„Visa iki šiol leista muzika agitaciniuose „Didžiojo šeimos gynimo maršo 2021“ renginiuose skambėjo nelegaliai, nes organizatoriai nebuvo sudarę sutarčių su asociacijomis LATGA ir AGATA. Todėl lauksime asociacijų reakcijos ir veiksmų šiuo klausimu. Taip pat maršo organizatorių leksika, vertybės bei agresyvi, žeminanti laikysena kitų žmonių atžvilgiu – niekaip nedera su Vytauto Kernagio kūryboje nešta laisvės, pagarbos bei tolerancijos idėja. Todėl kategoriškai pareiškiame, kad nesutinkame, jog Vytauto Kernagio dainos ir jo asmenybė būtų kaip nors siejamos su šiuo renginiu ir visiškai nuo jo atsiribojame“, – sakė Vytauto Kernagio dukra, viena iš Vytauto Kernagio fondo steigėjų, Eglė Kernagytė-Dambrauskė.

Vytautas Kernagis yra tapęs Lietuvos dainuojančiu laisvės simboliu, todėl labai svarbu, kad jo dainos ir būtų naudojamos būtent tame kontekste. Tai, kaip ir kokia forma savo idėjas skleidžia „Didysis šeimos gynimo maršas 2021“ mūsų šeimai yra nepriimtina, todėl tėvo dainos tame renginyje skambėti negali“, – sakė Vytautas Kernagis, Maestro sūnus.

Keipdamiesi į asociacijas prašome nesuteikti jokių licencijų naudoti Vytauto Kernagio kūrinius „Didžiojo šeimos gynimo maršo 2021“ renginiuose ir pagal kompetenciją imtis veiksmų tam, kad jie nebūtų naudojami, pažymi V.Kernagio šeima.

Penktadienio popietę atsaką į šią žinią išplatino LATGA.

„Pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymą į Asociaciją LATGA organizatorius dėl viešo kūrinių naudojimo turi kreiptis likus 14 darbo dienų iki renginio. Kol kas „Didžiojo šeimos gynimo Maršo 2021“ organizatoriai to nepadarė. Šiandien LATGA priminė organizatoriui apie pareigą sudaryti sutartį su asociacija, jei renginio metu bus viešai atliekami (viešu atlikimu laikomas ir muzikos kūrinių garso įrašų naudojimas, ir muzikos kūrinių gyvas atlikimas) LATGA atstovaujamų autorių kūriniai.

Taip pat organizatoriams pridėjome autorių ir kitų teisių turėtojų, kurie neleidžia minėtame renginyje naudoti jų kūrinių, sąrašą. Asociacija LATGA neturi teisinio pagrindo savo iniciatyva nesuteikti licencijos dėl viešo atlikimo. Autoriai, kurie nenori, kad jų kūriniai būtų viešai atliekami minėto renginio metu, turi teisę informuoti apie tai LATGA, kuri savo ruožtu informuos organizatorius. Papildoma informacija autoriams: jeigu nenorite, kad jūsų kūriniai būtų naudojami minėtame renginyje, informuokite apie tai Asociaciją LATGA el. paštu visuomene@latga.lt”, – pakvietė LATGA atstovai.