo metu jau galimai pati sirgo koronavirusu, neva buvo neapgalvotas.

„Padariau nesąmonę. Sparčiai prastėjančios situacijos akivaizdoje leptelėjau, kaip gera keliauti ir kokią svarbią dalį kelionės užima mano gyvenime“, - prie video rašė ji.

Taip pat vėliau pripažino, kad „Lengvai apsvaigusi nuo gimtadieninės euforijos įsivėlė į žiaurų skandalą“.

„Aš taip bijojau dar didesnio skandalo, kad net nevažiavau darytis testo“, - toliau rašė ji.

Kiek vėliau influencerė visą informaciją dar kartą surašė į vieną instagramo įrašą, kad, pasak moters, neliktų vietos informacijos iškraipymams.

„COVID-19 susirgau spalio mėn. Manau, kad virusu užsikrėčiau vos atvykus, nes į kelionę išskridau pasidariusi COVID-19 testą, kuris buvo neigiamas, o pirmuosius simptomus pajutau 4 kelionės dieną. Prieš 5 mėnesius skonio praradimas buvo aprašomas kaip retesnis koronaviruso simptomas. Žmonėms buvo pasakojama, kad šią ligą lengva supainioti su gripu, prasideda kosulys, sloga, kaulų laužymo skausmai – nei vieno iš šių simptomų aš neturėjau. Jaučiau, kad galiu turėti temperatūros, tačiau jos nerodė nei vienas viešbutyje buvęs termometras, kurių prevenciniais tikslais buvo labai daug. Prieš įeinant į viešbutį prie kiekvienų durų, prie lifto, restorano stovėjo temperatūrą nuotoliniu būdu fiksuojantys aparatai, tačiau nei vienas jų temperatūros nerodė. Kodėl kelionėje nesikreipiau į gydytoją ar nepuoliau ieškoti COVID testo? Primenu, tai vyko beveik prieš pusę metų. Šiandien atrodytų, kad kitų ligų nebeliko, žmonės nebeserga gripu ar peršalimo ligomis, iškart įtariame COVID-19. Tada koronavirusas atrodė tokia tolima liga, kad paskutiniu atveju pagalvotum, kad ja sergi. Žvelgiant iš šiandienos perspektyvos, skonio praradimas yra COVID simptomas, tačiau neturint kitų, nuoširdžiai galiu pasakyti, kad tikrai gali susipainioti ir galvoti, kad tu vis tik jauti tą skonį ir tiesiog „įsijauti“. Kelionė truko 7 dienas. Primenu, kad pirmi simptomai pasireiškė po 7 dienų. Paskutinį rytą pasijutau labai prastai, tačiau tą rytą skridome namo. Skridau su kaukėm, pirštinėm. Sėdėjau pirmoje eilėje. Aplink mane sėdėjo mano draugai. Nei vienas iš jų neužsikrėtė Covid-19, tai patvirtina, kad net nežinodama, jog sergu COVID -19, ėmiausi visų įmanomų priemonių, kad užkirsčiau kelią viruso plitimui. Kodėl vos grįžusi nebėgau darytis testo? Visų pirma dėl to, kad tuo metu buvo raginama gydytis namuose, pajutus simptomus izoliuotis ir skambinti šeimos gydytojui. Taip ir padariau. Kad sergu koronavirusu tiek aš, tiek šeimos gydytojas supratome po kelių dienų, kai sveikata komplikavosi ant plaučių. Tokia aukšta temperatūra, kosulio nebuvimas, jokios slogos ar skausmų, nepriminė ligos, apie kurią prieš pusę metų buvo žinoma kur kas mažiau. Atsiradęs dusimas buvo simptomas, kuris leido suprasti, kad tai COVID -19. Kodėl vos grįžusi nebėgau darytis testo? Visų pirma dėl to, kad tuo metu buvo raginama gydytis namuose, pajutus simptomus izoliuotis ir skambinti šeimos gydytojui. Taip ir padariau. Kad sergu koronavirusu tiek aš, tiek šeimos gydytojas supratome po kelių dienų, kai sveikata komplikavosi ant plaučių. Tokia aukšta temperatūra, kosulio nebuvimas, jokios slogos ar skausmų, nepriminė ligos, apie kurią prieš pusę metų buvo žinoma kur kas mažiau. Atsiradęs dusimas buvo simptomas, kuris leido suprasti, kad tai COVID-19. 5 dienas buvo ypatingai prastai, gydytojas liepė kviesti greitąją, bet aš taip bijojau, kad atsidūrus ligoninėje kils toks skandalas, koks kilo dabar, kad nenorėjau net testo darytis. Vis tik testą pasidariau, nes jis buvo būtinas norint sulaukti bet kokios medikų pagalbos. Žinojau, jog ligoninėje atsidursiu tik kritiniu atveju. Gydytojas įtikino, kad tuo metu gali neužtekti laiko sulaukti testo rezultatų. Testo rezultatus gavau 7-tą dieną. Simboliškai tą pačią dieną ir pagerėjo. Nors šiandien po 10 dienų su vis dar teigiamais COVID-19 testo rezultatais žmonės raginami grįžti į darbus, aš izoliavausi dar gerą mėnesį, o gal ir daugiau. Kodėl? Nes supratau, jog apie šį klastingą virusą kol kas žinoma labai mažai ir bijojau, kad jei užkrėsiu bent vieną žmogų ir bent vienas žmogus jausis taip, kaip jaučiausi aš, sau tikrai neatleisiu“, - atviravo moteris instagrame.

