Specialius sportinius ir šokinėjančius batus pardavinėjanti įmonė pareiškė, kad minimas vaizdo įrašas yra skatinimas atkreipti dėmesį į neveikiantį sporto ir sveikatingumo sektorių, tačiau komunikacijos ekspertas Arijus Katauskas Delfi teigė, kad tai yra reklama (daugiau apie tai skaitykite paspaudę čia).

„Pirmas klausimas, ar jis gavo kažkokį atlygį, ar jam tiesiog davė pašokinėti ir jis laimingas. Visgi jis yra Seimo narys ir, turint omenyje, kad yra konkretūs prekės ženklai, vadinkime kaip norime, ar tai yra socialinė reklama, kažkokie socialiniai, visuomenei svarbūs dalykai, vis tiek tai yra reklama“, – tikino A. Katauskas.

Petras Gražulis filmavosi "Kangoo Club" klipe

„Kalbant apie Petrą Gražulį, tai tikrai nėra pats bjauriausias ar įdomiausias dalykas, kurį jis yra padaręs gyvenime. Bet aš manau, kad dabar turbūt įdomiausias klausimas liečia prekinius ženklus. Turbūt sunkiai galime tikėtis labai didelių, stiprių prekės ženklų, kad jie žaistų tokius žaidimus kaip čia, kur sporto klubas daro tam tikrus dalykus, kad atkreiptų dėmesį. Taip, tai kad mes kalbamės apie tai, jau reiškia, kad jų pagalvotas dalykas yra pasiektas, sklaida bus didžiulė, matomumas didžiulis, apie tai kalbės visi – juk čia Seimo narys, patapęs eiliniu juokdariu, iš kurio galima daryti šou ir su kuriuo galima pritraukti dėmesį“, – komentavo ekspertas.

Po visuomenėje kilusio šurmulio neigiamo dėmesio sulaukę klipo autoriai „Kangoo Club“ vaizdo įrašą pašalino, tačiau internete jis spėjo išplisti kitais kanalais.

Sureagavo ir žinomi žmonės

Dar vienas P. Gražulio išsišokimas neliko nepastebėtas ir socialinėje erdvėje. Internautai dalijosi savo nuomonėmis, kurių dauguma buvo neigiama. Dalį visuomenės stebina, kiek dar laiko į tokius politiko veiksmus bus žiūrima pro pirštus ar kaip į humorą.

Laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ autorius Mantas Bertulis net ir keliaudamas po pasaulį negalėjo nesistebėti aktualijomis Lietuvoje. Laidų kūrėjo nuomone, P. Gražulis pigaus dėmesio siekia jau nuo seno.

„Atsimenu, kai 2013 metais buvau Liublianoje prieš Europos krepšinio čempionato finalą, kuriame ruošėsi žaisti Lietuva prieš Prancūziją. Su sava kompanija bei kitais prelegentais nuėjome į fanų zoną pilną žalius marškinėlius vilkinčių lietuvaičių.

Ten atėjo ir Egidijus Dragūnas su tuometine savo antra puse Eleonora. Visi staiga pradėjo su juo fotografuotis, tačiau netrukus visą dėmesį nuo SEL nukniso Petras Gražulis, kuris pradėjo skanduotę „kas nešokinės – tas p*daras“. Kas liūdniausia, jog dauguma žmonių prie jo prisijungė. Galbūt iš euforijos, galbūt iš durnumo.

Tik norėjau pasakyti, jog per aštuonerius metus niekas pas Gražulį nepasikeitė. Kaip buvo dalbajobas, taip ir liko dalbajobas“, – rėžė prodiuseris M. Bertulis.

Abejingas šiai temai neliko ir dizaineris Aleksandras Pogrebnojus. Drabužių kūrėjas Delfi patikino, kad P. Gražulis turėtų liautis galvojęs, jog kiti yra kvailiai.

„Na, aš manau, kad visi supranta, jog jei nebūtų netradicinės orientacijos žmonių, P. Gražulis vis tiek rastų prieš ką kovoti. Net jei jie išnyktų, matyt, imtų kovoti prieš ufonautus. Manau, jam nesvarbu prieš ką, jam svarbu, kad jį kaskart išrinktų į Seimą, todėl retkarčiais jam reikia parodyti, jog prieš kažką kovoja.

Man tik įdomu, ką be šios kovos P. Gražulis yra išvis padaręs? Jis sėdi Kultūros komitete, atrodo, turėtų kovoti už tai, kad greičiau atsidarytų teatrai, koncertų salės, o ne mankštą daryti lauke pagal kažkokią debilišką muziką. Jeigu jam ši muzika iš tiesų patinka, jam Kultūros komitete tikrai ne vieta.

Žvelgiant iš kitos pusės, mano akimis, P. Gražulis didelės įtakos neturi ir didelės grėsmės nekelia. Jis tarsi klounas, keistuolis. Taip, Vakarams jį galima parodyti kaip grėsmę, bet iš tiesų jis yra juokdarys. Tokių žmonių, manau, yra kiekvienoje šalyje ir jie stengiasi į save atkreipti mažiau išsilavinusios publikos dėmesį. Petrui to reikia, kad už jį balsuotų“, – tikina pašnekovas.

A. Pogrebnojus mano, kad geriausias ginklas, kovojant prieš P. Gražulio išsišokimus – dėmesio jam sumažinimas.

„Dėmesio negavęs jis verktų kruvinomis ašaromis. Jis daro viską iš paskutiniųjų, kad tik būtų dėmesio centre“, – mano dizaineris.

