Kauno valstybinėje filharmonijoje su velioniu buvo galima atsisveikinti nuo sekmadienio. Pirmadienį maestro buvo išlydėtas į paskutinę kelionę.

Šalia urnos, su P. Bingelio pelenais, salėje buvo išdėstyti garbingi apdovanojimai, o skaidrėse susirinkusieji garsų kaunietį galėjo atsiminti įvairiose nuotraukose.

Su ypatingu žmogumi atsisveikinti atvyko ir Kultūros ministras Simonas Kairys.

„Sudiev, Maestro!

Petras Bingelis visuomet išsiskyrė savo tvirta, oria laikysena ne tik stovėdamas scenoje su batuta, bet ir kasdieniuose vertybiniuose, moraliniuose pasirinkimuose.

Mums labai jūsų trūks, bet esame dėkingi, kad paliekate mus ne vienus – paliekate mums ir didžiulį muzikinį palikimą. Mes tikrai jį branginsime ir puoselėsime. Ačiū“, – jautriai dėkojo ministras.

Amžinojo poilsio P. Bingelis atgulė pirmadienį, liepos 5 dieną, savo gimtojo Mardasavo kaimo, esančio Varėnos rajone, kapinėse.

Kaip „Delfi“ praėjusiais metais patvirtino Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta, maestro sirgo koronavirusu.

Anot jo, garsaus muziko atvejis buvo sudėtingas – susidėjo ir plaučių uždegimas, ir kitos komplikacijos. Susisiekęs su velionio šeima, J. Krėpšta žiniasklaidai perdavė ir informaciją apie planuojamas laidotuves.

„Kadangi abu maestro sūnūs yra užsienyje, šeima nusprendė kūną kremuoti, o atsisveikinimą surengti jo tėviškėje, Dzūkijoje, pavasarį, kai bus aprimusi visa situacija. Vis dėlto tai buvo didis žmogus. Lietuvoje turime tik tris tokio lygio muzikus. Tai Saulius Sondeckis, įkūręs Lietuvos kamerinį ansamblį ir išvedęs į pasaulį mūsų muzikinę kultūrą, nacionalinio simfoninio orkestro vadovas Juozas Domarkas ir Petras Bingelis, sukūręs ir į pasaulį išvedęs Kauno chorą bei mūsų chorinę kultūrą reprezentavęs aukščiausiu lygiu. Aš kalbu ne apie europinį, o apie pasaulinį lygį: ir Egiptas, ir Čilė, ir Argentina, patys geriausi pasaulio festivaliai ir didžiausios salės“, – tuomet „Delfi“ komentavo J. Krėpšta.

Petras Bingelis

P. Bingelis gimė 1943 metais Mardasavo kaime, dabartiniame Varėnos rajone.

1969 metais jis baigė Lietuvos konservatoriją, vėliau stažavosi Felixo Mendelssohno‑Bartholdy aukštojoje muzikos mokykloje Leipcige.

Nuo 1969 metų P. Bingelis – Kauno valstybinio choro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas, nuo 1980 metų dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Jis dirigavo eilę metų dirigavo Lietuvos dainų ir kitose šventėse, buvo Pasaulio lietuvių dainų švenčių vyriausiasis dirigentas ir meno vadovas, nuo 1996 metų – Pažaislio muzikos festivalio meno vadovas.

Dirigentas kartu su choru gastroliavo Afrikos, Azijos, Europos ir Pietų Amerikos šalyse.

P. Bingelis apdovanotas Lietuvos nacionaline premija, Gedimino ordino Karininko kryžiumi, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi, šiemet jam įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)