Savo siūlomu meniu migrantams M. Šalčiūtė pasidalijo feisbuke.

„Žiūriu žinias ir rodo reportažą apie pabėgėlių maisto davinius. Na, ir institucijos skiria po 6 eurus per dieną pavalgyti vienam žmogui.

O ten kažkokie asmenys iš savivaldybių verkia (kurie gauna tuos pinigus), kad jiems čia per mažai pinigų ir neišeis nieko normaliai nupirkti pavalgyti pabėgėliams.

Gal juos reikia pamokyti, kaip gyvent?! Kas ten dirba pas mus, aš nesuprantu, kad nesugeba žmonių pamaitinti?

Pusryčiai – varškė su džemu (60 ct, plius džemas 20 ct, nes kokį šaukštą dėsi).

Pietūs – vištienos krūtinėlė su ryžiais (250 g vištos – 1 euras, tas 1 ryžių pakelis 15 ct)

Vakarienė – kiaulienos nugarinė su ryžiais / grikiais (250 g – 1 euras, grikių pakelis – 25 ct)

Reziumė – 3,20 euro. Tai lieka ir daržovėms, ir ant ko viską iškept / virt (druska / aliejus), ir padažams.

Ir dar liktų pinigų pasamdyti darbuotojus, kurie visa tai pagamintų.

Aš tik dabar šiaip primečiau, kaip būtų galima pamaitinti, nes tikrai galima paįvairinti meniu gi.

Aš va taip dažniausiai valgau (tik gal mažesnėm normom, nes čia jau vyriškos proporcijos, be to, pusryčių nevalgau, nes nėra apetito ryte).

Ai dar, kai dabar jau treti metai nebevalgau mėsos, tai avinžirnius vietoje mėsos deduosi ar daug daržovių (ir pan.). Bet čia jau tik detalės.

Truputį papildau, nes komentaruose sako, o kaip „vienkartiniai indai ir virėjai?" Galvojau žmonės patys paskaičiuos, kad užtenka tų pinigų. Lieka 2,80 eurai nuo žmogaus, atmeskim 1,30 eurą daržovėm ir pan. O 1,5 euro tiems kitiems dalykams. Nes minėjo, kad vienoje stovykloje apie 200 žmonių reikia pamaitinti. Tai 600 eurų lieka 1 dienai! Tai išeitų ir vienkartiniams indams, ir darbuotojams, kurie gamintų tą maistą vietoje, jų virtuvėse. Ar ne? Nu nežinau. Galim tiesiog diplomatiškai diskutuot“, – pokalbiui ir diskusijoms soc. tinkle kvietė M. Šalčiūtė.

Kiek anksčiau Delfi skelbė, kad tenka derintis ir prie migrantų skonių – ne visi valgo jiems duotą maistą. Tą patvirtina ir patys neteisėti migrantai.

„Aš nevalgau jūsų maisto, atsiprašau“, – sakė atvykėlis iš Eritrėjos.

Vis dėlto, Lazdijų rajono merės A. Miškinienės teigimu, su laiku maistą gaminančios virėjos prisitaikė prie išrankesnių migrantų ir dabar situacija jau geresnė.

„Iššūkių dėl maitinimo ir raciono tikrai yra daug. Netinka daug kas, tačiau per tris savaites ir tos moterys, kurios gamina maistą, ir tie, kurie valgo, jau identifikavo tam tikrus skoninius poreikius ir šiuo metu situacija gerėja. Pažymėtina tai, kad prisideda ir „Maisto bankas“, – pasakojo merė.

Jos pasakojimu, dažniausiai atvykėliai valgo paukštieną, makaronus, fermentinį sūrį, pieno produktus. Už nustatytą 5,85 EUR parai vienam migrantui sumą maitinimo tiekėjų, pasak A. Miškinienės, tiesiog neatsiranda.

„14 eurų su transportavimu, indais, maistu tris kartus per dieną yra mažiausia kaina, už kurią galėjome nupirkti. Artimiausiu metu organizuosime pakartotinį pirkimą, nes baigiasi dabartinė sutartis. Jei pavyks nupirkti pigiau, nuoširdžiai džiaugsimės“, – teigė Lazdijų rajono merė.

„Kol kas išgirdome, kad bus padengtos visos išlaidos, kurias patyrė savivaldybės. Be abejo, proto ribose. Kaip paminėjo finansų ministrė, išlaidos, kurios patirtos nuo liepos 2 dienos iki liepos 12 dienos, kai buvo patvirtinta detalesnis išlaidų sąrašas, (…) bus kompensuotos. Be abejo, pagrindžiančius dokumentus reikės pridėti, juos pridėsime“, – dėstė A. Miškinienė.

Tuo metu ministrė ragina migrantus maitinti kuo pigiau, bet ne dėl taupumo.

„Turime susitarti, kad Lukašenkos kelionių pakete nėra įskaičiuoto perteklinio komforto ar vaizdo į vandenyną. Turime užtikrinti minimalius standartus“, – teigė finansų ministrė. Varėnos rajone maisto ir drabužių migrantams atveža ir vietiniai. „Kaip matau, normalūs tie ryšiai – jie paremia, nuperka ledų, atneša drabužių“, – LNK sakė miestelio seniūnė Genė Ramaškienė.