Įrašu apie mitingą ir jo dalyvius atlikėjas pasidalino feisbuke.

„Išmeskit mane iš draugų tie, kas vakar dalyvavote mitinge prie Seimo!“

„Kiekvieną, kas viešai palaiko mitinguojančius iš karto baninu“.

„Jei pamatysiu rėmelį „I am vaccinated" iš karto išmetu iš savo draugų sąrašo“.

Čia jau nesustabdoma upė.

NE!

Jei jūsų artimieji ar draugai vakar dalyvavo mitinge prie Seimo, neišsižadėkite jų, atvirkščiai, paskambinkite ir pasiklauskite kaip jie jaučiasi. Ar viskas tvarkoje. Nuraminkit, kad valstybė nėra nusiteikusi prieš juos. Nes valstybė ir esame mes. Mūsų ryšiai. Mūsų visų nenutrūkstamas pokalbis.

Šitame pokalbyje aš sakau ramiai ir užtikrintai – pasiskiepykite, apsaugokit save nuo sunkių ligos komplikacijų. Netikėkite apsišaukėliais pseudomokslininkais.

Aš sakau, kad tie įstatymų projektai dėl GP tokia apimtimi, kuria buvo pasiūlyti, tikrai nebus priimti. Ir jūsų yra ne 0.16 procento, o žymiai daugiau. Man labai liūdna, kad mūsų nuomonės nesutampa, bet tai tik nedidelė gyvenimo bendroje valstybėje dalis.

Taip pat aš sakau, kad vakar jūsų tarpe buvo visiškų padugnių, nevertų nei lietuvio, nei žmogaus vardo. Kaip jūs jaučiatės, kai šalia stovi menkysta rėkianti, kad visi turime klauptis prieš Lukašenką ir Putiną prašydami jų atleidimo? Kodėl jūsų pyktis skrieja į pareigūnus, o ne į šituos išgamas?

Nuomonių laisvė nepriklausomoje Lietuvoje gali baigtis tik vienu atveju – kai nuomonė siūlo sugriauti pačią valstybę ir atsisakyti nepriklausomybės.

Šiuo metu Lukašenka vykdo karo veiksmus prie mūsų šalį. Tai kaip niekad aiškiai pasimatė vakar sugretinus Rudininkus ir Seimo aikštę. Jūsų tarpe yra tėvynės išdavikų, šlovinančių Putiną ir Lukašenką, ir skatinančiu griebtis smurto. Vykit juos lauk iš savo būrio. Užčiaupkit jiems burnas ir neleiskit stovėti, būti, kvėpuoti šalia. Aš tikiu, kad didžioji dalis jūsų yra šviesūs ir savo nuomonę turintys garbingi LIETUVOS piliečiai“, – mintis apie įvykius Lietuvoje feisbuke dėstė Stano.

Apie riaušėmis virtusį mitingą pasisakė ir daugiau žinomų žmonių.

TV laidų prodiuseris Laimonas Kirkutis rašė: „Labai džiaugiuosi, didžiuojuosi ir noriu padėkoti LT policijai už puikų ir profesionalų darbą. Būtent jie, o ne prie Seimo vykusios riaušės, tapo tikrosios demokratijos pavyzdžiu. Agresijos ir neapykantos pagalba brukami saujelės žmonių įsitikinimai niekuomet neturi nugalėti.“

Žinomas komunikacijos specialistas Andrius Baranauskas taip pat išdėstė savo pastebėjimus: „O atkreipėte dėmesį, kad kolektyvas šitoje šalyje gana dažnai reikalauja tvirtos rankos?

Sako, kad nereik čia mums jūsų visokių europų, kad neišsigalvokit tų žmogaus teisių.

Kad ir kaimynai Rytuose geriau tvarkosi, ir apskritai ten tvarka. Kad būtų gerai, jei ir pas mus čia tvarka būtų.

Kad ta pernelyg didelė demokratija yra nieko labai gero, nes pažiūrėkit į Europą su su visais tais gėjais.

Griūva senolė Europėlė, pasimetė vertybėse, rieda į pražūtį, sako jie.

Nu OK, linkteli galva tada Vyriausybė. Va jums biškį griežtos tvarkos.

Ne geležiniu kumščiu kaip Rytuose, už gerklės – ar dar už kažko. Ne, tik bišk griežto veido ir tvirtos retorikos, ir truputį mažiau laisvių, jei jau bėgioji po miestą per pandemiją nesiskiepijęs.

Ir tada tas pats kolektyvas staiga nustemba.

