Prie Šiaulių Respublikinės ligoninės plevena žvakės. Šioje ligoninėje dirbęs kolega dalinosi, ką teko pamatyti įstaigoje.

„Noriu susilaikyti nuo to, kad nepasinaudoti šia aplinka kažkokiam šmeižimui, tai nėra kažkoks sistemingas reiškinys išplitęs. Bet aš mačiau konkrečių mobingo atvejų“, – LNK sakė dabar Joniškio ligoninės vyr. gydytojo pavaduotojas medicinai Martynas Gedminas.

Šiaulių ligoninė jau skelbė, kad gydytoja buvo atleista iš darbo dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo.

Naujienų portalas Delfi jau skelbė, kad gavo anoniminį pranešimą, kad mirusios kolegės ligoninėje gedėti uždrausta. Darbuotojai viešai kalbėti apie mikroklimatą įstaigose atsisako – įtampa šiuo metu yra per didelė.

„Mano nuomone, tai yra vadovų nesugebėjimo efektyviai komunikuoti, neturėjimo kompetencijų išspręsti konfliktą, išsakyti savo nuomonę. Tada stengiamasi kažkaip žmogų apeiti, pažeisti“, – sakė M. Gedminas.

Dėl psichologinio spaudimo skyriuje, kuriame dirbo ir vėlionė, medikai į Darbo inspekciją kreipėsi dar pernai rugpjūtį.

„Mūsų visuomenė vis dar yra smurto visuomenė, toleruojanti smurtą. (…) Šitokios situacijos, pavienės tragedijos, kurios atsitinka nebeturėtų būti atspirties taškais sistemiškai spręsti problemas“, – taip šią situaciją trečiadienį komentavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Socialiniuose tinkluose pasisakė ir žinomi žmonės

Fausta Marija Leščiauskaitė socialiniuose tinkluose prabilo apie būtinybę prabilti – pasak moters, gygytojams nusižudžiusi kolegė tarsi davė mikrofoną į rankas.

„Nusižudžiusios gydytojos kolegos – neatsisakykite kalbėti. Savižudybė yra baisus dalykas ir ieškoti joje šviesių kampų – makabriška ir ciniška. Tačiau jei ji kažką suteikė, tai žodį jums. Neiššvaistykite. Daugeliu atvejų viskas gal rimtų ir nurimtų, bet jūsų kolegė, nors pačiu baisiausiu būdu, bet įteikė jums mikrofoną į rankas. Tylėti – tai sutikti, kad po pusmečio, metų ar dviejų neapsikentęs išeis dar vienas jūsų kolega. Ir dar vienas. Ir dar vienas.

Jūs gelbėjate gyvybes – gelbėkite ir savas. Joks darbas nėra vertas gyvybės. Joks darbas nėra svarbiau. Jūs daug svarbesni nei jums atrodo – jūs reikalingi. Jie nieko jums nepadarys, ypač visiems kartu”, – medikus savo įraše drąsino Fausta.

Žurnalistas Andrius Užkalnis tikino, kad ligoninės administracijos išsisukinėjimai ir tyla – tarsi panikos ištikta būsena ir svarstymas, kaip išsisukti iš šios situacijos.

„Šiaulių ligoninė po gydytojos savižudybės, kur uždraudė gedėti ir kad jokių žvakučių ir jokių portretų:

“Mes piktybiškai nedraudėm, mes tik liepėm, nu rekomendavom, kad nereikia, dar čia biškį pamelavom, kad psichologai taip patarė (nors nė vienas psichologas nesiūlytų nutraukti gedėjimo proceso, kuris turi būti išbūtas, kad žmogus susitaikytų su netektimi – Užkalnio pastaba), labai prisišikę esam ir kapstom gilyn”. Idealus vartymasis iš gaidžio. Vaikiški išsisukinėjimai. Dabar visa ligoninės administracija neršia panikoje, kaip čia geriau sumėčius pėdas ir išlindus sausiems iš vandens.

Kai Veryga išlindo teisinti ligoninės administracijos, kad nebūtinai čia mobingas, tai pasidarė viskas aišku, kaip per Putino melavimus apie Navalno nuodijimą. Tas tai niekada nepraleis progos savo patologinėm melagystėm parodyt, kas vyksta iš tikrųjų”, – aštriai ir taikliai situaciją įvertino Andrius.

„Dabar arba niekada. Nesuprantu, kaip medikai, išsilavinę žmonės, bijo keletos kūtvėlų, kurie jauną gydytoją privedė iki tokios būsenos. Kažkoks neįtikėtinas siaubas, – feisbuke stebėjosi Daina Bosas. – Normalioje Valstybėje, bent jau kol vyksta tyrimas, visi vadovai būtų suspenduoti iš pareigų. O jie matai dar ir toliau reguliuoja eismą. Niekas nesikeis, jei Šiaulių medikai ir toliau bus bestuburiai bailiai. Eikit padėkit nuotrauką, sąžinės vardan uždekite žvakutę, nes tik tiek dabar ir galite padaryti dėl išėjusios medikės.”

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)