„Baimė yra natūralu. Žmonės bijo to, kas jiems nežinoma, naujovių. Per tvorą visada bus sunku bendrauti. Aš buvau už tvoros ir bijojau. Žmonės bijo buvimo abiejose tvoros pusėse. Aš esu pabėgėlė, kuri tapo Lietuvos piliete. Mums reikia dialogo, mums reikia sprendimo ir turime daryti tai vieningai“, – sakė prieš daugiau nei metus Lietuvos piliete tapusi Eskedar.

„Delfi“ ji papasakojo, kaip buvo sutikta proteste dalyvavusių žmonių.

„Nė vienas žmogus neengė manęs ir nepažėrė negatyvių epitetų. Gyventojai sutiko mane su smalsumu, mes normaliai pasikalbėjome, sulaukiau daug klausimų. Man pasirodė, kad tai tiesiog yra žmonės, kuriems daug kas šioje situacijoje neaišku ir jiems būtini atsakymai“, – „Delfi“ sakė E. Maštavičienė.

Miestelio gyventojams iš karto pasiteiravus, kokiu tikslu ji atvykusi, Eskedar paaiškino pastebėjusi skelbimą, kad į koncertą Dieveniškėse yra kviečiami visi Lietuvos piliečiai. Moteris sako, kad jos tikslas buvo parodyti, kad ir migrantai gali tapti dorais piliečiais.

„Manęs paklausė, ar aš esu Lietuvos pilietė. Taip, aš turiu pilietybę. Viena lietuvė moteris su manimi kalbėjosi, norėdama išsiaiškinti, ar sudėtinga man buvo gauti pilietybę, kadangi jos vyras, šalyje gyvenantis 50 metų, iki šiol nėra pripažintas kaip Lietuvos pilietis.

Aš atsakiau, kad negavau jos taip lengvai. Man reikėjo išlaikyti konstitucijos, lietuvių kalbos egzaminus, turėjau įrodyti, kad pati save išsilaikau, turiu darbą. Išaiškėjo, kad Lietuvoje yra per 4000 žmonių, kurie neturi pilietybės. Ir nesvarbu, kad dauguma yra gimę, augę Lietuvoje, Seimas ilgus metus svarsto, ar suteikti jiems piliečio statusą.

Jie galvoja, kad migrantams yra lengviau. Tačiau aš paaiškinau, kad žinau šitą situaciją. Jungtinių tautų pabėgėlių agentūra dirba kartu su Seimu dirba, kad ši situacija pasikeistų.

Daug žmonių sakė manantys, kad galbūt aš į Lietuvą atvykau legaliai. Aš paaiškinau, kad į Europą patekau nelegaliai ir man buvo taikomas ekonominio migranto epitetas, esą į Lietuvą atvykau tik dėl pašalpos ir panašiai. Praėjau tikrai daug. Tad paaiškinau, kad tarp tų žmonių irgi gali būti tokių, kaip aš, po kažkiek metų galbūt irgi galinčių tapti dorais Lietuvos piliečiais.

Mano važiavimas ten man davė vilties, kad vis dar galima kalbėtis ir ištaisyti tą pirminę komunikacijos klaidą, kuri buvo padaryta ministerijos“, – „Delfi“ sakė Eskedar.

2018 m. gruodį Eskedar laidoje „Valanda su Rūta“ papasakojo apie pabėgimą iš savo šalies. Tuomet ji bėgo ne viena, o po širdimi turėdama naują gyvybę.

„Plaukiau mažyčiu laiveliu iš Libijos į Maltą kartu su dar 26-iais žmonėmis, jūra buvo labai nerami, smarkiai bangavo. Laivelis ėmė skilinėti, supratau, kad gali neatlaikyti. Meldžiausi ir žinojau, kad Dievas man padės. Buvau tikra, kad Dievas nebūtų atsiuntęs man vaiko, kuriam nelemta gimti", – pasakojo Eskedar.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)