Kaip čia, sako? O kas čia per prievarta? Kas per geležinis kumštis? Kur žmogaus teisės, ir laisvės, ir apskritai teisybė?

Kai laisvės gėjams ar dar kam – tada jiems netinka, tada reikia tvirtos rankos.

Kai tvirta ranka jiems patiems – tada staiga vėl blogai.

Greit bėga prie Seimo, rėkauja antivalstybinius šūkius, veža kartuves.

Paskui, žiūrėk, akmenis iš grindinio lupa – ir vėl nustemba, kai mainais gauna į snukį.

Nes taip jau vyksta, kad jei nori teisių ir laisvių – tai jos turi būti visiems.

Jei nori tvirtos rankos – tai ir ji būna visiems.

Ir dabar stebėkite viešąją erdvę – visi, kas prisidėjo prie protestų, sakys, kad iš tikrųjų tai čia valdžia kalta.

Kad tai ji savo sprendimais privedė vargdienius prie nevilties, ir šie išėjo protestuoti.

Kad reikėjo išeiti ir kalbėtis su minia, kad dar kažką.

Kad ne tie, kas organizavo ir mėtė akmenis, turi prisiimti atsakomybę, o tie, kas įvedinėjo tvarką.
Bet realybė yra paprasta. Daug žmonių tiesiog nemato toliau savo nosies ir nesupranta, kad tiek laisvė, tiek atsakomybė būna visiems.

O kiti jais naudojasi – ir renkasi politinį kapitalą tuo metu, kai žmonės miršta ligoninėse, nes buvo įtikinti nesiskiepyti.

Ir tuo metu, kai kaimyninės šalies režimas organizuoja prieš mus hibridinį karą.

Tai va tokiais atvejais visai sveika yra parodyti tą geležinį kumštį ir duot į snukį.

Padaryt taip, kaip padarė JAV po Baltųjų rūmų šturmo – nuosekliai, neskubėdami, vieną po kito išgaudė šturmuotojus ir apdovanojo poilsiu valstybės sąskaita keleriems metams.

Tada ir suvokimas, kad laisvės būt gerai visiems, o ne tik keliems išrinktiesiems, ateis.

Ir tvarkos reikalavimą papildys supratimas, kad tos tvarkos reikia laikytis ir patiems.“

Buvusi TV laidų vedėja Eglė Skrolytė apie mitingą kalbėjo eilėmis.

„Visi turi teisę į savo nuomonę.
Ir primenu, vėl gi - sau, kad tikiu tuo.
Tikiu tuo net ir tada, kai žiūriu pro langą į apsiskarmalavusius kartuvėmis ir triukšmingus berasčius protestuotojus.
Norisi išvažiuot prie ežero. Skubiai. Tai dienai.“

Mitingo metu sužalota per 10 pareigūnų

Delfi primena, kad 26 protestuotojai buvo sulaikyti atliekant ikiteisminį tyrimą dėl riaušių. Policijos duomenimis, asmenys tyčia pažeidė viešąją tvarką, žalojo pareigūnus.

„Turiu pasakyti, kad nukentėjo šiam momentui apie 10 policijos pareigūnų, VST pareigūnai“, – pridūrė jis.

Tačiau, pasak S. Gago, šie skaičiai gali būti didesni, nes kai kurie pareigūnai į medikus kreipėsi paryčiais, baigę tarnybą. Viešojo saugumo tarnybos vadas Ričardas Pocius Delfi rytą patikslino, kad į ligoninę paguldyti trys pareigūnai: vienas kontūzytas sprogimo, antram sprogstamasis paketas sulaužė kojas, trečiam kojos sulaužytos akmenimis.

Po riaušių policija saugo Seimo prieigas, Vyriausybė aptverta metaline tvorele

Po vėlų antradienio vakarą kilusių riaušių prie Seimo policijos pareigūnai trečiadienio rytą tebesaugojo parlamento prieigas. Pastatas atitvertas maždaug 75 metrų perimetru „Stop“ juosta. Automobilius, sukančius į A. Tumėno gatvę, kuri antradienio vakarą buvo užblokuota, pareigūnai stabdo ir klausia, kokiu tikslu vykstama.

Trečiadienio rytą užtvertas ir priėjimas prie Vyriausybės rūmų Vilniuje. Ji aptverta metaline tvorele ir „Stop“ juosta. Čia taip pat budi policijos ekipažai. Trečiadienį Vyriausybė ketina spręsti dėl naujų ribojimų imuniteto nuo COVID-19 neturintiems asmenims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (364)