Šalį apskriejus naujienai apie Galimybių pasą ir tai, kurioms žmonių grupėms jis galios, socialiniuose tinkluose pasipylė nuomonių. Savo mintimis šia tema dalijosi ir pramogų versle žinomi žmonės.

„Galimybių pasas, – savo įrašą feisbuke pradėjo komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis. – Man asmeniškai, tai – dzin, nes jau esu gavęs pirmą skiepą, tai jau kažkaip išgyvensiu. Bet dabar ne apie mane.

O kaip jaustis tiems, sveikiems, besilaikiusiems perteklinių ribojimų, nesirgusiems ir negavusiems skiepo, nes jiems jo tiesiog neduoda? Tai jie negalės niekur eit ir kitomis privilegijomis naudotis negalės, nes yra sveiki žmonės?

Galimybių pasas nesuteikia jokios galimybės neturintiems galimybės skiepytis. Wow.

Much galimybių pasas. Šioje šalyje – jokių dvigubų standartų, kaip visada.“

Panašiu įrašu dalijosi ir neseniai mama tapusi dainininkė Laima Tamulytė-Stončė.

Ot, atėjo laikai. Jei esi sveikas, tau valstybė sako - neturi jokių galimybių“, – stebėjosi žinoma moteris.

Galimybių paso idėja nesužavėjo ir radijo laidų, renginių vedėjo bei parfumerio Aisčio Mickevičiaus.

„Aš šio paso idėjos nepalaikau, – Delfi prisipažino pašnekovas. – Manau, ji yra perteklinė, skaldanti ir segreguojanti, todėl pasinaudosiu galimybe nesinaudoti „galimybėmis“. Tik restoranų gaila, nes netenka pinigingo kliento. Na, o Laisvės partija – rinkėjo.“

Savo nuomonę žinomas vyras išsakė ir savo socialinio tinklo paskyroje.

„Tai Pandoros galimybių skrynia atsiveria. Dabar reikės saugotis vakcinuoto komjaunimo, įtikėjusio, kad jiems saugotis ir saugoti nebereikia. Tai be neigiamo testo (atlikto ne anksčiau nei 24 val. iki vizito, nepaisant ar jūs vakcinuotas, ar persirgęs, ar sveikas kaip ridikas) į kvapų studiją neįleisiu, kad jau mano biznis – mano taisyklės. Zarazos čia man nenešiosit!“ – su žiupsniu humoro rašė Aistis.

Netrukus savo mintis parfumeris papildė ir kitame savo įraše.

„Klausykit, o kai ponai su galimybėm sėdės viduje kavinėse, o segreguotieji galės tik pro langus nuo lauko staliuko pasidžiaugt puikia puota, kaip tada bus su tualeto reikalais? Jei tualetas viduje, ar ten stovės atskira kontrolierė, kuri tikrins galimybes? Ir jei galimybės nėra, tai teks už krūmo sysiot? Atsakykit!“ – toliau šmaikštavo A. Mickevičius.

Platesniu požiūriu į naujovę pasidalijo ir Mantas Bertulis. Žinomas prodiuseris neslėpė, kad kuo toliau, tuo labiau šis Vyriausybės ėjimas jam kelia abejonių.

„Aš šiek tiek kitaip iš pradžių supratau Galimybių pasą. Todėl jį palaikiau. Tačiau dabar pradedu abejoti juo.

Visų pirma, buvau įsitikinęs, kad, jeigu tai yra Galimybių pasas, tai ir turėsi visas galimybes gyventi vėl normalų gyvenimą. Pasirodo, nifiga.

Išlieka krūva visokių ribojimų – naktiniai klubai lieka uždaryti, buriuotis bus galima iki 10 žmonių, renginiuose toliau nebus nei maisto, nei gėrimų, barai dirbs iki 21 val. ir t.t.

Persirgimas koronavirusu, pasiskiepijimas ar neigiamas testas per 24 val. – ar tai nėra veiksniai beveik iki minimumo sumažinantys galimybę susirgti? Jeigu ne, tai ko dar reikia, kad žmonės grįžtų į normalų gyvenimą be jokių ribojimų? Neįsivaizduoju.

Ir galios testas darytas tik prieš 24 valandas? Tai reiškia, aš turėsiu darytis 7 testus per savaitę, norėdamas dalyvauti normaliame gyvenime? Tarkim, noriu penktadienį ir šeštadienį išeiti į barą su draugais arba tavo mama, tai turėsiu darytis du testus. Ir dar vieną ant pachmielo. Aišku, čia jau mano bėdos. O jeigu, tarkim, neplanuotai sugalvoji išeiti į barą, spontaniškai. Važinėji dviračiu, pamatai seną bičiulį sėdintį ir gurkšnojantį alutį viduje, bet negali užeiti, nes vakar nepasidarei testo... 24 valandų testas yra too much. Manau, drąsiai užtektų 48 valandų, kas vis tiek ženkliai sumažina tikimybę, kad žmogus bus užsikrėtęs.

