Prie urnos – kunigo daina, susirinkusiųjų prisiminimai

Užuojautos velionio artimiesiems antradienį skirti nuo 10 val. ryto vyko muziko giminės, kolegos, draugai ir gerbėjai.

Tiesa, dėl koronaviruso atsisveikinimo ir laidojimo ceremonijos kiek pasikeitė – tapo kuklesnės: salėje ribojamas žmonių skaičius, privalomi saugūs atstumai, apsauginės veido kaukės.

Urna su velionio palaikais buvo apsupta baltų gėlių žiedų. Salėje skambėjo ne tik maldos, bet ir jautrios dainos, atsisveikinti atvykusiųjų prisiminimai, istorijos. Išlydint maestro susirinkusieji ekrane galėjo stebėti jo gyvenimo akimirkas.

Su A. Paltinu atsisveikinti kovo 16-ąją buvo galima iki pietų. 13 val. muzikas išlydėtas į paskutinę kelionę.

Artimi Paltinų šeimos bičiuliai, dainininkų pora Liveta ir Petras Kazlauskai šarvojimo salėje A. Paltiną pagerbė dar laidotuvių išvakarėse, pirmadienį.

„Šiandien liūdna diena. Atsisveikinome su didž. Gerbiamu maestro Arvydu Paltinu. Ilsėkis ramybėje, mielas Arvydai. Nuoširdžiai dėkojame su mielas gyvenimo akimirkas kartu, už nuostabias dienas, kurios dar ilgai džiugins mūsų visų širdis“, – socialiniame tinkle rašė su Delfi skaitytojais nuotraukomis besidalinanti L. Kazlauskienė.

Dainininkės pasidalintame įraše matyti, kad A. Paltinas pagerbtas ne tik maldomis, bet ir dainomis. Garsios Paltinų poros draugas, kunigas Karolis Petravičius šalia urnos atliko jautrią dainą.

Amžinojo poilsio garsus muzikas atgulė Vilniaus Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje, šalia žmonos Nelly Paltinienės.

„Be jokios abejonės, kapavietė skirta dviem“, – Delfi dar vasarį sakė kunigas, artimas garsios poros bičiulis Arūnas Peškaitis.

Laidotuvių išvakarėse, kai rinkosi patys artimiausi A. Paltinui žmonės, savo buvimu bei šviesiomis mintimis velionį pagerbė ir Vydmantų parapija.

„Šiandien Vilniuje su maestro Arvydu Paltinu atsisveikino artimieji ir draugai. Kadangi karantinas neleidžia mums visiems susiburti pasidalinu keliomis akimirkomis, kurios padės pabūti arti šio didžio kūrėjo! Palydėkite malda! Rytoj atsisveikins visi norintys. 13.30 val. Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje Arvydas atguls šalia savo vienintelės Nelly.

Įrašuose savo atsiminimais dalinasi legendinė Stefa Navardaitienė, nepakartojamoji Liveta Kazlauskienė, vinilų plokštelių studijos Siela Zinutė Nutautaitė-Indrikonienė, maestro Alvydas Tautkus.

Vienoje nuotraukoje matysite įspūdingąją Vilniaus Evangelikų Liuteronų bažnyčią, kur maestro a.a. Arvydas Paltinas 12 dienų laukė susitikimo su Jį mylinčiais draugais ir artimaisiais. Ačiū mielam J. E. Vilniaus Evangelikų Liuteronų Vyskupui Mindaugui Sabučiui už pagarbų urnos laikymą. Rytoj Ekscelencija atliks pamaldas ir palydės maestro į amžinojo poilsio vietą.

Vasaros pradžioje laukiame Rašytojos Irmos Laužikaitės biografinės knygos apie Nelly ir Arvydą pristatymo. Tuokart tikėkime bus palankesnės sąlygos susiburti ir prisiminti šiuos iškilius lietuviškos Estrados Kūrėjus!“ – pirmadienį skelbė parapija.