NVSC: tai yra labai blogas socialinės atsakomybės nebuvimo pavyzdys

Delfi situaciją tuomet apibūdino ir NVSC darbuotojams, kurie greitai pateikė atsakymą.

„Jeigu jaučiame COVID-19 ligai būdingus simptomus, tai yra labai aiškus indikatorius, kad norėdami apsaugoti aplinkinius, turėtume izoliuotis, antraip – kyla rimta rizika išplatinti ligą. Simptomai gali būti įvairūs, jų gali būti ir daugiau, kaip, pavyzdžiui, temperatūra, uoslės ir skonio netekimas, bendras silpnumas taip pat gali būti ir, pavyzdžiui, tik vienas simptomas – skonio netekimas. Visų organizmai yra skirtingi, todėl ir savijauta, užsikrėtus COVID-19 liga, yra skirtinga. Žmogui atsakomybė gresia tuo atveju, jei jam būtų diagnozuota liga, jis apie tai žinotų ir būtų nesiizoliavęs. Kitu atveju, kai liga nediagnozuota, t. y. nepatvirtinta, esminiu dalyku lieka paties žmogaus sąmoningumas. Išties, sunku suprasti žmogaus elgesį, jei ir jausdamas simptomus, kurie labai aiškiai įvardijami kaip būdingi COVID-19, žmogus lankosi kažkur. Vienareikšmiškai tai yra labai blogas socialinės atsakomybės nebuvimo pavyzdys”, – rašoma NVSC atsiųstame atsakyme.

Kritikos sulaukė ne pirmą kartą

Tai ne pirmas kartas, kada 163 tūkst. sekėjų turinti nuomonės formuotoja sulaukia kritikos dėl savo paskyroje paviešintų galimai neatsakingų video įrašų. Dar prieš Kalėdas instagrame moteris dalijosi, kad, nepaisant galiojančių draudimų, šventes ji planuoja sutikti su šeima. Nors moteris tikino, kad vis dar yra registruota ten, kur gyvena jos tėvai, daugelis sekėjų žino, kad ji įprastai gyvena sostinėje su savo sužadėtiniu ir su tėvais per šventes susitikti negalėjo, nes su kitame mieste gyvenančiais tėvais nėra vienas namų ūkis. Tad tokį moters paviešintą planą ne vienas palaikė tarsi numatytų saugumo reikalavimų apėjimą. Norėdama nuraminti savo įsiaudrinusius sekėjus, influencerė patikino, kad prieš susitinkant su šeima visi jos nariai atliks COVID-19 testus.

„Man Kalėdos ir Kūčios yra visiškai šeimos šventės, tad aš neįsivaizduoju jų be savo tėvų. Tiesiog nusprendėme pasidaryti visi testus ir švęsti kartu“, – savo sekėjams sakė ne vieną karantino reikalavimą pažeidusi mergina, taip galimai rodydama netinkamą pavyzdį net 156 tūkstančiams ją Instagrame sekančių socialinio tinklo vartotojų.

Tiesa, balandį pasidalijusi savo istorija influencerė instagramo istorijose prisipažino, kad ir tai nebuvo tiesa.

„Mano tėvai irgi sirgo. Tik jie užsikrėtė ne nuo manęs. Tėvus aš pamačiau per Kalėdas. Tuo metu jie sirgo. Ir atvažiavau ne švęsti, o slaugyti. Aš buvau prasirgusi ir turėjau antikūnų“, – sekėjams tikino ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)