Komentuodama situaciją Lietuvos prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė komentavo, kad tokio precedento šalies istorijoje nėra buvę. Iš pradžių buvo gauta nepatikima informacija, esą nutūpdomame lėktuve yra sprogmuo. Visgi, pasak jos, nutūpdant lėktuvą Baltarusija panaudojo du karinius vienetus technikos: karinį naikintuvą MIG-29 ir sraigtasparnį MI-24. Tai, pasak A. Skaisgirytės, tai labai panašu į Baltarusijos KGB veiksmus.

Pasak jos, gauta informacija rodo, kad Baltarusija aiškiai žinojo Romanas Protasevičius, NEXTA įkūrėjas ir Baltarusijos opozicijos režimo veikėjas, skrenda šiuo lėktuvu. Keleiviniame lėktuve iš viso skrido 170 keleivių, iš kurių 94 – Lietuvos piliečiai. Pasak A. Skaisgirytės, visiems jiems taip pat buvo sukelta grėsmė.

Lėktuvas į Vilnių grįžo sekmadienio vakarą. Keleivių pora pasakojo, kad matė naikintuvus.

„Su naikintuvais mus nuleido Minske, su naikintuvais mus palydėjo iki Lietuvos“, – pasakojo jauna moteris.

Situacija sukėlė pasipiktinimo bangą socialiniuose tinkluose

„Ryanair skrydis FR 4978 (ATH-VNO).

Įsivaizduokite, po atostogų nuostabioje Graikijoje, sėdi sau į lėktuvą namo. Po 2h 50m turėtum leistis Vilniuje, gal ir greičiau. Bet beprotis diktatorius kaimystėje sugalvoja pakelti naikintuvą su raketomis ir sau į “kiemą” parsiskraidina svetimą lėktuvą, pilną beginklių, civilių žmonių. Moterys, vaikai, jaunimas, diedukai, močiutės, žmonės, kurie tik keliavo namo. Beprotis diktatorius pasiima iš to lėktuvo ką užsigeidęs – šįkart jauną, puikų žurnalistą. Ir tada lėktuvėlį paleidžia. Norės, kitą kartą kokį kitą sau “nusileis”, vėl naikintuvą pakėlęs. Pasičiups kokią merginą ar ką. O kas jam, gi tik kostiumuoti dėdės pasibars, bet net diržo niekas neduoda. Skamba kaip scena iš stalo žaidimo partijos, bet ne, joks čia žaidimas. Tai košmaras, tikras terorizmas su mūsų šalies žmonėmis.

Ne kartą šiuo reisu skridau ir aš, paskutinį kartą – prieš pusmetį, spalio pabaigoje. Galiu tik įsivaizduoti kokį siaubą išgyveno keleiviai. Labai labai liūdna ir gaila“, – apmaudo neslėpė žurnalistas, keliautojas Orijus Gasanovas.

„Man atrodo, kad Lukašenka jau tampa net labiau neprognozuojamu ligoniu nei Putinas. Užgrobti lėktuvą, pilną keleivių yra kažkas už suvokimo ribos. Ir viskas vyksta už kelių šimtų kilometrų nuo mūsų! Pagrobti beveik 100 lietuvių!

Realiai, tai čia yra absoliutus teroristinis išpuolis. NATO? Europos sąjunga? Kažkokie tarptautiniai susitarimai ar įstatymai? Baikit, negirdėjom.

Jūs įsivaizduojat, kokiam siaube toj šaly žmonės gyvena kasdien?“, – rašo Saugirdas Vaitulionis.

„Na taip ir yra...

Nutupdė lėktuvą ir ištraukė žmogų.

Tiesiog pakėlė naikintuvą ir užgrobė civilį lėktuvą. Visiškai teisūs tie, kas tai vadina teroro aktu.
Man įdomiausia, kas bus toliau?

Lukašenkos vaikai, giminės, draugai mokosi, dirba, turi turto ES ir UK.

Tai kas nors pasikeis? Juos paprašys išvykti? Ar ES pasielgs „demokratiškai" ir pasakys, kad nėra pagrindo sankcijoms?

Baltarusija pažeidė oro navigacijos taisykles ir sukėlė beprecedentį įvykį. Tai per artimiausias valandas „Belavia" bus uždaryti visi ES oro uostai? Ar tris metus tęsis koks nors tyrimas, kuris baigsis niekuom?

Lukašenkos įsakymu pagrobti ir per prievartą laikyti Lietuvos piliečiai. Mūsų draugai. Mūsų chebra! Tai kas dabar bus? Sustabdys prekių tranzitą per Klaipėdos uostą? Išsiųs visus diplomatus? Ar pasakys – „mums neapsimoka, pagalvokim apie verslą, dabar netinkamas metas, nesikarščiuokim..."?

Vat tokios mintys.

Baisiausia yra tai, kad nutikus panašiam įvykiui, Putinui bandžius nužudyti, o vėliau įmetus Navalną į belangę, visi sėkmingai tylėjo. Na, pašūkavo, įvedė sankcijas 7, o po to dar 18 žmonių ir... viskas!!!

ES politikai negali apsiriboti užrašais ant tvorų ir tiesiog kalbom.

Reikia realių veiksmų. Dabar“, – šokiruojančią situaciją apibendrina dainininkas Stanislavas Stavickis-Stano.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)