Vis dėlto koronavirusas neaplenkė ir jo. „Mano ligos forma buvo labai lengva – nejaučiau kvapo ir tiek. Sakyčiau, labai neblogas simptomas, – pozityviai kalba Vincas, bet tuoj pat papasakoja apie situaciją, dėl kurios tuo pačiu metu užsikrėtė daugybė žmonių. – Aš susirgau spalio viduryje, tuomet kai buvo paskelbtas paskutinis pasispardymas po uždaras erdves. Dėl to ir nepalaikau sprendimo visko uždarymui nubrėžti vieną datą. Net Vokietijos kanclerė atsiprašė žmonių, pranešusi, kad per Velykas niekas neveiks, nes suprato, kad visi tuoj užguls parduotuves. Taip buvo ir Vilniuje – visi puolė į gatves, barus. Vienas tų žmonių buvau ir aš. Uždarose erdvėse nesilankiau, bet gatvėje teko pabūti“.

Vinco nuotraukose galima pastebėti, ar dažnas vilnietis atsakingai laikosi ribojimų, ar, kai buvo liepiama, taisyklingai nešiojo kaukę, laikėsi atstumo. Vienoje savo nuotraukų fotografas buvo įamžinęs ir momentą, kai sostinės centre duris atvėrė viena populiari drabužių parduotuvė. Nors žmonių skaičius patalpoje nuolat ribojamas ir daugeliui smalsuolių tenka palaukti už durų, galima buvo pastebėti viena – žmonės pavargo nuo internetinių pirkimų ir yra išsiilgę pasivaikščiojimo po parduotuves.

„Pastebiu, kad net ir panaikinus prievolę dėvėti kaukes lauke, vyresni žmonės sąmoningai dėvi jas ir toliau. Jie supranta, kam to reikia ir vaikyti jų iš paskos nereikia. Apie jaunimą to nepasakysi. Nenuostabu – maištingos sielos. Be to, ir požiūris į pažangą tvarkantis su užsikrėtimo pasekmėmis daro įtaką. Net ir tose vietose, kur tikrai vienu metu gali susikaupti daug žmonių, jaunimas kaukių atsisako. Aišku, gali būtų įvairių priežasčių – gal vieni persirgę, o kiti laikosi požiūrio, kad neužsikrės.

Sekmadieniais mūsų kaimyninės šalies atstovai rengia demonstracijas, kur irgi užmiršta laikytis tam tikrų ribojimų. Be to, vieša paslaptis, kad kontaktai vyko ir vyksta. Visi bendrauja – ir jaunimas, ir suaugę šeimomis susitinka savaitgaliais. Galbūt kiek atsargiau, galbūt atsiklausiant, ar neserga, ar prasirgo, bet kontaktai vis tiek vyksta. Na, o kaip tai sukontroliuoti? Vienintelis kelias – ugdyti sąmoningumą. Na, o tų sąmoningumo ugdymo akcijų iš valdžios – minimaliai. Toks įspūdis, kad galvojama, jog žmonėms šią užduotį įgyvendins savaime. Taip nebus, būtinas švietimas“, – „Delfi“ sakė pašnekovas.

V. Alesius pasakoja, kad karantino padariniai jam labiausiai juntami pasivaikštant senamiesčio gatvėmis ir matant tuštėjančias parduotuvių, išsikėlusių toliau nuo centro, vitrinas, kalbančias apie merdėjantį verslą.

„Ką galėtų visų pirma padaryti valdžios atstovai, tai panaikinti kilpinį eismą. Tai yra atgyvena ir visiškai nepasiteisinęs dalykas. Kai pandemija padarė savo korekcijas, išgujo iš senamiesčio mažas parduotuvėles ir miestas dar labiau apmirė, tas kilpinis eismas tapo pertekliniu dalyku, neatliekančiu savo funkcijos. Tai puikiai matosi iš ištuštėjusių gatvių“, – sako V. Alesius.


Pavasarėjant gatvės ėmė ryškėti – žmonės vis drąsiau ėmė puoštis rengdamiesi pasivaikščiojimams sostinės centre. Vis dėlto, anot fotografo, pasitaiko praeivių, kurie savęs pademonstruoti socialiniuose tinkluose atsiduriančiose stilingose miesto nuotraukose toli gražu netrokšta. Paklaustas, ar nesulaukia grasinančių žinučių dėl vienų ar kitų į socialinę erdvę įkeltų nuotraukų, pašnekovas prasitaria apie keletą atvejų.

„Dažniausiai, jeigu paprašo išimti nuotrauką, daro tai draugiškai, per daug neaiškindami, dėl ko. Galbūt nenori būti matomi viešoje erdvėje, socialiniuose tinkluose. Grasinančių keletas irgi buvo. Vienas jų – pajūry. Bet aš visada atsižvelgiu į žmonių prašymus ir nepiktnaudžiauju. Stengiuosi į žmogaus situaciją atsižvelgti“, – patikino fotografas.

Jo kelyje yra pasitaikiusi ir ne viena kurioziška situacija, pavyzdžiui, kai dėl nuotraukos išyra poros santykiai.

„Buvo ne viena istorija. Kartą vakare man paskambino viena mergina ir paklausė, ar vaikinas ir šalia ėjusi panelė man pozavo susikabinę už rankų ar ne. Pasakiau jai, kad jie nepozavo, o tiesiog ėjo pro šalį. Paaiškėjo, kad nuotraukoje su kita užfiksavau jos sužadėtinį. Pasijuokėm, ji pasidžiaugė, kad dabar, o ne vėliau pamatė.

Tačiau aš stengiuosi neišskirti porų iš minios. Pastaruoju metu daugiau akcentuoju žmonių drabužius, nuotaikas, mini scenas gatvėje. Matyti, kad žmonėms stigo to jausmo, kai esi pasipuošęs. Nesvarbu, ar išeitum pasivaikščioti, ar pasižiūrėti į kitus, parodyti save. Juk kitų progų kol kas nėra“, – kalbėjo pašnekovas.

Dalindamasis nuotraukomis Vincas socialinėje erdvėje pastaruoju metu palieka ir vieną iš dviejų prierašų: „Tai, ką turime geriausia“, pasirodantį prie žavių merginų, ir tiesiog „Vilnius šiandien“. Paklaustas, ar nesibaimina įžeisti moterų, kurios pirmojo prierašo prie savo atvaizdų nesulaukia, Vincas atsiprašo už kitą „nuodėmę“.

„Labiau norėčiau atsiprašyti už tai, kad kartais nuotraukose tenka nukirpti žmones. Jeigu eina pora ar daugiau praeivių. Priežastys dažniausiai yra techninės ir kompozicinės. Jeigu nedera man kadre, ar nesutelpa – nukerpu. Kažkiek sąžinės graužaties būna, bet greitai praeina“, – prisipažįsta Vincas.


Mieste išgaunami kadrai neretai atsiduria ir nuotraukų herojų feisbuko paskyrose. Paklaustas, ar legalu būtų jo nuotrauką panaudoti savo pagrindinei feisbuko nuotraukai, Vincas sako nematantis jokių problemų. Tačiau patikina, kad jokiu būdu nemokamai neatiduotų savo darbų komercijos tikslams.

„Būna, nuotraukoje esantis žmogus rankoje laiko kažkokio vardo produktą ir paskui tas kadras yra panaudojamas reklamos tikslais... Kai pastebiu tai, iš karto nepuolu, bet pabandau išsiaiškinti ir tada tariamės. Nebuvo dar kažkokių atvejų, dėl kurių nebūtume susitarę“, – patikino pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)