Muziko mirtį gaubia liūdnas sutapimas

A. Paltinas mirė Vokietijos, Manheimo miesto ligoninėje, eidamas 88 metus. Urna su legendinės dainininkės N. Paltinienės vyro palaikais Lietuvą pasiekė kovą.

Liūdnas sutapimas, kad vasario 1-ąją mirus A. Paltinui vos už kelių dienų užgeso ir jo dukters Brigitos Paltinaitės gyvybė.

Faktą apie moters mirtį patvirtino Sedos miestelio, kuriame gyveno B. Paltinaitė, seniūnė Audronė Dipševičienė. Brigita – A. Paltino dukra iš pirmosios santuokos. Apie jos gyvenimą žinoma nedaug.

Žmoną slaugė iki paskutinės minutės

„Į ligoninę Arvydas prieš tris dienas buvo paguldytas dėl plaučių uždegimo. Paskui prasidėjo sepsis, buvo įvesta dirbtinė koma. Dirbtinėje komoje jis ir mirė“, – patikindamas, kad vyras nesirgo koronavirusu anksčiau situaciją komentavo kunigas A. Peškaitis.

A. Paltinas buvo populiaraus estradinio ansamblio „Kopų balsai“ vadovas, išugdęs daugybę Lietuvos estrados solistų. Jis buvo Klaipėdos kultūros namų meno vadovas, dirbo mokytoju Klaipėdos vaikų muzikos mokykloje, vadovavo akordeonistų orkestrui.

Praėjusiais metais vyras išgyveno savo žmonos, dainininkės N. Paltinienės netektį. Paskutinį savo atodūsį 91-erių dainininkė išleido savo namuose Manheime, Vokietijoje, vasario 29-ąją dieną.

Dar prieš mirtį dainininkė išreiškė norą, kad ji būtų palaidota Lietuvoje, kurią ji mylėjo visa širdimi.

Maldos namuose urna su N. Paltinienės palaikais buvo apgaubta baltais gėlių žiedais ir žvakėmis. Šviesų dainininkės atminimą žymėjo jos nuotrauka, greta jos stovėjo ir A. Paltino vainikas su užrašu „Mano vienintelei...“.


Tąkart A. Peškaitis pasakojo, kad skaudžią netektį išgyvenantis Nelly vyras sugebėjo nepalūžti ir su užgriuvusiais sunkumais tvarkėsi tvirtai.

„Jis laikosi neblogai. Aišku, kad tai didžiulis sukrėtimas, smūgis – juk kartu jie buvo 57-erius metus. Nepaisant to, susidarė toks įspūdis, kad jis mobilizavosi, kadangi dabar tvarko dokumentus dėl jos palaikų pargabenimo į Lietuvą. Žinoma, jam padeda ir draugai“, – pastebėjo pašnekovas.

Delfi primena, kad Vokietijoje paskutinius savo gyvenimo metus praleidusi N. Paltinienė gydėsi sudėtingas peršalimo komplikacijas. Tačiau net gulėdama ligos patale ji neprarado optimizmo, bendravo su kolegomis, šeimos nariais ir vis prisimindavo tuos, kurie lankė jos koncertus.

Anot artimo šeimos draugo A. Peškaičio, A. Paltinas žmoną slaugė iki paskutinės minutės.

Užuojautą reiškė ir prezidentas

Užuojautą dėl A. Paltino mirties kiek anksčiau išreiškė ne tik kolegos ar bičiuliai, bet ir Prezidentas Gitanas Nausėda.

„A. Paltino gyvenimo kelias atspindi ištisą Lietuvos kultūros epochą ir atskleidžia gilią ir reikšmingą brydę lengvosios muzikos raidoje. Tai didžiulį atsidavimą savo pašaukimui turėjęs ir ne vieną estrados atlikėjų kartą išugdęs pedagogas. Itin reikšmingi jo ryšiai su lietuvių diaspora, indėlis į Lietuvos muzikinės kultūros puoselėjimą išeivijoje ir visuomet išlikęs glaudus santykis su Tėvyne“, – rašoma prezidento užuojautoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)