Žinomai influencerei, kuri nuosprendžio klausėsi dalyvaudama posėdyje nuotoliniu būdu, nuspręsta skirti 400 eurų baudą.

„Išnagrinėta administracinio nusižengimo byla, kurioje Monika Šalčiūtė, traukiama administracinėn atsakomybėn pagal Lietuvos administracinių nusižengimų kodekso 505 straipsnio pirmąją dalį. Teismas, išnagrinėjęs administracinio nusižengimo bylą, išklausęs administracinėn atsakomybėn traukiamą Moniką Šalčiūtę, išklausęs mokesčių inspekcijos atstovą, byloje įvertinęs visą rašytinę medžiagą, t.y., ir mokesčių inspekcijos atstovo susirašinėjimą, ir Monikos Šalčiūtės atsakymus mokesčių inspekcijai, teismui visapusiškai įvertinus bylos medžiagą, nutarė Moniką Šalčiūtę pripažinti kalta padarius administracinį nusižengimą ir paskirti jai 400 eurų baudą“, – kalbėjo Vilniaus apylinkės teismo teisėja Viktorija Šelnienė.

M. Šalčiūtė administracinėn atsakomybėn patraukta už tai, kad nevykdė mokesčių administratoriaus nurodymų – nereagavo į mokesčių inspekcijos siųstus nurodymus spalio ir lapkričio mėnesiais.

Teismas taip pat atmetė Monikos Šalčiūtės teiginius, kad buvo sulaukta nepakankamai informacijos apie tai, kokią informaciją ji turėtų pateikti.

„Kaip matyti iš byloje pateiktų elektroninių susirašinėjimų, mokesčių inspekcijos pareigūnė du mėnesius rašė elektroninius laiškus, į kuriuos Monika Šalčiūtė iš pradžių atsakinėjo, o paskui reagavimas į šiuos laiškus nutrūko. Būtent tie dokumentai, kuriuos buvo prašoma pateikti, pateikti nebuvo. Teismo vertinimu atvirkščiai, komunikacija buvo ne nepakankama, o labai intensyvi“, – kalbėjo teisėja.

Taip pat subjektyviu pasisakymu nuspręsta įvardyti ir M. Šalčiūtės prieš mėnesį vykusiame teisme pateiktą pasiteisinimą esą buvo nepakankamai akcentuota šio proceso svarba.

„Teismo vertinimu, kiekvienas asmuo privalo reaguoti į institucijų pranešimus, skaityti tai, kas yra parašyta juoda ant balto. Šiuo konkrečiu atveju buvo iš tikrųjų aiškiai nurodyta, ko tikisi mokesčių inspekcija. Savaime suprantama, kad mokesčių inspekcijos prašymai yra susiję su konkrečia sritimi. Šiuo atveju, būtent su apskaitos tvarkymu, su vykdomos veiklos apskaita.

Suprantama, kad mokesčių mokėtojui gali būti neaišku ar ne visi reikalavimai suprasti, bet tokiu atveju yra asmenų, kurie teikia atitinkamas konsultacijas. Pirmiausia, konsultacijas teikia pati mokesčių inspekcija, o galų gale galima kreiptis į finansų konsultantus, kurių tiesioginė veikla ir yra padėti susigaudyti asmenims teisiniuose ir finansiniuose labirintuose“, – kalbėjo teisėja.

Išklausiusi nuosprendį, M. Šalčiūtė jokių klausimų nepateikė ir teigė, kad jai visi teiginiai buvo suprantami.

Nepasirodė dviejuose posėdžiuose

Valstybinei mokesčių inspekcijai nepateikusi reikiamų duomenų, o paskui nepasirodžiusi dviejuose teismo posėdžiuose, influencerė pirmą kartą į nagrinėjimą atvyko birželio 1-ąją.

Kiek anksčiau Vilniaus apylinkės teismo Komunikacijos skyriaus atstovė „Delfi“ teigė, kad gegužės 11 dieną turėjęs vykti posėdis buvo antrą kartą atidėtas.

„Prisijungė tik VMI atstovas, Monika Šalčiūtė nuotoliniame posėdyje nepasirodė. Posėdį nuspręsta atidėti iki birželio 1 dienos, 13 valandos. Taip pat buvo nutarta į kitą posėdį M. Šalčiūtę atvesdinti”, – sakė atstovė.

Pasak jos, su Monika susisiekti teismui tuomet nepavyko.

„Dokumentai grįžo neįteikti, o į skambučius Monika Šalčiūtė neatsiliepia“, – „Delfi“ tvirtino Vilniaus apylinkės teismo atstovė.

Dar ankstesnis posėdis turėjo įvykti kovo 29-ąją, tačiau M. Šalčiūtė paprašė jį atidėti. Teismas tokį jos prašymą gavo elektroniniu paštu.

Ji nepasirodė ir kovo 2-ąją vykusiame posėdyje, kuris transliuotas nuotoliniu virtualiu būdu per „Zoom“ platformą. Tuomet teismas minimą bylą pasirinko atidėti, kadangi buvo manoma, jog administracinėn atsakomybėn patraukta socialinių tinklų garsenybė nė nežinojo apie posėdį.

Šaukimai į teismą M. Šalčiūtei buvo išsiųsti, tačiau nebuvo aišku, ar ji juos gavo, matė ir perskaitė. Iš viso per gana trumpą laiką buvo pateikti du pranešimai, tačiau teismas nebuvo įsitikinęs, kad minimi dokumentai M. Šalčiūtę pasiekė, mat į nė vieną iš jų moteris neatrašė.

Minima byla M. Šalčiūtei buvo iškelta pagal LR ANK 505 str. 1 d. t.y. Kliudymas įstatymų įgaliotiems pareigūnams įgyvendinti jiems suteiktas teises ar atlikti pavestas pareigas, jų teisėtų reikalavimų ar nurodymų ir kolegialių institucijų ar valstybės pareigūnų sprendimų nevykdymas.

Po pirmojo posėdžio teismo atstovė Delfi sukonkretizavo, kad byla M. Šalčiūtei iškelta už tai, jog ji VMI nepateikė prašomų dokumentų už 2017, 2018 ir 2019 metus. Kitaip tariant – asmuo nevykdė nurodymų. Toks nusižengimas fiziniams asmenims gali užtraukti baudą nuo 80 iki 780 eurų.

Administracinėn atsakomybėn patraukta socialinių tinklų garsenybė teisme buvo laukiama dėl to, nes buvo norima ją apklausti, taip konkrečiau įsigilinant į situaciją, kad būtų nustatyta aiškesnė minimo nusižengimo sudėtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)