G. Gineikaitė nemalonią patirtį aprašė socialiniame tinkle.

„Ar tikrai kažkas turi smarkiai susižeisti/žūti tam, kad būtų atkreiptas dėmesys? Ar tikrai negalima pasimokyti iš vos neįvykusių nelaimių ir nelaukti kol tokia išties įvyks? Savaitgalio kelionė į Druskininkus, mūsų šeimai vos netapo košmaru. Šeštadienio vakarą atvykę į „Snowkart druskininkai" ant pėsčiųjų tako laukėme savo eilės pasivažinėti, kol mano sesės Ievos Gineikaitės ir mano vienerių metų sūnėno nepartrenkė pro aptvarus visu greičiu skriejęs kartingas.

Tuo metu ėjau link jų ir jaučiau kaip pro akis prabėga visas gyvenimas matant mūsų mažąjį skriejant į priekį ir atsidūrusi tarp išvartytos „tvoros” bei padangų... Žodį „tvora” parašiau tarp kabučių, nes tos vielos tikrai neatitiko savo reikšmės. Esmė tame, kad buvome per 15 cm nuo dar vieno košmaro mūsų šeimoje, nes būtent tokiu atstumu po smūgio kartingas sustojo ir vaikas atsidūrė šalia jo, o ne po juo“, – užsimindama apie tragišką brolio netektį pasakojo G. Gineikaitė.

Žinoma moteris tęsė pasakojimą vardydama įvykį dar nemalonesniu pavertusias priežastis. „Žinau, kad būna visokių spragų, ten kur jų neturėtų būti (pvz. kartingų parko saugumo užtikrinime). Tarkime, kad viskas gerai dėl to. Jei nenori spragų - realiai negali kelti kojos iš namų.

Bet dabar apie tai, kaip atsakingi asmenys turėtų elgtis po tokio įvykio. Arba... kaip neturėtų:

  • Dar neatvažiavus policijai ir greitajai neturėtų sutvarkyti įvykio vietos ir toliau leisti žmonėms važinėtis, nes gi biznis nestoja;
  • Kartingų parko savininkas kalbant telefonu neturėtų įrodinėti, kad „viskas gerai su tom apsaugom“. Jau neminint apie mandrą toną. Pati girdėjau, todėl atsakau už savo žodžius.
  • Žmonės, kas su jumis negerai? Vaikas vos nežuvo! Aplinkui buvo pilna liudininkų, kurie matydami vaizdą nedelsiant kvietė greitąją!

Kaip jūs sekančią dieną galite dirbti lyg niekur nieko? Prieš išvažiuojant atgal į Kauną, pravažiavome kartodromą, kuriame zujo mašinėlės. „Apsaugos“ tos pačios. Paskambinus, ar galima atvykti pavažinėti, atsakė: „Taip, žinoma“. Pamaniau, galbūt po vakar tikrina trasas dėl to veiksmas vyksta, bet pasirodo ne – ten buvo turistai. Paklausus apie praėjusios dienos įvykį ir papildomas saugumo priemones, atsakė: „Padarėme įvažiavimą kitoje pusėje, o su apsaugom viskas gerai, jos veikia". Dar kartą perklausiau, nes galvojau, kad man pasigirdo.

P.s. Įvykis nutiko būtent prie įvažiavimo - tą supratau... Bet kodėl jo pakeitimo vieta turi kažką keisti? Blogi atitvarai sudėti per visą trasą, o ne tik tokioje vietoje. Bet kur kitur gali įvykti taip pat. Galima paklausti kodėl „Snow Arena Druskininkai“ ir Lietuvos policija nesureagavo į šią nelaimę? Nes buvo per mažai kraujo? Ar yra įprasta, kad žmonės tokiose situacijose tiesiog nekiša pirštų į Š ir tyliai džiaugiasi, kad nereikės organizuoti laidotuvių? Nebesvarbu ir tas atsiprašymas, oficialus ar ne (savininkas puikiai žinojo kaip mus rasti), bet kodėl tas kartodromas vis dar veikia? Jokių išvadų/pakitimų jie nepadarę ir toliau vykdo veiklą! Kartingais kiekvieną dieną važinėja to nemokantys daryti asmenys (man pačiai būtų buvęs pirmas kartas) ir lengvai gali dar kartą sumaišyti stabdžio pedalą su gazu ir išlėkti pro visus jūsų labai apsaugančius užtvarus.