„Jis tą kovą iš tiesų imituoja ir galvoja, kad visi yra kvailesni už jį. Bet mes juk visi suprantame, ką jis daro. Jis taip elgiasi specialiai. Tegul Petras nelaiko visų durniais, nes greičiausiai yra atvirkščiai“, – pridūrė jis.

Mados kūrėjas negalėjo neatkreipti dėmesio ir į reklaminiame klipe P. Gražulio ir kitų šokinėtojų vilkėtus drabužius.

„Jie siuvosi patys tuos treningus? Baisūs kaip mirtis. Tokius treningus reikia išmesti į konteinerį ar į šiukšlyną. Baisūs, baisūs“, – kartojo pašnekovas.

Petras Gražulis filmavosi "Kangoo Club" klipe

2013 metų įvykį Liublianoje puikiai atsimena ir kitas pašnekovas – „Humoro klubo“ įkūrėjas Paulius Ambrazevičius. Komikui neramu, kad tokie ir panašūs P. Gražulio poelgiai laikui bėgant nebestebina, o tai nėra gerai.

„Nenustebino toks jo poelgis ir tai, kad mūsų tokie veiksmai nebestebina, manau, yra blogai. Per tiek laiko jis jau yra užsitarnavęs reputaciją, kad šlykštūs, išgamos poelgiai jau tampa tarsi nurašomi, nes „ai, čia juk Gražulis“. Man atrodo, kad nereikėtų taip galvoti.

Beje, tai yra bent antras kartas, kai matau P. Gražulį šokinėjant pagal šią dainą. Tai jau mačiau 2013 metais prieš krepšinio rungtynes Liublianoje. Krepšinio fanai tuomet dar mėgdavo „Kas nešokinės, tas – p*daras“ naudoti kaip skanduotę, tai P. Gražulis, rinkdamasis politinius dividendus, taip pat buvo tame vakarėlyje prieš rungtynes ir šokinėjo.

Tiesą sakant, tai yra baisu. Man keista ir įdomu, kaip išvis toks vaizdo įrašas įvyko, kadangi „Kangoo Club“ nėra lietuviškas prekės ženklas. Smalsu, ar tai buvo oficialiai suderinta su savininkais. Man atrodo, kad ši situacija turėtų nueiti iki viršaus ir turėtų įvykti rimtas pokalbis su tais, kurie užsiėmė to įgyvendinimu Lietuvoje. Verslui ir šiam prekės ženklui padaryta neatitaisoma žala. Jie visada asocijuosis kaip ta įmonė, su kuria P. Gražulis kartu šokinėjo.

Dar įdomu tai, kad P. Gražuliui, norint įrodyti, jog jis nėra p*daras, dar reikia kažkokios įrangos šokinėjimui. Žmogus jau taip demonstruojasi, jau taip bando nusiplauti tą etiketę, kad jis tikrai ne p*daras. Žodį p*daras naudoju specialiai, esant šiam kontekstui. Įprastai tokių žodžių mano žodyne jokiu būdu nėra“, – Delfi patikino pašnekovas.

P. Ambrazevičius be abejonės šiame įvykyje įžvelgia moralės trūkumą, bet jam kilo ir kitokių klausimų. Žinomas vyras svarsto, jei vis dėlto paaiškėtų, kad tai buvo reklama, iškiltų ir teisiniai klausimai, kadangi Seimo nariai tuo užsiimti negali.

Seimo Etikos sargai: P. Gražulio elgesys bus svarstomas

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė, komentuodama vaizdo įrašą, kuriame Seimo narys P. Gražulis šoka skambant homoseksualius žmones menkinančiai muzikai, teigė, kad toks politiko elgesys bus svarstomas Seimo komisijos posėdyje.

„Nenorėčiau daryti jokių išankstinių vertinimų, nesu ta institucija, kuri cenzūruoja lietuviškas dainas,– ar ši daina uždrausta Lietuvoje, nežinau, bet Seimo nario elgesį mes galime aptarti Komisijos posėdyje“, – teigė LVŽS frakcijos seniūnė A. Norkienė.

Pasak politikės, ar Seimo nariui galima dalyvauti tokio pobūdžio reklamose, taip pat ketinama svarstyti Seimo posėdyje.

„Aš iš anksto jokios nuomonės nenorėčiau reikšti, nes Komisija yra priėmusi tokias taisykles, kad tik išklausę visas puses galime turėti objektyvią nuomonę“, – teigė A. Norkienė.

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tokį P. Gražulio elgesį pavadino „nemalonia staigmena“.

„Petras Gražulis yra tas Seimo narys, kuris, atrodo, jau niekuo nenustebins, bet kaskart sugeba nemaloniai nustebinti“, – antradienį žurnalistams komentavo ji.

Prieštaringais pasisakymais prieš homoseksualus garsėjantis Seimo narys P. Gražulis apie išplatintą vaizdo įrašą, kuriame šokama pagal lietuvišką muzikinį kūrinį „Kas nešokinės“, sakė, kad buvo pakviestas palaikyti prieš karantino suvaržymus protestavusių sportininkų, o tokį muzikinį kūrinį neva pasiūlę sportininkai.

Toks Seimo nario elgesys sulaukė ir policijos pareigūnų dėmesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)