Nelegaliai kūriniai skambėjo ir Panevėžio rajone. Čia, Bistrampolio dvaro aerodrome, kur vyko išlydėtuvės į sostinėje vykusį „Didįjį šeimos gynimo maršą“, atlikėjai Vaidas Dzežulskis ir Darius Liutkevičius „traukė“ Kastyčio Kerbedžio, grupių SEL ir „Sisters On Wire“ populiarias dainas.

Nors atlikėjai aiškino, kad apie draudimus nieko nežinojo, tačiau panevėžietis atlikėjas K. Kerbedis buvo kategoriškas. „Šitų dalykų nekomentuosiu ir neklausinėkite bei neprovokuokite manęs. Be komentarų. Debilizmo nekomentuoju“, – naujienų portalui JP teigė žinomas atlikėjas.

Beje, naujienų portalo JP žiniomis, į atlikėją V. Dzežulskį, dėl nelegaliai išlydėtuvių į maršą renginyje skambėjusios populiarios dainos „Mėlyna mėlyna“, jau kreipėsi šio kūrinio autoriai.

Autorinės teisės pažeistos

Lietuvos autorių teisių kolektyvinio administravimo asociacijos (LATGA) atstovė aiškino, kad Panevėžio rajone, „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ išlydėtuvėse skambėjo dainos, kurių dainavimas nebuvo suderintas nei su LATGA, nei su dainų autoriais, todėl autorinės teisės buvo pažeistos.

„Atsižvelgiant į tai, kad licencijos šiems renginiams organizatoriai negavo, galima sakyti, kad autorių teisės pažeistos. Siekiant taikiai susitarti su organizatoriais, šiuo metu yra bandoma susiderinti autorinio atlyginimo sumokėjimo klausimus, kad autoriams vis tik būtų atlyginta už jų kūrinių skambėjimą renginyje“, – naujienų portalui JP atsiųstame atsakyme teigė LATGA atstovė.

Laukia informacijos

Pasiteiravus, ar LATGA jau išnagrinėjo situaciją ir kokių priemonių bus imtasi, asociacijos atstovė sakė:

„Atlikėjams jokių priemonių negali būti taikoma, kadangi atlikėjas nėra kūrinių naudotojas. Pareiga sudaryti licencinę sutartį ir sumokėti autorinį atlyginimą kyla organizatoriams. Galime patvirtinti, kad susisiekėme su šio renginio atskirų regionų koordinatoriais, kurie turi pateikti informaciją, reikalingą autorinio atlyginimo paskaičiavimui. Kol kas sutarčių ar susitarimų pasirašyta nėra ir autorinis atlyginimas už kūrinių naudojimą dar nesumokėtas. Nepavykus situacijos išspręsti taikiai, būsime priversti inicijuoti teisminius procesus“.

Nekomentavo

Panevėžietis atlikėjas K. Kerbedis neslėpė, jog žino, kad jo dainos skambėjo išlydėtuvių į „Didįjį šeimos gynimo maršą“ renginyje Panevėžio rajone.

Tačiau ką nors komentuoti ar veltis į diskusijas nepanoro. „Šitų dalykų nekomentuosiu ir neklausinėkite bei neprovokuokite manęs. Be komentarų. Debilizmo nekomentuoju“, – teigė telefonu kalbintas K. Kerbedis.

Pamoka gera

Tuo tarpu „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ išlydėtuvėse Bistrampolio dvaro aerodrome dainavęs atlikėjas V. Dzežulskis nesupranta, kodėl kilo toks šaršalas.

„Kabliukas yra dėl vienos „Sisters On Wire“ dainos „Mėlyna mėlyna“. Bet tas išsiaiškinimas buvo jau po renginio. Juk tai buvo nekomercinis renginys. Jei būtų komercinis renginys, žinoma, su pretenzijomis sutikčiau. Tai buvo idėjinis renginys, o dabar kažkas ieško kaltų. 15 metų dirbu su renginiais ir pirmą kartą susiduriu su tokiu atveju. Gal čia karantinas padarė visus tokiais jautriais“, – aiškino atlikėjas ir teigė, kad jį dainuoti išlydėjimo renginyje pakvietė renginio organizatoriai, bet jų pavardžių neva nežino.

V. Dzežulskis neslėpė, jog šis renginys gera pamoka. „Organizatoriai turėjo žinoti visus niuansus. Kadangi nesu organizatorius, subtilybių nelabai ir žinau. Kita vertus, jei renginys komercinis ir mokami pinigai, tuomet reikia laikytis autorinių teisių“, – JP teigė atlikėjas.