Nes aš sunkiai įsivaizduoju, kaip tos vaistinės ar kiti mobilūs punktai spės pateikti atsakymą per parą. Galbūt pavyks, tik abejoju, ypač, kai užplūs renginių pasiutpolkė vasarą, o visi jų bus išsiilgę ir norės juose dalyvauti.

Aš iš viso būčiau už, kad žmonės be imuniteto, t.y. Galimybių paso negalėtų dalyvauti normaliame gyvenime, tačiau tokiu atveju turėtų žmonėms leisti skiepytis be jokių apribojimų bei dalyvauti gyvenime be jokių apribojimų.

Aušrinė Armonaitė sako, jog palaipsniui bus plečiamos laisvės žmonėms su Galimybių pasu. Okey, fair enough. Tačiau vis tiek lieka tas pats klausimas – kodėl žmonės, priimantys saugaus gyvenimo taisykles, sutinkantys su visomis sąlygomis, iki minimumo sumažinantys šansus susirgti šia liga, negali grįžti į senus gerus 2019-uosius ir gyventi visiškai be jokių apribojimų?

Tuo pačiu suprantu ir žinau, kodėl taip nebus. Nes to neįmanoma sukontroliuoti. Policininkai juk netikrins sausakimšame naktiniame klube žmonių, ar visi turi reikalingą QR kodą. Atsiras gal kokių kodų padirbinėtojų arba persirgę draugai siųs kitiems nepersirgusiems draugams savo kodus. Visada atsiranda tokių, kurie bandys apeiti taisykles.

Tačiau faktas vienas – šiuo metu tai nėra Galimybių pasas. Tai yra 1962 metų juodaodžių galimybių Amerikoje pasas. Va tokį palyginimą šaunu. Kaip ir gali kažką, bet kaip ir negali nieko.

P.S. Labai tikiuosi, kad naktiniai klubai transformuosis į barus ir vakarėlius už tamsintų langų pradės 14 val. dienos, o baigs 21:00. Aš rimtai. Pajebat man kuriuo metu šokti, norisi šventę švęsti“, – rėžė jis.

Menininkas Algirdas Gataveckas išliko pozityvus. Jis socialiniuose tinkluose dalijosi viltingu įrašu.

„Galimybių pasas jau yra, bet dar ne su manim. Žodžiu, buvau geras, tad tik greičiau... Greičiau nors ir čipo pavidalu į veną, – juokavo visuomenininkas. – Šia proga raginu visus, ypač gerus draugus, vakcinuotis. Netrukus susitiksime! Antivakserių nuomonę jau žinau, ačiū už rūpestį, nesivarginkite.“


Delfi primena, kad Galimybių pasu galės pasinaudoti:

  • praėjus 1 savaitei po „Comirnaty“ ar „COVID–19 Vaccine Moderna“ vakcinos antrosios dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą;
  • praėjus 4 savaitėms po „COVID–19 Vaccine Janssen“ vakcinos dozės suleidimo;
  • praėjus 4 savaitėms po pirmos „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo, bet ne ilgiau kaip praėjus 12 savaičių;
  • po antros „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą;
  • persirgo COVID–19 liga ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS–CoV–2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 180 dienų (bet ne anksčiau nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas);
  • turi ne anksčiau nei prieš 24 valandas skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento atliktą COVID–19 tyrimą (SARS–CoV–2 PGR tyrimą ar antigeno testą) ir gautą neigiamą atsakymą;
  • yra vaikai iki 16 metų.


SAM nurodo, kad siūloma minėtų asmenų atžvilgiu taikyti šias švelnesnes karantino režimo priemones:

  • būtų leidžiama burtis viešose erdvėse po dešimt asmenų, kai kitais atvejais šis skaičius yra perpus mažesnis, tai galiotų ir asmeninėms šventėms;
  • imunitetą turintys asmenys galėtų teikti kontaktines paslaugas valstybės ir savivaldybių institucijose;
  • su Galimybių pasu nebebūtų taikomas reikalavimas viename kambaryje, teikiant apgyvendinimo paslaugas, apgyvendinti tik tos pačios šeimos narius;
  • numatyta leisti keliones pramoginiais laivais: jose galėtų dalyvauti ne daugiau dešimties žmonių arba neribojamas kiekis dalyvių, atitinkančių galimybių paso kriterijus;
  • viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės, barai, lošimo vietos ir lažybų punktai taip pat galėtų teikti paslaugas viduje asmenims, turintiems galimybių pasą. Kol kas siūloma darbo laiką riboti iki 21 valandos;
  • galimybių paso reikalavimus atitinkantiems žmonėms būtų leidžiama rengti iki 500 žiūrovų turinčius renginius tiek uždarose, tiek atvirose vietose. Jie privalėtų užimti sėdimas vietas ir užimti ne daugiau kaip 75 proc. jų. Šiuo metu leidžiami renginiai tik iki 150 žmonių, užimant ne daugiau trečdalio vietų.


Daugiau apie Vyriausybės patvirtintą naują karantino etapą galite skaityti paspaudę čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)