Gi toje vietoje gali stovėti kita mama su savo mažyliu... Jeigu kam kiltų klausimų ko mes tikėjomės, tai paprasto atsiprašymo, pasiteiravimo kaip vaiko būklė, bei patikinimo, kad peržiūrės visas saugumo įrangas ir užkirs kelią bet kokiai panašiai nelaimei.

Pabaigai. Šioje istorijoje netinka sakiniai „tie vaikai visur laksto, nieko nematė“, nes mano sesuo nestovėjo nei ant važiuojamos dalies, nei prie tvoros. Jie buvo keli metrai nuo trasos apsauginiu tvorų. Nuoširdžiai, kai mačiau tą vaizdą galvojau, kad viskas, nes tokio smūgio suaugęs žmogus gali neatlaikyti. Davidui bei Ievai baigėsi tik keliais nubrozdinimais... Ačiū kažkam iš viršaus“, – savo istorija dalijosi G. Gineikaitė.

Gabrielė „Delfi“ patvirtino, kad iš karto po nelaimės vaikus apžiūrėjo chirurgas – fiziškai jiems viskas gerai. Tačiau dabar tenka stebėti tiek jos sesers, tiek mažamečio sūnėno emocinę būklę. Pasak moters, dėl patirto didžiulio išgąsčio, sutriko berniuko miego ritmas.

Kartodromo įkūrėjas atsiprašė

„Delfi“ kreipėsi į kartodromo savininką Liudą Vaisietą.

„Mes apgailestaujame dėl susiklosčiusios situacijos. Stengiamės kuo greičiau ir operatyviau išspręsti šiuos nesklandumus. Visą kartodromo perimetrą juosia trosas, tvora, bei kelios padangų eilės. Viskas įvyko kartingų stovėjimo zonoje, pasibaigus važiavimui, kai klientas nesuvaldęs kartingo išvažiavo už trasos ir ten kliudė stovintį mažametį vaiką. Sužalojimų pavyko išvengti, tačiau imamės veiksmų, kad tokių atvejų ateityje išvengtumėme. Vertinti pareiškėjos skundo negaliu. Tikiuosi šį atvejį greitai išnagrinės atitinkamos institucijos ir pateiks išvadas. Tačiau viešoje erdvėje pateikiama informacija verčia abejoti pareiškėjos motyvais. Mūsų manymu skundas paremtas vadovaujantis emocijomis. Prašau mano paaiškinimą patalpinti pilna apimtimi, jo neiškraipant ir neinterpretuojant“, – „Delfi“ sakė L. Vaisieta.

Kartodromo įkūrėjas patikino, kad atsiprašė nukentėjusiųjų, tačiau sulaukė atsakymo, kad apgailestavimams jau per vėlu. „Delfi“ pašnekovas pateikė susirašinėjimo nuotrauką.

„Noriu atsiprašyti dėl įvykio ir susiklosčiusios situacijos. Gal galima sužinoti, ar vaikui viskas gerai? Ir kaip galėtume viską išspręsti. Pagarbiai, Liudas“, – pirmadienį apie 16 val. žinutę G. Gineikaitei išsiuntė L. Vaisieta.

G. Gineikaitė jam atrašė 22 val. 15 min. „Sveiki, jau per vėlu kreiptis į mane. Iki šiandienos laukėme, o nesulaukę per pietus jau pateikėme pareiškimą, ten ir bus surašyta, ko aš noriu“, – tokį atsaką pateikė moteris.

Tuo tarpu I. Burlinskaitė pirmadienio vakarą savo sekėjams instagrame sakė, kad iš šio įvykio reklamos darytis nežada, todėl socialiniuose tinkluose apie tai neatviraus.

