Šia tema nevengiama diskutuoti komentarų skiltyse, žinomi žmonės nuomonę plačiau išdėsto savo socialinių tinklų paskyrose. Pasisakyti ryžosi ir atlikėja Erica Jennigs, visuomenei primindama bažnyčios įskiepytą frazę – „Dievas myli mus visus“.

„Lyderiais tampama, ne gimstama. Lyderiai yra tie, kurie įgalina kitus. Pokytis – ypatingai tas, kuris yra susijęs su žmogaus teisėmis – yra labai sudėtingas procesas. Tai yra tarsi ilgas gimdymas, kai netgi tenka sudvejoti, ar apskritai gims vaikas. Ir tas paskutinis stumtelėjimas, kai manai, kad nebeturi nė lašelio jėgų, reikalauja viso tavo kūno ir proto galimybių rezervo.

Kai manai, kad nori sustoti, pagalvok, dėl ko visa tai pradėjai. Todėl, kad tai yra teisingas kelias. Dievas myli mus visus. Moterys ir LGBTQ bendruomenė (taip pat ir visi kiti) nusipelno lygių galimybių. Jie nusipelno Žmogaus teisių. Tai yra taip paprasta. O apie tai ir vyksta visa ši didžiulė liepsnojanti visuomenės diskusija Lietuvoje. Pakankamai juokinga, kad net popiežius tai supranta, tačiau Lietuvos kunigai ir Lietuvos prezidentas, panašu, ne.

Tad kas toliau? Jei norime pokyčio, reikia toliau gimdyti/stumti. Nors ir skamba juokingai. Tačiau juk ir taip žinote, kad tamsiausia būna prieš aušrą. Pagalvokite apie mažuosius piliečius. Aš, pavyzdžiui, visada galvoju apie savo vaikus ir pasaulį, kurį noriu jiems palikti. Balsuokite. Boikotuokite. Kalbėkite. Daug kas mėgsta pasakyti „Ah, tai – gėjų problema“, „Šita tai – moterų bėda“. Taigi, jei turite moterų ar gėjų draugų, mylimų žmonių, šeimos narių – tai yra ir jūsų problema ir netgi pareiga“, – feisbuke nuomonę pareiškė E. Jennings.

„Delfi primena, kad sekmadienį pilietinės visuomenės inicityva „Vilnius Pride“ paragino formaliai palikti bažnyčią.

„Reaguojant į pastarųjų savaičių (ar pastarųjų šimtmečių) aktualijas, kviečiame visas ir visus, nusivylusius Bažnyčios institucija ir pavargusias nuo jos kišimosi į mūsų gyvenimus, jungtis ir kartu formaliai palikti Bažnyčią. Kaip tai padaryti - raštu kreiptis į savo vyskupijos kuriją (kurioje buvote krikštyti) su datuotu ir pasirašytu prašymu. Dar lapkričio mėnesį Lenkijos aktyvistai mums pasakojo, jog reaguojant į kunigų pedofilijos skandalus bei bažnyčios bandymus dar labiau suvaržyti moterų bei LGBT+ žmonių teises, žmonės ėmė masiškai organizuotis tarpusavyje ir formaliai palikti bažnyčios instituciją. Šią savaitę dėmesio Lietuvoje sulaukė ir Luko Mykolaičio post'as apie panašią jo iniciatyvą, kuriam dėkojame už įkvėpimą.

Šiuo metu vykstant diskusijoms apie Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevencijos ir kovos su juo (dar žinoma kaip Stambulo konvencija), bei partnerystės įteisinimą ir kitus žmogaus teisių klausimus, Bažnyčios atstovai Lietuvoje ir toliau aktyviai kišasi į įstatymų leidybos procesus, priešinasi bet kokiai pažangai žmogaus teisių srityje, kursto neapykantą visuomenėje ir nurodinėja, kaip mums visiems gyventi.

Nemažai mūsų greičiausiai buvo pakrikštyti tokio amžiaus, kai dar negalėjo savarankiškai priimti sprendimo, ar norime būti dalimi institucijos, kuri aktyviai siekia kontroliuoti mūsų gyvenimus ir varžyti mūsų teises. Pastarieji įvykiai atrodo kaip puiki proga išreikšti savo nepritarimą dabartinei Lietuvos katalikų bažnyčios politikai ir formaliai palikti šią instituciją. Tad raginame formaliai palikti bažnyčią ir taip išreikšti savo nepritarimą dabartinei bažnyčios institucijos politikai, skatinančiai neapykantą ir visuomenės skaldymą”, – rašoma oficialiame puslapyje feisbuke.

Prašymą atsiskirti nuo bažnyčios pasirašė žurnalistė, „Užkalnio“ žurnalo redaktorė Fausta Leščiauskaitė. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (842)