„Mano pasirinkimas nebuvo pagrįstas tuo, kad galėčiau užsidirbti krūvą pinigų arba tuo, jog turiu išskirtinį talentą. Tiesiog vidumi jaučiau, kad tai teisingas pasirinkimas. Ir pasitikėjau savo jausmais“, – pranešime spaudai dalinasi savo emocijomis Arvydas.

Sugriuvę planai

„Viskas prasidėjo, kai pirmą kartą išgirdau apie COVID-19 pandemiją. Tada dar nežinojau, kad tai visiškai pakeis mano gyvenimą. Kaip ir dauguma žmonių pagalvojau, kad pandemija greitai praeis ir įprastas gyvenimas sugrįš“, – prisimena Arvydas.

„Įsivaizduokite, kad jūsų gyvenimas subyrėjo. Jūs nežinote, kaip užsidirbti ir kur judėti toliau. Visa mūsų šeima atsidūrė šitoje situacijoje. Esu įsitikinęs, kad dėl pandemijos tokius sukrėtimus išgyveno daugelis,“ – sako magas.

Prieš karantiną „DiArchy“ veikla buvo suplanuota metams į priekį. Tačiau visi planai sugriuvo per keletą dienų, kaip burtų lazdelės mostu sustojo laikas ir viskas sustingo.

Sudėtinga operacija

Pandemija, bedarbystė, nežinomybė. Kai susiduri su tokia realybe, galvoje kirba klausimas: ką daryti? Negana to, dar prasidėjo ir problemos su sveikata.

„Pastaruoju metu jaučiau stuburo skausmus kaklo srityje. Atsikėlęs vieną rytą, vos įstengiau pakelti galvą. Paskui skausmas aprimo, tačiau pradėjo tirpti rankos,“ – prisimena A. Gaičiūnas.

Magnetinio rezonanso tyrimas parodė kaklinės stuburo dalies tarpslankstelinio disko išvaržą, kurią buvo patarta operuoti.

„Atvykęs į kliniką, skaičiavau valandas, minutes iki operacijos, norėjau išsilaisvinti nuo skausmo ir pajausti savo rankas“, – prisimena pavojingų eksperimentų pasėkmes išgyvenęs Magijos teatro įkūrėjas.

Meno transformacija

„Magijoje yra tokia sąvoka, kaip transformacija – kai vienas daiktas pavirsta kitu. Magai šią techniką naudoja tada, kai vienas žmogus dingsta, o atsiranda kitas. Kai buvo juoda, tapo balta, buvo tuščia ir štai iš skrybelės atsirado triušis,“ – pasakoja Arvydas.

Jo nuomone, tapymo procesas – tai iliuzija, kuri padeda atitrūkti nuo realybės, bet tuo pačiu ir padeda geriau ją suvokti. Dabar artistą užburia procesas, kai balta drobė virsta spalvotu pasauliu.

„Vieną dieną atsiribojau nuo visko, kas vyksta aplinkui. Ir žinote, kas nuostabiausia? Pagaliau pajaučiau, ko iš tikrųjų noriu. Taip nutariau magiją perkelti į paveikslus,“ – apie naujai atrastą veiklą kalba A. Gaičiūnas.

„Pasirinkau slapyvardį Retne. Jeigu tą žodį skaitysi iš galo, jis skambės kaip „Enter“. Įėjimas, kaip žiurovams padovanotas pakvietimas į artisto sukurtą atmosferą.

Dirba kaip išprotėjęs

„Išsinuomavau studiją ir pradėjau dirbti kaip išprotėjęs. Tapiau didelio formato kūrinius – dažų sluoksniai kartais džiūsta keletą dienų, kurias tenka išlaukti, o tada tęsiu darbą. Ir, atrodo, praėjo ne mažiau, nei dešimt tūkstančių valandų, kol išmokau atlikti savo darbą taip greitai, kiek tik leidžia fizikos dėsniai,“ – pasakojo žinomas vyras.

„Labai malonu, kai žmonės, įsigiję mano paveikslus, atsiunčia nuotraukas, parodydami, kaip paveikslai įsikomponavo jų interjeruose. Neseniai gavau nuotrauką iš Ciūricho. Paaiškėjo, kad Retne paveikslas atsidūrė mediko darbo kabinete ant sienos. Taip pat sužinojau, kad vienas verslininkas iš Austrijos iškart nupirko daugiau nei dešimt mano paveikslų, kuriuos iškabino savo didžiuliame name. Tik nepagalvokit, kad sėdžiu ant aukso kalno. Kad judėčiau į priekį, reikia daug investuoti,“ – tvirtina Arvydas.

Praėjusiais metais artistas jau surengė keletą personalinių parodų. Taip pat baigė meno kursus viename žinomiausių pasaulyje meno muziejų MOMA Niujorke, gavo baigimo sertifikatus. Taip pat jam pavyko sudalyvauti tarptautiniuose meno projektuose Nyderlanduose bei Belgijoje.

„Maždaug prieš mėnesį gavau laišką prancūzų kalba. Žiūrėjau ir nieko nesupratau, tada išvažiavau iš namų, nes skubėjau į studiją. Šį laišką pamatė mano devyniolikmetis sūnus Arvydas, išvertė į lietuvių kalbą. Paskambina man ir sako: Tėveli, tave kviečia į Luvrą! Pagalvojau, kad jis juokauja, ir atsakiau, kad gerai, jog tau linksma, bet aš dirbu. Po kelių akimirkų gavau išverstą tekstą. Tai buvo oficialus kvietimas į „Carrousel du Louvre“ meno mugę, kur Retne paveikslams skirta vieta. Iš karto nusipirkau bilietus Vilnius – Paryžius, ir įsiminiau adresą: Palais Royal–Musée du Louvre“, – pasiekimais džiaugiasi A. Gaičiūnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)