„Situacija Lietuvoje rimta. Kova vyksta tikrai didelė. Lietuvos mažumai atstovaujanti jėga ketina transformuoti mūsų visų gyvenimą sau, bet ne Lietuvai palankiu būdu. Žmonės, kurie atstovauja mums ir kaunasi priešakinėse linijose, liudija, kad jaučia, jog kovoja ne su kūnu ir krauju. Malda yra skydas. Jis būtinas, būtinas... Todėl labai kviečiame visus toliau kovoti malda ir neabejingumu. Tai labai svarbu, labai.

O kitas prašymas – prašymas veiksmo. Turbūt jaučiame, kad šis laikas kviečia mus burtis ir vienytis. Raginame ne tik susitelkti pasirašant dvi peticijas. Dar svarbiau – kviečiame būti šaukliais savo aplinkoje skatinant žmones pasirašyti, kalbant ir aiškinant, kas iš tikrųjų vyksta“, – rašė žinomas kunigas. Tiesa, vėliau šis jo įrašas buvo kiek pakoreguotas.

Kritikos A. Toliato pasisakymui ir raginimams feisbuke negailėjo nemaža dalis internautų, tarp kurių – ir žinomi žmonės, pavyzdžiui, dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu.

„Vemsiu. Kažkokių menkystų pasaulėlis... Neklausot savo popiežiaus, katalikai, pamanykit! Kokia tamsa ir kaip gėda, kai kunigai tokiais pezalais dalinasi... Liūdesys. Kiek dar daug kai kuriems reik augt... Homofobai niekaip nesupranta: patinka jiems tai ar ne, LGBT žmonių visada buvo, yra ir bus. Kodėl žmonės taip nori kontroliuoti, kas ne jų valioje? Kontroliuoti žmogaus pasirinkimą, galiausiai – meilę. Kokie didūs kai kurie jaučiasi. Čia yra tikroji bedievystė. Tai yra nemeilė. Tai yra tamsa“, – rašo atlikėja.

Nuomonės formuotoja Agnė Kulitaitė katalikų bažnyčios atstovus vadina įžūliais. Žinoma mergina buvo viena pirmųjų, išdrįsusių sukritikuoti A. Toliato pasisakymą bei pasidalinti savo nuomone.

„Kadangi šiandien pasirodė sutanos komandos atstovo Algirdo Toliato post'as, kuriame jis dalinasi gautu laišku, ir nepaisant to, kad vėliau bando taisyti situaciją komentaruose aiškindamas, kad jis juo pasidalino tik tam, jog keltų diskusiją, manau, kiekvienas gebantis skaityti supranta tokį jo žingsnį. Ta proga aš vėl dalinuosi savo tekstu ir nesigailiu dėl nė vieno ten parašyto žodžio. Beje, Toliatai, atrodei visai nieko.

„Mano svajonių Lietuvoje bažnyčia moka mokesčius, o iš jų mokama už gėjų vestuves“

Katalikų bažnyčios atstovų įžūlumas – tema, kuri jau senokai mane vimdo. Jie patys pirmieji išstoja, kai reikia prieštarauti piliečių teisėms, graudendami ar putodamiesi apie amžinąsias vertybes. Tai du vienas kitą mylintys vyrai susituokti negali, tai moteris ląstelių gniutulo iš savo organizmo pašalinti neturėtų, nes čia, matai, šventa gyvybė, tai ikivedybinis seksas – mirtina nuodėmė. Galėtum tikėtis, kad ilgą nosį taip noriai į svetimus reikalus kišantys kunigėliai patys šventi ir švaručiai it pirmasis sniegas, bet kur tau. <...>

Bet veidmainiškumas, nors ir bjauru, dar ne nusikaltimas. Skirtingai negu vaikų pornografijos laikymas ir jos siuntinėjimas kitiems. Jei negirdėjote, tą darant neseniai buvo prigauti du kunigėliai – vienas iš Šiaulių, kitas iš Panevėžio. Čia tik viena dienos šviesą pasiekusių istorijų, bet man net baisu pagalvoti, kiek jų yra užtildytų manipuliacijomis, kurios dvasininkėliams taip puikiai sekasi, – svaičiojimais apie kūniškumo nuodėmingumą ir virkavimais apie atleidimą. Labai teisingai pastebėjęs yra Lukas Ramonas. Jei bet kokia kita organizacija patirtų tiek skandalų dėl pedofilijos, ji jau seniausiai būtų uždaryta, o štai katalikų bažnytėlė varo pirmyn kiaulės akis įsistačiusi ir vargo nemato. Galėčiau šia tema plėstis labai ilgai, bet tiesiog parekomenduosiu sukrečiantį, tikrais faktais paremtą filmą „Spotlight“. Jei iki šiol kunigėlius matote vien tik kaip šventas karves, gal jis padės nusimesti tikrovę iškraipančius akinius. Nieko nesakau, tikrai yra savo pašaukimui atsidavusių kunigų, bet faktai iškalbingi – daug nusidėjusių, ir šio fakto ignoruoti negalima. <...>“

Visas A. Kulitaitės įrašas šia tema:

Kritikuojančių žinomo kunigo įrašą yra ir daugiau. Savo įrašais ar komentarais socialiniuose tinkluose dalijosi dainininkas Ruslanas Kirilkinas, atlikėjas Alen Chicco, parfumeris Aistis Mickevičius, komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis, dizaineris Egidijus Rainys, renginių organizatorė Erika Purauskytė ir kt.

Tiesa, kunigas A. Toliatas kiek vėliau sureagavo į kilusią kritikos bangą – ištrynė peticijų nuorodas bei parašė atsaką.

„Dėl vakarykščio pasidalinimo. Girdžiu pastabų, kad tai skamba kaip agitacija. Nors mano tikslas buvo tiesiog spontaniškas kvietimas pasigilinti į šią temą. Todėl ištrinu tą dalį, kuri kalba apie peticijas. Nes čia kiekvienas pats turi priimti sprendimą pasitaręs su savo sąžine.

Manau, vyskupų konferencijos laiškas labai gražiai pasisako šiuo klausimu. Tiek apie būtinybę aktyviai ginti moterų teises, bet kartu perspėdamas, kad tas dokumentas kaip traukinys, kuriame yra ir daugiau vagonų. Kalbama apie dirbtinai konstruojamas socialines lytis. Čia tema labai subtili. Verta gilesnių diskusijų ir apmąstymų. Nors, kita vertus, labai tikėtina, kad traukinys jau nuvažiavęs ir gali diskutuoti nediskutavęs“, – mintimis dalijosi kunigas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2254)