Renginių organizatorius Justinas Antanaitis feisbuke pasidalino informacija, kurioje nurodo, kad „Didžiajame Šeimos gynimo marše“ galimai neteisėtai skamba įvairūs puikiai visiems žinomi lietuviški kūriniai.

„Vakar nuskambėjo Vytauto Kernagio fondo kreipimasis dėl dainų naudojimo šiandien vykstančioje „akcijoje", kai kurie atlikėjai taip pat pareiškė, kad neleidžia savo dainų naudoti šioje „akcijoje". Ir man užkliuvo vienas video, kuriame skamba daug dainų ir jas atlieka „kažkas". Tad tiesiog įdomu, ar atlikėjai kūrėjai davė leidimą, kad jų kūriniai būtu perdainuojami ir skambėtų čia? Taip pat įdomu, ar „akcijos" dalyviai pasirašė sutartis dėl viešų kūrinių naudojimo ir atlikimo su Asociacija LATGA ir Asociacija Agata?”, – rašo jis.

Taip pat Justinas nurodė ir kelias konkrečias dainas, kurios galimai neteisėtai skamba renginio metu Bistrampolio aerodrome – jos puikiai girdėti tiesiogiai transliuotame įraše.

„Delfi“ kreipėsi dėl komentaro į autorinių teisių apsaugos asociaciją LATGA.

„Šio konkretaus renginio organizatoriai į mus dėl licencijos nesikreipė, todėl gali būti, kad didžioji dalis jame atliekamų kūrinių buvo naudojami neteisėtai, t. y. neturint mūsų licencijos. Daugiau informacijos šiuo metu negalime pateikti, nes reikia nuodugniai išanalizuoti vaizdinę medžiagą ir sutikrinti su duomenimis mūsų kūrinių registravimo bazėje”, – teigia LATGA atstovai.

Pasiteiravus, kokios sankcijos gali būti taikomos už kūrinio naudojimą, asociacijos atstovai patikino, kad kruopščiai neišanalizavus medžiagos pasakyti sudėtinga.

“Teisinės priemonės gali būti taikomos tik renginio organizatoriams, o ne kūrinių atlikėjams. Kokių teisinių priemonių imsimės prieš neteisėtai kūrinius naudojusius organizatorius, kol kas negalime atsakyti. Turime surasti organizatorius, pabendrauti su savivaldybe, išanalizuoti medžiagą. Kitas žingsnis, kurio galimai imsimės – autoriams priklausančio autorinio atlyginimo išieškojimas už viešą kūrinių atlikimą”, – skelbia autorinių teisių apsaugos asociacija LATGA.

Jau penktadienį, dieną prieš renginį, asociacijos AGATA ir LATGA paragino organizatorius nutraukti kūrinių viešą naudojimą.

„Reaguodami į jautrų politinį „Didžiojo šeimos gynimo maršo 2021“ kontekstą, informuojame AGATA narius bei visuomenę, kad nesame suteikę licencijos naudoti muziką šiame renginyje“, – pranešė AGATA.

Pasak asociacijos, „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ organizatoriai savo renginiuose naudoja Vytauto Kernagio, Ievos Narkutės ir kitų atlikėjų įrašus.

„Viešai prašome organizatorių nutraukti nelicencijuotą ir su kūrėjais ar jų atstovais nesuderintą muzikos viešą panaudojimą. To nepadarius – pažeistas kūrėjų teises ginsime teisinėmis priemonėmis“, – įspėja AGATA.

LATGA taip pat įspėjo, jog pagal galiojančius teisės aktus, kūrinius panaudoti norintys renginių organizatoriai į asociaciją turi kreiptis ne vėliau nei prieš dvi savaites iki renginio.

„Kol kas „Didžiojo šeimos gynimo maršo 2021“ organizatoriai to nepadarė“, – informavo asociacija.

LATGA penktadienį teigia priminusi organizatoriams apie pareigą sudaryti sutartį su ja, jei renginio metu bus grojami asociacijos atstovaujamų autorių kūriniai.

„Taip pat organizatoriams pridėjome autorių ir kitų teisių turėtojų, kurie neleidžia minėtame renginyje naudoti jų kūrinių, sąrašą. Asociacija LATGA neturi teisinio pagrindo savo iniciatyva nesuteikti licencijos dėl viešo atlikimo. Autoriai, kurie nenori, kad jų kūriniai būtų viešai atliekami minėto renginio metu, turi teisę informuoti apie tai LATGA, kuri savo ruožtu informuos organizatorius“, – teigiama pranešime.

Asociacijos sureagavo po to, kai į jas kreipėsi Vytauto Kernagio fondas.

„Visa iki šiol leista muzika agitaciniuose „Didžiojo šeimos gynimo maršo 2021“ renginiuose skambėjo nelegaliai, nes organizatoriai nebuvo sudarę sutarčių su asociacijomis LATGA ir AGATA“, – pranešime teigė viena fondo steigėjų Eglė Kernagytė-Dambrauskė.

„Todėl lauksime asociacijų reakcijos ir veiksmų šiuo klausimu. Taip pat maršo organizatorių leksika, vertybės bei agresyvi, žeminanti laikysena kitų žmonių atžvilgiu niekaip nedera su V. Kernagio kūryboje nešta laisvės, pagarbos bei tolerancijos idėja. Todėl kategoriškai pareiškiame, kad nesutinkame, jog Vytauto Kernagio dainos ir jo asmenybė būtų kaip nors siejamos su šiuo renginiu ir visiškai nuo jo atsiribojame,“ – sakė V. Kernagio dukra.

„V. Kernagis yra tapęs Lietuvos dainuojančiu laisvės simboliu, todėl labai svarbu, kad jo dainos ir būtų naudojamos būtent tame kontekste. Tai, kaip ir kokia forma savo idėjas skleidžia „Didysis šeimos gynimo maršas 2021“, mūsų šeimai yra nepriimtina, todėl tėvo dainos tame renginyje skambėti negali. Viskas paprasta ir aišku“, – teigė maestro sūnus parlamentaras Vytautas Kernagis.

Vytauto Kernagio fondas prašė nesuteikti jokių licencijų naudoti maestro dainas Šeimos gynimo maršo renginiuose.

Šeštadienį Vilniuje rengiamas Šeimos gynimo maršas, kurio dalyviai siekia išreikšti protestą prieš Stambulo konvenciją ir kitoms iniciatyvoms, jų teigimu, nukreiptoms prieš tradicinę šeimą.

Organizatoriai teigia besipriešinantys valdančiosios daugumos iniciatyvoms, kurias laiko prieštaraujančiomis Konstitucijai, socialinių lyčių koncepcijos diegimui švietimo įstaigose. Pasak jų, svarstomos iniciatyvos prieštarautų konstituciniam principui, leidžiančiam tėvams auklėti vaikus pagal savo įsitikinimus.

Renginio iniciatoriumi ir vadovu nurodomas buvęs „tvarkietis“ Raimondas Grinevičius, tarp organizatorių yra ir humoristas Artūras Orlauskas, Nacionalinio susivienijimo narys Algimantas Rusteika, tinklalapio infa.lt vadovas Arvydas Daunys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (595)