G. Gineikaitė „Delfi“ paaiškino, kodėl L. Vaisietos atsiprašymo šeimai nepakako.

„Jis mūsų kontaktus žinojo, kadangi mes su juo susisiekėme iš karto po įvykio. Jis žinojo, kaip mus rasti, bet vis tiek į mus nesikreipė. Paskambinus mums, jo žodžiai buvo tokie: „Nekelkite bangų, viskas gerai su tais atitvarais“. Nebuvo atsiprašymo ar pasisiūlymo atvažiuoti, pasižiūrėti. Jam nebuvo įdomu tuo metu. Tad palaukėme sekmadienio, kadangi žinojome, kad būtent tądien jis bus Druskininkuose. Galvojome, gal jis norės su mumis susisiekti, susitikti, apkalbėti situaciją, pasidomėti vaiko būkle. Tačiau nieko nesulaukėme nei sekmadienio, nei pirmadienio rytą. Tuomet nusprendžiau imtis ginklo, kuris visada suveikia – viešumo. Nes kito kelio nežinojau. Jis atsiprašė, bet po fakto. Tačiau net nebe atsiprašyme esmė, nes jau net principas įsijungė. Tikrai norisi, kad šita situacija būtų sutvarkyta ir mes domėsimės, ar ji tvarkoma. Be to, savininkų, ypač Indrės Burlinskaitės požūris yra nepriimtinas“, – kalbėjo moteris.

Na, o paklausta, ar, kaip minėjo L. Vaisieta, jos įrašas feisbuke galėjo būti paremtas emocijomis, patikino, kad nuo įvykio iki sprendimo aprašyti situaciją buvo praėjusios kelios dienos.

„Visos emocijos buvo šeštadienį. O paskui jau buvo svarbiausia tai, kad visi esame sveiki. Emocijos, kai dalinausi patirtimi, buvo jau nuslūgusios. Žinoma, jeigu aš kalbėčiau apie svetimus žmones, vėlgi būtų kitaip, o čia yra mano šeima. Tačiau aš rašydama rėmiausi tik faktais. Mums svarbu, kad jie dabar pasidalintų vaizdo įrašu ir mums nieko nebereikės aiškinti. Mano emocijos čia nesvarbios. Jeigu yra įrodymų – tegu pasidalija“, – patikino drabužių kūrėja.

Nepakako saugumo

Vis dėlto atsitikus tokiai nelaimei galima būtų svarstyti ir apie tai, ką su mažamečiu tądien buvusios moterys galėjo padaryti, kad pačios užtikrintų saugumą. Kadangi kartodromas – vieta, kur kartingus vairuoja nebūtinai patyrę klientai, čia dažnai įvyksta avarijos, daužomasi į atitvarus. Taigi, nors ši vieta yra skirta pramogoms, ji neabejotinai yra pavojinga bet kurio amžiaus žmonėms. Na, o vaikams čia reikia daugiau priežiūros.

„Po to, kai paviešinau šią situaciją, buvau pasiruošusi sulaukti įvairių komentarų, nes žmonės dažnai pasiskirsto į dvi puses. Tačiau iš šimtų man rašiusių žmonių nesulaukiau komentarų, kad tai mes dėl savo neapdairumo būtume kalti dėl šio įvykio. Situacija yra gerai nupasakota. Be to, mes dar laukiame ir viską paaiškinsiančio vaizdo įrašo iš įvykio vietos. Žmonės supratingi. Atsiliepė ir nemažai mamų, turinčių to paties amžiaus vaikus. Palaikymas yra didžiulis. Na, o dar didesnio palaikymo mūsų šeima sulaukė, kai Indrė Burlinskaitė socialiniame tinkle kalbėdama pareiškę esą aš tokiu būdu siekiu dėmesio. Tačiau ne, mūsų tikslas yra tikrai nepasireklamuoti, nes aš net nesuprantu, kur tokią reklamą galėčiau panaudoti. Mūsų tikslas yra užkirsti kelią tokiems įvykiams. Aš negalėsiu ramiai miegoti žinodama, kad ar tokio amžiaus vaikui, kaip mano sūnėnas, ar vyresniam žmogui gali atsitikti panaši nelaimė. Jeigu taip nutiktų, aš užsigraužčiau žinodama, kad dėl tos didžiulės spragos, kuri nėra tvarkoma, aš nepadariau nieko. Nes net greitoji pagalba nespėjo atvažiuoti, kai jie jau buvo sutvarkę įvykio vietą, sudėjo visas padangas atgal ir toliau leido tiems lankytojams važinėtis. Man tai yra nesuprantama“, – „Delfi“ G. Gineikaitė.

Šeima įvykį aprašė ir policijai pateiktame pareiškime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)