Protestuojanti liaudis ne vienam sukėlė ir neigiamas asociacijas. Socialiniuose tinkluose penktadienį pasipylė įvairūs įrašai, išreiškiantys ne tik palaikymą susibūrusiems mitinguotojams.

Savo nuomone aktualia tema nuo ryto dalijosi ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Jau iš ryto važiuojant dviračiu į darbą jaučiasi, kad Vilnius šiandien kiek kitoks. Daugiau žmonių, kurie čia senokai nebuvo ir kurie smalsiai dairosi. Yra žmonių, kurių veidai ir žvilgsniai labai pikti.

Į miesto svečius nesikreipsiu šį kartą, bet kreipiuosi į vilniečius – pasistenkime būti atlaidūs, padėkime svečiams pajusti, kad miestas yra puikus ir tai, ką mes visi kuriame čia, Vilniuje, yra nuostabu. Turiu galvoje ne tik gatves, žalumą, namus, bet ir pagarbą, šypsenas, ramybę, džiaugsmą. Ir taip – tvirtybės ir ramybės mūsų pareigūnams! – linkėjo sostinės meras.

Penktadienio įvykiai pro akis neprasprūdo ir publicistui, rašytojui Andriui Užkalniui.

„Su mėnesio dešimtąja, pašalpų ir mitingų diena!“ – socialiniuose tinkluose brūkštelėjo jis ir prabilo eilėmis. Tiesa, šioji kūryba Andriui gimė prieš mėnesį vykusiam mitingui, tačiau, pasak jo, tai puikiai tinka ir dabartiniam žmonių susibūrimui sostinėje papasakoti.

„Atrieda per kamščius
Juodas išblukęs šaranas
Puošia jį vėliava
Lipdukai dulkėti
Ir rūdys.

Kroksai spaudžia tai gazą,
Tai stabdį
Spūstys tam Vilniuj
Jėzau, kiek daug šviesoforų
Kriautuvės dičkės
O, žiūrėk, negras nuvėjo
Kaži, ko toks nesiprausęs?

Varom prie Seimo
Rėšim jiem viską
Lauk jūs vagiai
Neskiepinsit mumi
Šimonyte tu von
Landsbergiukas anūkas
Mes Konstituciją žinom
Google, jei netikit.

Blem, kur statyti
Mašiną čia?
Kiek, trys eurai savaitei?
Valandai? Baikt tik.
Važiuojam iš čia
Akropolis yra ir Senukai.
Oi velnias užgeso šaranas
Baigėsi dujos
Kvieski Albiną su trosu
Jis irgi prie Seimo
Kas per šalis
Durnių laivas
Sąmokslo pelkė.
Tu viską
Pas Dievą
Gali“, – užbaigė žinomas vyras.

Mitingo išvakarėse A. Užkalnis taip pat nevengė ironijos.

„Ką penktadienį? Kafedralkoj, prie Mažvydo submarine, areštinėje? Atviras pasiūlymams“, – rašė jis.

„Facebook“ tinkle pastebimas ir komunikacijos specialisto Aido Puklevičiaus įrašas, kuriame jis dėmesį atkreipė į vieną dalyvį, gavusį progą pasisakyti eteryje.

„Iš visko, ką šiandien spėjau paskaityti apie šiandienos simpoziumą Katedros aikštėje, didžiausią įspūdį paliko biomedicinos mokslų daktaru prisistatęs vyriškis, kuris aiškino, kad viskas, kas rašoma apie pandemiją, yra jerunda, nes jis stovėjęs prie genų inžinerijos ištakų ir tą virusą savomis rankomis čiupinėjęs. Va taip, Didysis Nobelio Laureatų Maršas, ne kitaip“, – nuostabos neslėpė jis.

Susirinkusiųjų reikalavimais stebėjosi ir kitas komunikacijos specialistas – Saugirdas Vaitulionis. Žinomas vyras pastebėjo, kad protestuotojai neretai vartoja vieną ir tą patį žodį – Sorošas.

„Man tik įdomu, jei tų intelektualių veidų, nešinų plakatais, kuriuose parašyta „Sorošui ir Sorošiniams – ne“, paklaustų, kas tas Sorošas? Kaip manot, nors vienas atsakytų?“ – savo tūkstančių sekėjų klausė jis.

„Užkalnio žurnalas“ redaktorė Fausta Marija Leščiauskaitė taip pat neliko abejinga tam, kas vyksta Vilniuje.

„Kai dar kartą įsitikini, kad reikalų turima su idiotais:

„Paklaustas, o ką valdantieji daro blogai, jis atsakė: viską – nuo pradžios iki pabaigos.“ – stebėjosi ji ir pacitavo Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovo Raimondo Grinevičiaus žodžius.

„Galimybių pasas iškeltas Seimo pirmininkei. Tai yra vienintelė situacija šiai minutei, kad nuraminti visas bangas Lietuvoje. Tai yra tai, kas dabar žmonėms aktualiausia, ir kur yra didžiausias pasipiktinimas sukeltas. Kad nuramintum aistras, reikia su tuo galimybių pasu kažką spręst. O toliau jau galima diskutuoti visais likusiais klausimais – nuo partnerystės, Stambulo konvencijos iki dabartinių problemų. Dabartinės problemos – ir migracija, ir Sorošas“, – kalbėjo R. Grinevičius.“

Autorei pro akis neprasprūdo ir vienas mitinge pastebėtas plakatas, kuriame – netinkamai suskiemenuotas žodis.

„Nuo kada zoologijos sodas perkeltas į Vilniaus centrą?“ – drąsiai klausė fotografas Deividas Bendžius.

Televizijos laidų prodiuseris Laimonas Kirkutis į situaciją pažvelgė su humoru.

„Niekada negalvojau, kad kada nors taip parašysiu, bet jau geriau Kaziuko mugė centre negu „šeimų gynėjai“, – socialiniuose tinkluose brūkštelėjo jis.

Lygiai prieš mėnesį mitingas baigėsi riaušėmis

Delfi primena, kad dalies visuomenės pasitikėjimo šiam mitingui galėjo stigti ir dėl niūrios praeities įvykių.

Lygiai prieš mėnesį mokytojos Astros Astrauskaitės organizuotas mitingas peraugo į riaušes.

Seimo įėjimus užblokavusius mitinguotojus nustūmė į įvykio vietą atvykusi riaušių policija.

Prieš protestuotojus riaušių policijos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, piktybiškiausiai nusiteikę protestuotojai buvo išvesti.

Policijos pareigūnai mitingo dalyvius nustūmė nuo Seimo vartų, taip sudarydami galimybę iš Seimo išvykti parlamentarams.

42 įtariamiesiems riaušių prie Seimo byloje pateikti įtarimai dėl dalyvavimo riaušėse, keturi jų dar kaltinami ir riaušių provokavimu.

Būtent dėl tokios patirties 75 metrų atstumas nuo Seimo dar ketvirtadienį buvo aptverta tvora.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (843)